ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΩΔΩΝΗ

Νέα σελίδα για τα Παγωτά Δωδώνη, περνούν στον Αλ. Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ

Ο επιχειρηματίας απέκτησε τα δάνεια της εταιρείας από τις τράπεζες. Στόχος του, η παραγωγή βιομηχανοποιημένου παγωτού και η διανομή του μέσω του δικτύου της ΕΛΓΕΚΑ σε όλη την Ελλάδα.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια πώλησης και εξυγίανσης της βιομηχανίας Παγωτά Δωδώνη, η γνωστή τζελατερία αλλάζει χέρια.

Οι πιστωτές, με επικεφαλής την Intrum, αφού εξέτασαν τις προσφορές που δέχτηκαν για τα δάνεια της Δωδώνη που είχαν στην κατοχή τους με εγγύηση τις μετοχές της εταιρείας, αποφάσισαν να τα πουλήσουν με σημαντικό discount στον επιχειρηματία Αλέξανδρο Κατσιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης εμπορικής εταιρείας ΕΛΓΕΚΑ και εκ των βασικών μετόχων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δάνεια 36 εκατ πουλήθηκαν έναντι 4 εκατ. ευρώ. Η πρόσφορα του κ. Κατσιώτη ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προτάσεις της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι και των φούρνων Βενέτη.

Ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος της εταιρείας ούτε και των τραπεζών. Το 2018, όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να πωληθεί η εταιρεία, οι τράπεζες δέχτηκαν δύο σχεδόν ίδιες προσφορές της τάξης των 9 - 10 εκατ ευρώ από το ελληνικό σχήμα των εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και τον ινδικό όμιλο τροφίμων Switzgroup.

Τότε δεν υπήρξε συμφωνία και στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα η εταιρεία ήρθε σε ακόμη πιο δύσκολη χρηματοοοικονομική θέση και οι τράπεζες είδαν ένα περιουσιακό τους στοιχείο να απαξιώνεται. Η εταιρεία έχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια, τζίρο κάτω από τα 9 εκατ. ευρώ και το δίκτυο καταστημάτων της έχει περιοριστεί στα 40 από 80 πριν λίγα χρόνια και από 200 τις μέρες που το brand μεσουρανούσε.

Το δύσκολο εγχείρημα ανάταξης της εταιρείας

Aυτό ακριβώς το brand που είναι συνυφασμένο με το επαγγελματικό παγωτό αλλά και τα υψηλά περιθώρια κέρδους που έχει ο κλάδος ώθησαν τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν την εταιρεία και τον κ. Κατσιώτη να πλειοδοτήσει. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το στοίχημα για τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία είναι μεγάλο. Το «γύρισμα» της εταιρείας δεν θα είναι εύκολο, παρά το γεγονός ότι είναι ελεύθερη βαρών.

Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε τη Δωδώνη να επεκτείνεται και στο βιομηχανικό παγωτό. Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του κ. Κατσιώτη. Εκτός από την ανακαίνιση του retail δικτύου, η εταιρεία από τη μονάδα της στην Παλλήνη θα αρχίσει να παράγει και βιομηχανικό παγωτό, το οποίο η ΕΛΓΕΚΑ μέσα από το ισχυρό δίκτυο διανομής που διαθέτει θα το «σερβίρει» σε χιλιάδες σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.

Η εταιρεία το 2016 μετά την πώληση από την Εθνική Τράπεζα της θυγατρικής NBGI Private Equity είχε περάσει σε private equity funds που ελέγχονται από την Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Τότε είχε ιδρυθεί μια εταιρεία όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που δανείστηκε και προχώρησε στην εξαγορά.

Στην πορεία, όμως, το SPV συγχωνεύθηκε με την εταιρεία και τα δάνειά του άρχισαν να βαραίνουν τη Δωδώνη. Από τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την παγωτοβιομηχανία. Σήμερα τα παγωτά Δωδώνη διατίθενται μέσω του δικτύου της, αλλά και σε καφετέριες, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία και σε σημεία οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού.

Από το γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη, στον Ά. Πλακόπητα και στα funds

Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε από τους Ηπειρώτες Βασίλη Μπλέτσο και Σοφία Ξήτα. Το 1967 στην Κυψέλη άνοιξαν το πρώτο τους γαλακτοπωλείο το οποίο λίγα χρόνια αργότερα, το 1970, θα αρχίσει να σερβίρει και παγωτά. Οι ιδιαίτερες γεύσεις του προϊόντος το έκαναν ανάρπαστο και η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη. Όλη η κοσμική Αθήνα -και όχι μόνο- ήθελε να δοκιμάσει το παρφέ κρέμα.

Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη, στην οδό ...Δωδώνης 31, όπου βρίσκεται σήμερα η παραγωγική της μονάδα. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι.

Το 1999 η εταιρεία περνά στα «μαγικά χέρια» του Άγγελου Πλακότητα της Global Finance, ενώ συμμετοχή αποκτούν η ΔΕΛΤΑ και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Η Global Finance απoεπένδυσε το 2007 αφήνοντας την εταιρεία με διπλάσιο προσωπικό (100 άτομα) και πάνω από 200 καταστήματα franchise. Το 2008 η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητες της παράγοντας ευρεία γκάμα γλυκών και σνακ, ενώ παράλληλα τα καταστήματα ανανεώνονται σε Δωδώνη Café προσφέροντας επιπλέον πλήρη γκάμα καφέ και ροφημάτων.

Μετά την Global Finance, νέος ιδιοκτήτης ήταν η NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας. Το 2012 ξέσπασε φωτιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που προξένησε μεγάλες ζημιές αλλά η εταιρεία τις αποκατέστησε με τη βοήθεια των ασφαλιστικών αποζημιώσεων.

Το 2016 μέσω της πώλησης της  NBGI Private Equity από την Εθνική πέρασε σε εταιρείες συνδεόμενες με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank. Τα funds, όπως προαναφέρθηκε, γέμισαν με δάνεια την εταιρεία η οποία στην πορεία «έσκασε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυαγεί η διάσωση της Παγωτά Δωδώνη: Γιατί κάνει πίσω ο Αλ. Κατσιώτης

Οι καθυστερήσεις στη μεταβίβαση των δανείων στον βασικό μέτοχο της ΕΛΓΕΚΑ αποτελούν την αιτία της εμπλοκής. Ο Αλ. Κατσιώτης ήθελε να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν ώστε να εφαρμόσει το business plan για την εξυγίανση.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.