ΓΔ: 892.77 -0.05% Τζίρος: 47.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:56:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς η Blantyre θα «ελαφρώσει» την Πειραιώς από τα μη τραπεζικά assets

Στην αποτελεσματική διαχείριση του βρετανικού επενδυτικού fund ποντάρει η τράπεζα για να απεμπλακεί από τις μη τραπεζικές συμμετοχές, υπολογιζόμενης αξίας 200 εκατ. ευρώ. Ποιο είναι το σχέδιο για Attica Συμμετοχών, MIG και το Ερρίκος Nτυνάν.

Το επιτυχημένο μοντέλο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω της Intrum θέλει να ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς και με τις μη τραπεζικές συμμετοχές της, αναθέτοντας στην Blantyre Capital Limited την αξιοποίησή τους.

Η Πειραιώς έχει υπογράψει συμβόλαιο μακροχρόνιας διαχείρισης των non core business assets με την Blantyre, αρχικής διάρκειας 10 ετών, με σταθερή αμοιβή (management fee) και αμοιβές επιτυχίας (success fees), όταν αυτές πωληθούν.

Οι μη τραπεζικές συμμετοχές που έχουν μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστούν στη θυγατρική της Blantyre, όπως και τα κόκκινα δάνεια, εξακολουθούν και ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, αρχικής περιμέτρου 200 εκατ. ευρώ, αποτελείται από επιλεγμένες συμμετοχές που δεν ανήκουν στο core business της τράπεζας, μεταξύ των οποίων είναι το 32% της MIG, το 11,84% της Attica Συμμετοχών, η πλειοψηφία των μετοχών του Ερρίκος Ντυνάν, το 65% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το 30% της Euromedica και το 28% της ΑΝΕΚ.

Ήδη μεταβιβάστηκε στη Strix Holdings με έδρα την Ιρλανδία το 11,84% που κατείχε η Πειραιώς στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Attica Συμμετοχών (Superfast, Blue Star Ferries, HSW). Η Strix Holdings είναι θυγατρική της Blantyre. 

Η Πειραιώς είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος και πιστωτής της MIG. O πονοκέφαλος για την τράπεζα είναι τα δάνεια της ΜIG, που στο τέλος του 2021 είχαν ανέλθει στα 419 εκατ. ευρώ. Η MIG ως εταιρεία holding δεν έχει έσοδα και η Πειραιώς θα κάνει ανάκτηση δανείων μόνο με την πώληση των θυγατρικών της MIG, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με το Υγεία, τη Singular και τη Vivartia.

H MIG έχει απομείνει με δύο θυγατρικές: με την Attica Συμμετοχών και με την RKB που εκμεταλλεύεται εμπορικά πάρκα στη Σερβία. Στην πρώτη ελέγχει το 91,16% (το υπόλοιπο 11,84% είναι η απευθείας συμμετοχή της Πειραιώς που μεταβιβάστηκε στη θυγατρική της Blantyre) και στη δεύτερη το 100%.

Το μπλέξιμο με τις ακτοπλοϊκές ΑΝΕΚ - Αttica Συμμετοχών

Η ΜIG και κατ΄επέκταση η Πειραιώς δέχτηκαν στο παρελθόν προσφορές για την Attica Συμμετοχών αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Η άνοδος του τουρισμού από το καλοκαίρι του 2021 αναπτέρωσε τις ελπίδες για μια επιτυχή πώληση της Attica, αλλά η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων ανέβαλαν κάθε διαδικασία.

Παράλληλα, η Αttica Συμμετοχών προαλείφεται για «σωτήρας» της προβληματικής ΑΝΕΚ και ήδη υπήρχε deal μεταξύ της Πειραιώς και των άλλων πιστωτριών τραπεζών για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Αttica. Και αυτό το σχέδιο όμως λόγω των ζημιών που βγάζουν οι εταιρείες από τα ακριβά καύσιμα έχει «παγώσει».

Λύση στο κουβάρι αυτό καλείται να βρει η Blantyre, η οποία έχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει και να ανατάξει τις συμμετοχές ώστε να πουληθούν πιο εύκολα.

Σε ό,τι αφορά στο Eρρίκος Ντυνάν, τα μεγέθη του έχουν βελτιωθεί όπως και οι πληρότητες και σύντομα θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός πώλησης. Το 30% της Euromedica δεν έχει άμεση προτεραιότητα αξιοποίησης και απεμπλοκής αφού η εταιρεία έχει εξυγιανθεί. Στην περίπτωση πώλησης, πιθανός αγοραστής θα είναι η Farallon που κατέχει το υπόλοιπο 70% του οργανισμού υγείας.

Η Blantyre Capital Limited είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο. Η Blantyre διαχειρίζεται μακροχρόνια δεσμευμένα επενδυτικά κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ταμείων, ιδρυμάτων, ιδιωτικών κεφαλαίων και family offices.Το Blantyre Capital ανήκει στον Βρετανό (ινδικής καταγωγής) Μουμπασίρ Μουκαντάμ (Μubashir Mukadam).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O «γάμος ανάγκης» Ντυνάν - Euromedica ανατρέπει το σκηνικό στην υγεία

Η νέα εταιρεία με έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ και καθετοποιημένη δομή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη θα είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στον κλάδο, αλλά θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό ανταγωνισμό.