ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Πήρε 88% - 90% της MIG η Τρ. Πειραιώς και εφαρμόζει το σχέδιό της

Στον ορίζοντα, η κεφαλαιακή ενίσχυση της MIG, ενώ αναμένεται έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συγχώνευση Αttica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ. Ακολουθεί η δημόσια πρόταση της Strix Holdings για την Αttica Συμμετοχών.

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς για τις θυγατρικές της MIG, Αttica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ μετά τη λήξη της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για τη MIG, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφού εκτιμάται ότι αποκτήθηκε περίπου το 88% - 90%  του μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται πως έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη γενική συνέλευση της MIG ώστε να μεταβιβαστεί το 79,38% της Attica Group (Superfast, Blue Star Ferries, HSW) που κατέχει η MIG στη Strix Holdings, συγγενή εταιρεία  της Τράπεζας Πειραιώς  με αντάλλαγμα δάνεια 443,8 εκατ. ευρώ της MIG που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Strix.

Απομένει να «τρέξει» η απαραίτητη προθεσμία στο ΓΕΜΗ, βάσει της οποίας μέτοχος που κατέχει άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG μπορεί να ζητήσει εκ νέου την έγκριση της γενικής συνέλευσης της MIG για το deal, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς και η ομάδα Ηλιόπουλου που κατείχε το 12,9% της MIG και διαφωνούσε με τα σχέδια της Πειραιώς κυρίως για την Attica (συγχώνευση με ΑΝΕΚ) φαίνεται ότι πούλησε τις μετοχές της στην Πειραιώς, γράφοντας σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.

Η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το 100% της ΜIG ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τράπεζα απέκτησε περίπου το 88% έως 90% του μετοχικού κεφαλαίου. Στην τελευταία της ανακοίνωση, η τράπεζα ανέφερε ότι ελέγχει μέσα από αγορές στο ΧΑ στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης το 82,43% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG και εκτιμάται ότι μαζί με τους μετόχους που κατέθεσαν τις μετοχές τους αποδεχόμενοι τη δημόσια πρόταση το ποσοστό της στη MIG θα κυμανθεί μεταξύ 88%-90%.

Συνολικά η Πειραιώς για να αποκτήσει το παραπάνω ποσοστό υπολογίζεται ότι ξόδεψε γύρω στα 110 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, η Πειραιώς κατείχε το 31,2% της MIG και μέσω της εξαγοράς των μετοχών της Ρολοπάκ απέκτησε επιπλέον 3,86% και κατέστη υπόχρεη για δημόσια πρόταση, προχωρώντας και σε άλλες αγορές μετοχών με ανώτατη τιμή τα 0,1668 ευρώ . Η πρώτη δημόσια πρόταση έγινε με τιμή στα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή, αλλά η εμπλοκή της ομάδας Ηλιόπουλου που απειλούσε τον σχεδιασμό της Πειραιώς για τις θυγατρικές της Attica και MIG οδήγησε την Πειραιώς  να βελτιώσει την τιμή της δημόσιας και να προσφέρει 0,2170 ευρώ ανά μετοχή.

Το 10% - 12% των μετόχων που δεν παρέδωσαν τις μετοχές τους είναι ένας «πυρήνας» μετόχων που θεωρεί πως τα σχέδια της Πειραιώς για τη MIG θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στη μετοχή, αν και η σημερινή αποτίμηση της MIG στα 203 εκατ. ευρώ είναι τουλάχιστον απαιτητική. 

Η Πειραιώς θα διατηρήσει τη μετοχή της MIG στο ΧΑ και μέσα από μια γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση φιλοδοξεί να καταστήσει τη ΜIG εκ νέου μια δραστήρια και αποτελεσματική επενδυτική εταιρεία. Η MIG, με τη μεταβίβαση του 79,38% της Attica, μηδενίζει τον δανεισμό της και έχει στο χαρτοφυλάκιό της μόνο την RKB, την εταιρεία ακινήτων στη Σερβία. Η RKB έχει 28 ακίνητα, αποτίμηση στα 207 εκατ. ευρώ και το 2022 είχε τζίρο 7 εκατ. ευρώ, EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ και δανεισμό 87 εκατ. ευρώ.

Στα άμεσα σχέδια της ΜΙG δεν είναι η πώληση της RKB αλλά η αξιοποίηση της και ιδιαίτερα η αξιοποίηση μεγάλων οικοπεδικών εκτάσεων που διαθέτει. Σημειώνεται πως η MIG έχει έρθει σε κατ’ αρχήν μη δεσμευτική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την επιμήκυνση του δανείου της RKB κατά 7 επιπλέον έτη, ήτοι έως το 2032.

Η Strix, με τη σειρά της, κατέχει ήδη το 12% της Attica Συμμετοχών και με την απόκτηση του 79,38% θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 9% σε τιμή 2,59 ευρώ ανά μετοχή.

Ο σχεδιασμός για τη συγχώνευση Αttica - ANEK προχωρεί και εκκρεμεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με τη συγχώνευση Αttica-ANEK σώζεται η ΑΝΕΚ και δημιουργείται ένα αμιγώς ελληνικό ακτοπλοϊκό σχήμα -το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο- που η ενδυνάμωσή και η εξυγίανσή του μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία και στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της χώρας, ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των δεκάδων νησιών που δεν διαθέτουν αεροδρόμια και των άγονων γραμμών.

Η Πειραιώς με τη σειρά της θα μειώσει στο 6% το ποσοστό της στα «κόκκινα» δάνεια και μακροπρόθεσμα όταν πωληθεί το σχήμα Αttica-ANEK θα εγγράψει μόνο κέρδη αφού έχει ως τώρα πάρει τις κατάλληλες προβλέψεις. 

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης της τελευταίας γενικής συνέλευσης της MIG για τo reverse split των μετοχών με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 30 παλαιές και το «σβήσιμο» ζημιών παρελθουσών χρήσεων ύψους 81,4 εκατ ευρώ με την αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ANEK
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica - ΑΝΕΚ: Νέος γίγαντας της ακτοπλοΐας με κύκλο εργασιών 720 εκατ.

«Πράσινο φως» από τις γενικές συνελεύσεις για τη συγχώνευση. «Κουρεύονται» δάνεια 200 εκατ. της ΑΝΕΚ και εξοφλούνται στο ακέραιο με 30 εκατ. ευρώ οι προμηθευτές. Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 120 εκατ. + 1 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολική επαναφορά της MIG, ξεκινά επενδύσεις με δύναμη πυρός 35 εκατ. ευρώ

Καθαρή από δάνεια μετά τη μεταβίβαση της Attica, η εταιρεία από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της πλάνο. Τα σχέδια για τη θυγατρική RKB και η κεφαλαιακή «ένεση» της μητρικής Πειραιώς.