ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Τα κέρδη του β' εξαμήνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερα

Πολύ πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις η κερδοφορία του 2022. Ο χρησμός για τη διείσδυση σε ξένες αγορές στον τομέα του φυσικού αερίου, η «μάχη» για να στηριχθούν οι πελάτες της Protergia και το σχόλιο για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο.

«Τα κέρδη του δευτέρου εξαμήνου του 2022 -αν δεν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός- θα είναι καλύτερα από αυτά του πρώτου εξαμήνου. Οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε σε τι ύψος θα φτάσουν τα αποτελέσματα του ομίλου στο τέλος της χρήσης».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες.

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 166 εκατ. ευρώ. Οπότε, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μυτιληναίου, στο τέλος του χρόνου θα είναι πάνω από 332 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, πως η τελευταία πρόβλεψη του κ. Μυτιληναίου για τα αποτελέσματα του 2022 είχε γίνει στο πρώτο πεντάμηνο του 2021. Τότε ο κ. Μυτιληναίος είχε αναφέρει πως ο στόχος για το 2022 είναι να έχουμε διπλάσια κέρδη σε σχέση με το 2020. Το 2020 όμιλος είχε εμφανίσει 130 εκατ. ευρώ κέρδη, οπότε η πρόβλεψη για το 2022 ήταν για 260 εκατ. ευρώ.

Η κερδοφορία της Mytilineos το πρώτο εξάμηνο του 2022 έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού τα καθαρά κέρδη όπως προαναφέρθηκε ανήλθαν στα 166 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τα κέρδη των 162 εκατ. ευρώ που πέτυχε ο όμιλος ολόκληρη τη χρήση του 2021.

Στηρίζει τις επενδύσεις τo cash flow

Η υψηλή απόδοση των θερμικών μονάδων, η προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές και το εξωπραγματικό περιθώριο EBITDA 30% στον τομέα του αλουμινίου συνέβαλαν, σύμφωνα με τη διοίκηση, στην έκρηξη των κερδών, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές στήριξαν επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την παράμετρο στάθηκε ο κ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.  Όπως τόνισε, «ο καθαρός δανεισμός στις 30/6/2022  διαμορφώθηκε στα 945 εκατ. ευρώ με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να υποχωρεί χαμηλότερα από το 2, ενώ την ίδια ώρα υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχει το cash flow του ομίλου».

Οι επενδυτικές δαπάνες του ομίλου έως το τέλος της χρονιάς αξίζει να σημειωθεί ότι θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση της ΕΕ να μειώσουν οι χώρες κατά 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «από την περικοπή  έχουν εξαιρεθεί οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο. Για τη βιομηχανία η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά καύσιμα».

«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου αλλά πρόβλημα τιμών»

Για την Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία τόνισε πως «δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας. Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές όπως ο TAP και η Ρεβυθούσα. Σίγουρα όμως θα έχουμε πρόβλημα τιμών. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου για το επόμενο διάστημα».

Σχετικά με την εκτίμηση της διοίκησης πως η η ανταγωνιστικότητα του χαρτοφυλακίου ηλεκτρισμού – φυσικού αερίου θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα για μεγάλη διείσδυση στις γειτονικές αγορές, ο κ. Μυτιληναίος υπερθεμάτισε λέγοντας «πως σε αυτόν τον τομέα θα έχουμε εκπλήξεις στο μέλλον».

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση για τον Τομέα της Ενέργειας και Φυσικού αερίου, η πρόσβαση σε  ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου -το 23% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά γίνονται από τον όμιλο,  η υψηλή απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί ως ανάχωμα στις υψηλές τιμές ενέργειας και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW που θα τεθεί σύντομα στη διάθεση του συστήματος εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς του ομίλου στον ενεργειακό τομέα στα επίπεδα του 20%. 

«Καλοί πελάτες της Protergia δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς»

Για τον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου του ομίλου (Protergia) με τους 350.000 πελάτες, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε «πως υπάρχουν δυσκολίες. Γίνεται μάχη κάθε μέρα. Αρκετοί παραδοσιακοί καλοί πελάτες της εταιρείας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Προσπαθούμε να συνδράμουμε τους πελάτες μας και πιστεύω πως και με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα υπάρξει μια βελτίωση της κατάστασης. Όπως και να έχει η προμήθεια είναι μικρό κομμάτι των εργασιών του ομίλου και δεν θα επηρεάσει τη μεγάλη εικόνα».

Για τις ΑΠΕ επισήμανε ότι φέτος θα εγκατασταθούν περίπου 290MW, ενώ έως το 2024 θα προστεθούν 500MW κυρίως φωτοβολταϊκών αλλά και αιολικών πάρκων.

Τέλος, σε ερώτηση αναλυτή για το αν η μεγέθυνση του ομίλου δημιουργεί σκέψεις για εισαγωγή των μετοχών σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο, αφού σχολίασε ότι είχε να ακούσει πολύ καιρό αυτή την ερώτηση,  ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι θα απαντήσει ως CEO και όχι ως βασικός μέτοχος. «Ως CEO», είπε ο κ. Μυτιληναίος, «επιδιώκω το καλό των μετόχων. Αν το καλό περιλαμβάνει και την εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο τότε μπορεί να γίνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Άλμα 116% στα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου του ομίλου

Υψηλότερα από τις προβλέψεις της Διοίκησης στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2021 τα αποτελέσματα του Ομίλου. Αύξηση 234% στον κύκλο εργασιών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλάσια κέρδη το 2022

Εάν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, η κερδοφορία το 2022 θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ρεκόρ αποτελεσμάτων το 2021, με αύξηση τζίρου 40%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.