bd-sprite

Δυναμική «επιστροφή« της Famar με νέους μετόχους και σχέδιο ανάπτυξης

Η ιστορική βιομηχανία φαρμάκων επιδιώκει νέο ξεκίνημα. Πέρασε από χίλια κύματα αλλά κατάφερε να διασωθεί. Ομολογιακό δάνειο 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2021.

Παρελθόν αποτελούν πλέον για τη φαρμακοβιομηχανία Famar οι δύσκολες ημέρες του 2017, όταν υπό το φάσμα της χρεοκοπίας πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών. Η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα της οικογένειας Μαρινόπουλου (όλες οι άλλες ήταν εμπορικές: σούπερ μάρκετ, Starbucks, Sephora, Marks & Spencer κ.α) μεσουρανούσε για πολλά χρόνια με ετήσιους τζίρους που έφταναν τα 480 εκατ. ευρώ και 11 εργοστάσια εκ των οποίων τα επτά στο εξωτερικό.

Η κατάρρευση του λιανεμπορικού ομίλου παρέσυρε και τη Famar. Τα εργοστάσια πέρασαν στις τράπεζες -το νότιο τμήμα: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία σε ελληνικές και το βόρειο τμήμα: Γαλλία, Ολλανδία σε γαλλικές. 

Οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν την επιχείρηση και έστησαν από κοινού μια πλατφόρμα για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων με την Pillarstone, μια εξειδικευμένη εταιρεία σε αναδιαρθρώσεις, θυγατρική του fund KKR. Εκεί, εκτός από τη Famar εντάχθηκαν οι επίσης προβληματικές Νotos Com και Καλλιμάνης. Η πρωτοβουλία αυτή δεν έφερε αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες -μόνο για την περίπτωση της Famar- τοποθέτησαν κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωσαν δάνεια 150 εκατ. ευρώ.

Το πέρασμα από τις τράπεζες στους επενδυτές

Η εύρεση επενδυτή ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία αφού η Famar απαιτούσε νέα κεφάλαια για να ανακάμψει. Ώσπου, το 2020, το επενδυτικό fund York Capital και η κυπριακή επενδυτική εταιρεία Elements Capital Management (ECM) που εξειδικεύεται σε προβληματικά assets εξαγόρασαν το νότιο τμήμα της Famar, δηλαδή τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία.

Μέσω της εξαγοράς από York και ECM συνεχίστηκαν οι προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρείας ενώ σβήστηκε και ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Famar. Στην πορεία, η York αποεπένδυσε, η ECM ενίσχυσε το ποσοστό της στη Famar, ενώ στη μετοχική σύνθεση της φαρμακοβιομηχανίας συμμετέχει πλέον και το private equity Metric Capital Partners.

Η εταιρεία στην Ελλάδα διαθέτει τρία εργοστάσια σε Αυλώνα, Ανθούσα και Αλιμο και ένα σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στη Θήβα. Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων αποτελούν σημαντικό μέρος τζίρου της Famar, καθώς πελάτες της είναι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, όπως η Bayer, η Glaxo κ.α

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της ελληνικής Famar μαζί με τη θυγατρική της FTLS, ανήλθε στα 120,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 4,76% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, η Famar σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά περίπου 31% στα 1,9 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 6%. Ο όμιλος στο τέλος του 2021 είχε ταμειακά διαθέσιμα 8,75 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 12,5 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι της Famar αποφάσισαν εντός του 2022  διανομή μερίσματος 3,9 εκατ. ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 3,6 εκατ. ευρώ. 

Το πλάνο ανάπτυξης των νέων μετόχων

Τον Μάρτιο του 2022 η Famar προχώρησε σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού της πλάνου. Η νέα διοίκηση της Famar στοχεύει στην επέκταση των συνεργασιών με υφιστάμενους και νέους πελάτες, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει νέες συμφωνίες και επενδύσεις για το 2022 κυρίως στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και στον τομέα της διανομής. 

Ο σχεδιασμός αποβλέπει στο να καταστεί η Famar ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών ανάπτυξης, παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων (CDMO) στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου των CDMOs στην Ευρώπη.

Ο όμιλος Famar σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία διαθέτει 6 εργοστάσια, 3 κέντρα R&D απασχολεί 1.850 άτομα και έχει ετήσιο τζίρο περί τα 220 εκατ. ευρώ.

Πώς η εταιρεία γιγαντώθηκε τη 10ετια του '90

Η Famar ιδρύθηκε το 1949 αλλά η αναπτυξιακή της πορεία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Με την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την άρση του προστατευτισμού οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έκριναν ότι η διατήρηση παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα δεν τους προσδίδει σημαντικά οφέλη και έψαχναν να συνεργαστούν με τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναλάμβαναν για λογαριασμό των πολυεθνικών τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Η Famar δεν έχασε την ευκαιρία και στηριζόμενη στην οικονομική ευρωστία της οικογένειας Μαρινόπουλου εξαγόρασε τα εργοστάσια της Ciba – Geigy, της Pfizer, της Roche, της Squiz και της Santoz.

Ουσιαστικά η ελληνική εταιρεία αγόραζε κτίρια, εξοπλισμό, αναλάμβανε το προσωπικό με όλες τις υποχρεώσεις προς αυτό και εξασφάλιζε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο συνεργασίας με την πολυεθνική στην οποία ανήκε το εργοστάσιο. Η οικογένεια Μαρινόπουλου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήρε την απόφαση να επεκταθεί και στον ευρωπαϊκό χώρο με σειρά εξαγορών.

H Famar λειτουργεί ως Contract Manufacturer. Αγοράζει δηλαδή αυτή τις πρώτες ύλες και τα υλικά, παράγει το τελικό προϊόν και το πωλεί στην πολυεθνική εξασφαλίζοντας καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορές φαρμάκων και θεραπευτική κάνναβη δίνουν ώθηση στη Lavipharm

Η διανομή της θεραπευτικής κάνναβης και τα νέα προϊόντα αλλάζουν τη φυσιογνωμία της εταιρείας. Αλλαγή στρατηγικής και στα γενόσημα. Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ φέτος. Μέρισμα το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κερδίζει η Ελλάκτωρ με την έξοδο της Reds από το χρηματιστήριο

Η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της ρευστότητας που διαθέτει η Ελλάκτωρ. Πώς θα αναπτυχθεί η εταιρεία ακινήτων. Κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ από την ενδοομιλική συναλλαγή για τους Ολλανδούς της Reggeborgh.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρόπουλος: «Γκάζι» για νέα ρεκόρ το 2024, στην αγορά το νέο scooter

Ολες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου κινούνται ανοδικά τους πρώτους μήνες του έτους. Μέρισμα 0,86 ευρώ και μερισματική απόδοση 9%. Από το β' εξάμηνο αρχίζει η παραγωγή του ηλεκτρικού scooter. Τι συνέβη με την BYD.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρέφεται σε νέες αγορές η Ικτίνος μετά την καθίζηση ζήτησης από Κίνα

Τέσσερα νέα λατομεία θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 20% το 2024. Άνοιγμα σε νέες αγορές με έμφαση στο λευκό μάρμαρο μετά τη μείωση παραγγελιών σχεδόν κατά 50% από Κίνα. Τι θα γίνει με την έκταση στη Σητεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφήνει πίσω το δύσκολο 2023 η Elvalhalcor, αισιοδοξία για το 2024

Ανοδική κίνηση στις τιμές του αλουμινίου και του χαλκού. Ευνοϊκή συγκυρία για τα προϊόντα με εφαρμογές σε συσκευασία τροφίμων, ηλεκτροκίνηση και αντλίες θερμότητας. Τι λέει η διοίκηση για κόστος χρήματος, επενδύσεις και τα «πραγματικά» EBITDA.