ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cambas-park-reds
Φώτο: REDS

Τι κερδίζει η Ελλάκτωρ με την έξοδο της Reds από το χρηματιστήριο

Η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της ρευστότητας που διαθέτει η Ελλάκτωρ. Πώς θα αναπτυχθεί η εταιρεία ακινήτων. Κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ από την ενδοομιλική συναλλαγή για τους Ολλανδούς της Reggeborgh.

«Ήταν μια αναμενόμενη κίνηση που μάλλον καθυστέρησε». Έτσι αποκωδικοποιούν οι αναλυτές την πρόταση εξαγοράς της Ελλάκτωρ προς την RB Ellaktor για το ποσοστό 38,79% που κατέχει η τελευταία στη εταιρεία ακινήτων Reds με στόχο την έξοδο της Reds από το ΧΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενδοομιλική συναλλαγή σχεδιαζόμενη από τους Ολλανδούς της Reggeborgh που ελέγχουν μετοχικά τα δύο παραπάνω αντισυμβαλλόμενα μέρη. Είναι μάλιστα η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της μεγάλης ρευστότητας των 700 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η Ελλάκτωρ.

Η εταιρεία ακινήτων Reds έχει μετόχους την Ελλάκτωρ με ποσοστό 55,46%, την RB Ellaktor με 38,79% και το επενδυτικό κοινό με 5,76%. Η Reggeborgh ελέγχει την Ελλάκτωρ με 45% και κατά 100% την RB Ellaktor. Ουσιαστικά οι Ολλανδοί της Reggeborgh ελέγχουν μέσω Ελλάκτωρ και RB Ellaktor το 94,25% της Reds.

Το 38,79% της Reds αποκτήθηκε από την RB Ellaktor τον Νοέμβριο του 2022 μέσω δημόσιας πρότασης προς 2,48 ευρώ. Σήμερα η Ελλάκτωρ προσφέρει 2,70 ευρώ στην RB Ellaktor με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 60,1 εκατ. ευρώ. Οι Ολλανδοί της Reggeborgh ως βασικοί μέτοχοι της RB Ellaktor θα βγάλουν και κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή. Η αποτίμηση έγινε από τη Euroxx Χρηματιστηριακή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η RB Ellaktor τότε ως αγοραστής πρόσφερε 2,48 ευρώ ανά μετοχή και τώρα ως πωλητής εισπράττει 2,70 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας όμως χάσει η Reds στο διάστημα που πέρασε το μοναδικό της asset  που έφερνε έσοδα και κέρδη: το εμπορικό κέντρο Smart Park. Βεβαίως, στο ταμείο της Reds βρίσκεται το αντίτιμο της πώλησης του Smart Park ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή και οι αγορές μετοχών μέσω του ΧΑ

Όπως έγινε γνωστό, η RB Ellaktor έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ελλάκτωρ και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός 3 εβδομάδων. Στόχος της Ελλάκτωρ είναι μέσω αγορών του ΧΑ να φτάσει τουλάχιστον στο 95% του μετοχικού κεφαλαίου της Reds και να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, συγκαλώντας γενική συνέλευση των μετόχων.

Της λείπει ένα ποσοστό 0,76% ή περίπου 496.000 μετοχές. Ήδη, στη συνεδρίαση της Παρασκευής άλλαξαν χέρια 238.086 μετοχές με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 9,76% και να «κλειδώνει» στα 2,70 ευρώ. Για να αποκτήσει αυτές τις 496.000 μετοχές η Ελλάκτωρ θα πρέπει να ξοδέψει επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ. 

«Θα επισπευσθεί η ανάπτυξη των έργων στο Πάρκο Καμπά και στις Γούρνες Ηρακλείου»

Πηγές από την Ελλάκτωρ αναφέρουν ότι με την πρωτοβουλία αυτή θα επισπευσθεί η ανάπτυξη των δύο μεγάλων έργων της Reds σε Πάρκο  Καμπά και Γούρνες Ηρακλείου, καθώς οι αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται και να υλοποιούνται με μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ η Reds θα μπορεί να αναπτύξει τα έργα της πιο αποτελεσματικά, εκμεταλλευόμενη κεφάλαια, πόρους και προσβάσεις σε χρηματοδότηση της Ελλάκτωρ.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η Ελλάκτωρ δεν θα έχει τον «πονοκέφαλο» ενίσχυσης της διασποράς της μετοχής αν έμενε στο ΧΑ η Reds, ενώ θα εξοικονομήσει και σημαντικούς πόρους σε ετήσια βάση, αφού δεν θα έχει τα έξοδα που συνοδεύουν μια εισηγμένη εταιρεία (τμήματα εξυπηρέτησης μετόχων, συνδρομές, δημοσιεύσεις, γενικές συνελεύσεις κ.α).

Το βάρος των Ολλανδών θα επικεντρωθεί στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της Reds ύψους 350 εκατ. ευρώ  για την ανάπτυξη του Πάρκου Καμπά και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Η Reds το 2023 είχε έσοδα 10 εκατ. ευρώ, κυρίως από πωλήσεις ακινήτων σε Ελλάδα και Ρουμανία και κατέγραψε κέρδος 46,8 εκατ. ευρώ από την πώληση του Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cambas-park-reds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 400 εκατ. από τη Reds σε τρία mega-projects στο real estate

Με τη στήριξη της μητρικής Ελλάκτωρ και του Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh προχωρούν τα έργα για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου, την ανάπτυξη του Πάρκου Καμπά και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς αναδιάρθρωση δανεισμού η REDS, άρχισε συζητήσεις με την Εθνική

Η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την ανάπτυξή της με επίκεντρο την ανάπτυξη του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου, το Πάρκο Καμπά και τη μαρίνα Αλίμου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mε discount 29% εισέρχεται στο ΧΑ η Noval Property του ομίλου Viohalco

Μέχρι το τέλος Μαΐου η δημόσια προσφορά. Έσοδα 52 εκατ., θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος που ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει 61 επενδυτικά ακίνητα, αξίας 571 εκατ. ευρώ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει το 2024 στον όμιλο Ελλάκτωρ: Τα 650 εκατ. και η νέα στρατηγική

Ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός με την πώληση του 25% της Άνεμος. Καμία άλλη πώληση asset το 2024. Λήγει η «χρυσή» σύμβαση της Αττικής Οδού. Πώς θα διαχειριστεί η διοίκηση τα διαθέσιμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real Estate: Noval, Trade Estates και Οrilina έτοιμες για είσοδο στο ΧΑ

Το real estate διατηρεί τη δυναμική του στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη. Εμπλουτίζεται ο κλάδος στο ΧΑ με την είσοδο των τριών ΑΕΕΑΠ. Προβληματισμός για τις μετοχές του κλάδου που διαπραγματεύονται με discount.