ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lavipharm

Εξαγορές φαρμάκων και θεραπευτική κάνναβη δίνουν ώθηση στη Lavipharm

Η διανομή της θεραπευτικής κάνναβης και τα νέα προϊόντα αλλάζουν τη φυσιογνωμία της εταιρείας. Αλλαγή στρατηγικής και στα γενόσημα. Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ φέτος. Μέρισμα το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024.

To πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις της Lavipharm «τρέχουν» με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην πορεία όμως και ιδίως από το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο ο τζίρος θα ενισχυθεί περαιτέρω αφού θα διατεθούν στην αγορά από την Lavipharm τα φάρμακα Lonarid N, Lonalgal και Flagyl.

Τα δύο πρώτα έχουν εξαγοραστεί από την  Boehringer και θα προσδώσουν ετήσιο τζίρο περίπου 8 εκατ ευρώ και το Flagyl έχει εξαγοραστεί από τη Sanofi και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει ετήσιες πωλήσεις 1,4 εκατ. ευρώ.

Τα δύο πρώτα φάρμακα θα διατεθούν στην αγορά από τον Μάιο, ενώ το Flagyl το Καλοκαίρι. Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών, η ευκαιρία απόκτησης των φαρμάκων από τις πολυεθνικές που συμβάλλουν άμεσα στον τζίρο και την κερδοφορία είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η στρατηγική της διοίκησης που αρχικά προέβλεπε έρευνα και ανάπτυξη για δικά της νέα προϊόντα.

Σημειώνεται πως η Lavipharm είναι η μοναδική φαρμακευτική που δραστηριοποιείται παραγωγικά στα διαδερμικά φάρμακα στην Ελλάδα και μια από τις τέσσερις σε όλη την Ευρώπη με την κλονιδίνη για την υπέρταση, τη φεντανύλη ως ισχυρό αναλγητικό και τη νιτρογλυκερίνη για καρδιακές παθήσεις. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διαθέτει το Betadine.

Εκτός όμως από τα τρία φάρμακα που εξαγοράστηκαν, τον τζίρο της φαρμακευτικής εταιρείας θα ενισχύσει και η διανομή της θεραπευτικής κάνναβης. Η εισηγμένη έχει συνάψει συμφωνία με την Tikun Europe για την διανομή της θεραπευτικής κάνναβης που παράγεται στην Κόρινθο. Πρόκειται για ένα προϊόν με υψηλά περιθώρια κέρδους, χωρίς clawback και rebate, ενώ και ο ανταγωνισμός είναι ελεγχόμενος καθώς το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει τις εισαγωγές. 

Τη θεραπευτική κάνναβη της Tikun διανέμουν στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση μήνα η Lavipharm και η Pharmaserve Lilly. Επίσης, στροφή στη στρατηγική της κάνει η Lavipharm και στα γενόσημα. Έχει συνεργασία με την τσέχικη Zentiva αλλά πλέον θα στραφεί στα δικά της επώνυμα προϊόντα με πατέντες που λήγουν όπως το Bezevor για τη χοληστερίνη.

Αύξηση πωλήσεων αλλά και αποσβέσεων λόγω του Catapresan

Το 2023 o όμιλος Lavipharm εμφάνισε πωλήσεις 57,4 εκατ. (+27,2%), EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (+72%) και καθαρά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ το 2022. Τσ κέρδη επηρεάστηκαν από τα χρηματοοικονομικά κόστη και τις αποσβέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ του Catapresan.

Το διαδερμικό φάρμακο Catapresan (κλονιδίνη) για την υπέρταση εξαγοράστηκε από την οικογένεια Λαβίδα μέσω της αύξησης κεφαλαίου και συνεισέφερε πέρσι με πωλήσεις 6,6 εκατ. ευρώ και ebitda 3 εκατ. ευρώ. Προς το παρών πωλείται στην Ιταλία και στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες στις χώρες αυτές. 

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση θεσμικών Επενδυτών η διοίκηση τόνισε ότι μετά την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου η μητρική έχει «θεραπεύσει» τις αδυναμίες της (αρνητικά ίδια κεφάλαια, σωρευμένες ζημιές προηγούμενων χρήσεων κ.α) και θα είναι σε θέση να μοιράσει μέρισμα το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024.

Συνεχίζεται η αναδιάρθρωση, στόχος για μερίδιο αγοράς 1%

Όπως έγινε γνωστό, η Lavipharm πούλησε τη  δραστηριότητα των καλλυντικών (Castalia) και διέκοψε τη δραστηριότητα  της φαρμακαποθήκης. Τα προϊόντα της θα διανέμονται  από την εταιρεία Διακίνηση. Στόχος είναι μέσα στο 2024 οι θυγατρικές να έχουν περιοριστεί σε τρεις και σε δύο με τρία χρόνια να υπάρχει μόνο μία εταιρεία.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε το 2023 στα 23,4 εκατ. ευρώ αλλά φέτος θα επιδεινωθεί επειδή τα διαθέσιμα θα κατευθυνθούν προς νέες επενδύσεις. Φέτος οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 9-10 εκατ.  ευρώ.

Τα στελέχη της Lavipharm ανέφεραν πως η αγορά του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια «τρέχει» με ρυθμούς 3,9% ετησίως, ενώ η Lavipharm με 16%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το μερίδιο αγοράς από 0,5% το 2019 σε 0,8% το 2023. Η αγορά του φαρμάκου είναι κατακερματισμένη και διαθέτει 253 εταιρείες με τη μεγαλύτερη να έχει μερίδιο αγοράς 6%. Η Laviharm βρίσκεται στην 33η θέση. Στόχος της Lavipharm είναι να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της από 0,8% στο 1% τα επόμενα χρόνια.

Η αύξηση κεφαλαίου της Lavipharm ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022 όταν αντλήθηκαν 51 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 0,34 ευρώ. Σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα 0,8460 ευρώ ενώ είχε φτάσει και το 0,95 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Ατού τα διαδερμικά και η κάναβη, στόχος ο διπλάσιος τζίρος

Η αύξηση κεφαλαίου «επούλωσε τις πληγές» της εταιρείας και επιτρέπει είσοδο σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Επανεκκίνηση επενδύσεων στα διαδερμικά σκευάσματα, αναμένει οφέλη από τη φαρμακευτική κάνναβη.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλασιασμό πωλήσων την επόμενη πενταετία προβλέπει η Lavipharm

Νέες επενδύσεις στην Παιανία για αύξηση της παραγωγής στα διαδερμικά φάρμακα. Επέκταση με το Catapresan σε άλλες 10 χώρες. Τα πρώτα μηνύματα από τη διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης. Μέρισμα μετά από 18 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρόπουλος: «Γκάζι» για νέα ρεκόρ το 2024, στην αγορά το νέο scooter

Ολες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου κινούνται ανοδικά τους πρώτους μήνες του έτους. Μέρισμα 0,86 ευρώ και μερισματική απόδοση 9%. Από το β' εξάμηνο αρχίζει η παραγωγή του ηλεκτρικού scooter. Τι συνέβη με την BYD.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 155 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις του ΟΛΠ: Ποια έργα ολοκληρώθηκαν

Το 50% των καθαρών κερδών του 2023 μοιράζουν ως μέρισμα οι Κινέζοι της Cosco. Ξεχειλίζει το ταμείο με 202 εκατ. ευρώ. Τι λέει η διοίκηση για τα προβλήματα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων λόγω των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρίχνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για την Κρήτη, τονίζει ο Α. Σιάμισιης, παρά τις προσδοκίες για επίσπευση που είχαν δημιουργηθεί. Με υψηλά περιθώρια άρχισε το 2024, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέο υψηλό μέρισμα.