ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ADMIE-Kalodiaki-diasyndesi
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Διαγωνισμό για το 20% της Αριάδνη Interconnection προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Έως το 40% του ποσοστού της εταιρείας μπορεί να διατεθεί προς πώληση σύμφωνα με γνωμοδότηση της Κομισιόν την ώρα που ισχυρό ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει η κινεζική State Grid η οποία κατέχει και το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Στην πώληση του 20% της θυγατρικής του Αριάδνη Interconnection που «τρέχει» την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη προχωράει ο ΑΔΜΗΕ που προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό κατά τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι έχουν ορίζοντα υποβολής των προτάσεών τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ τελικά, για το θέμα, χρειάστηκε σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεδομένο πώς από τους βασικούς ενδιαφερόμενους φαίνεται πως είναι η κινεζική State Grid που κατέχει και το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση έως και του 40% του ποσοστού της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 2018 ως 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει επιλεγεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως ο φορέας υλοποίησης της κατασκευής και χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν περιθώριο έως τις 28 Σεπτεμβρίου προκειμένου να υποβάλουν την τις προτάσεις τους ενώ ο ΑΔΜΗΕ με τα έσοδα από τον διαγωνισμό θα μπορέσει να ενισχύσει το επενδυτικό πλάνο. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι μία διασύνδεση ρεύματος συνεχούς τάσης (DC link) η οποία αποτελείται από

  • δύο (2) υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ.,
  • δύο (2) υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ.,
  • καθώς και άλλα πάγια (λοιπά ηλεκτρόδια, σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Κρήτη, καθώς και καλώδια οπτικών ινών με ίδιο συνολικό μήκος).

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σήμερα κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης, προτίθεται, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, να διαθέσει υφιστάμενες μετοχές οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος τους (Expression of Interest – EoI) το αργότερο μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου, 2022.

Η διαγωνιστική διαδικασία αποτελείται από δύο (2) φάσεις:

  • Τη φάση προεπιλογής (Α’ φάση) κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να τεκμηριώσουν ότι πληρούν όλα τα κριτήρια που περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.
  • Τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ φάση) κατά την οποία οι επενδυτές που θα επιλεχθούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Η Β’ φάση αναμένεται να διαρκέσει 3-4 μήνες, περίπου.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Norton Rose Fullbright Ελλάδος ως νομικός σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύει ο ΑΔΜΗΕ στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ

Η πρόταση που κατατέθηκε κυοφορούνταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα και ο ΑΔΜΗΕ θα κατέχει το 25% της εταιρείας EuroAsia Interconnector και θα έχει τον έλεγχο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του έργου.
ADMIE-Kalodiaki-diasyndesi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυλλήνης - Ζακύνθου

Με ταχύ ρυθμό προωθούνται οι υπόλοιπες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενεργειακή θωράκιση του συνόλου των Ιόνιων Νησιών. Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ.