ΓΔ: 1200.14 -1.59% Τζίρος: 33.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:13:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nova
Φώτο: Nova

Nova: Ανεβάζει τον λογαριασμό των επενδύσεων στα 2 δισ. ευρώ

Μετά την εξαγορά της από τη United Group, η Nova έχει εκφράσει τη διάθεση να επενδύσει στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και να εισέλθει σε έργα ICT, αλλά και να αναπτύξει το τηλεοπτικό της περιεχόμενο.

Αυξάνει το επενδυτικό της πλάνο η Nova που έχει μπει σε νέα εποχή μετά και την εξαγορά της Wind καθώς ο όμιλος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της United Group, αναμένεται να ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Η Nova μετά την εξαγορά της από τη United Group είχε ανακοινώσει πως η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και 5G βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της, με το ποσό που είχε προαναγγείλει για μέχρι το 2026 να φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας να βρίσκεται εν εξελίξει, η Nova έχει εκφράσει τη διάθεση να επενδύσει στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και να εισέλθει σε έργα ICT, αλλά και να αναπτύξει το τηλεοπτικό της περιεχόμενο.

Για τη United Group, η Ελλάδα, με την ισχυρή δυναμική της, είναι μια σημαντική και ταυτόχρονα ελκυστική αγορά για τη United Group, η οποία διαχειρίζεται πολλά από τα πιο επιτυχημένα brands τηλεπικοινωνιών και media στην περιοχή που δραστηριοποιείται. Γι αυτό άλλωστε και από το 2020 ο διεθνής όμιλος έχει ήδη επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα και θα επενδύσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, εστιάζοντας σε τομείς προτεραιότητας, όπως το δίκτυο οπτικών ινών, η τεχνολογία 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.

Με περίπου 5 εκατ. συνδρομητές και πανελλαδικό δίκτυο που υπερβαίνει τα 200 καταστήματα, μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η νέα εταιρική οντότητα, υπό το όνομα Nova, θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού για ΟΤΕ και Vodafone.

Το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία η United Group ενοποίησε στο σύνολο της χρήσης τα αποτελέσματα της Nova με την ελληνική θυγατρική να καταγράφει έσοδα 243,5 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDAal) 69,6 εκατ. ευρώ. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 94,6 εκατ. ευρώ για τη NOVA.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η United Group, εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα ύψους 1,267 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 39% έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου που ήταν στα 910 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων κατά 39% αποδίδεται στις εξαγορές της Wind Hellas και Optima Telekom, την οργανική ανάπτυξη της βάσης συνδρομητών, τη μετάβαση των συνδρομητών σε multi play πακέτα, τις αυξήσεις τιμολογίων και την πλήρη επίδραση ενοποίησης της Nova Bulgaria και άλλων εξαγορών στη Βουλγαρία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Wind εμφάνισε έσοδα 282,5 εκατ. ευρώ και EBITDAal ύψους 81 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Nova είχε έσοδα 118,9 εκατ. ευρώ και EBITDAal ύψους 35,2 εκατ. ευρώ.

Η Nova που έχει μπει σε νέα εποχή ενώ προχωρά η απορρόφηση της Wind, έχοντας μείνει πίσω στον ανταγωνισμό, έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και 5G.  Βασικό πυλώνα στα σχέδια της Nova θα αποτελέσει η Hellenic Open Fiber που ήταν η εταιρεία που είχε δημιουργήσει η Wind για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, με τη νέα εταιρεία να στοχεύει να φτάσει την οπτική ίνα σε περισσότερους από 600.000 συνδρομητές.

Στα τέλη Ιουλίου, η Hellenic Open Fiber υπέγραψε δανειακή σύμβαση με Eurobank και Εθνική για άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με στόχο να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH.

Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Από τα 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Hellenic Open Fiber, τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα) ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια της HOF.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nova
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώνεται η συγχώνευση Nova και Wind στις αρχές του 2023

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας να βρίσκεται εν εξελίξει, η Nova έχει εκφράσει τη διάθεση να επενδύσει στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και να εισέλθει σε έργα ICT, αλλά και να αναπτύξει το τηλεοπτικό της περιεχόμενο.
nova-wind
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωράει η συγχώνευση Nova - Wind, ανακοινώθηκε νέο διοικητικό σχήμα

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, αναλαμβάνει χρέη CEO στην κοινή διοικητική ομάδα Nova-Wind που θα οδηγήσει στη συγχώνευση των δύο εταιρειών και θα δημιουργηθεί ο νέος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nova: Ιδρύει νέα εταιρεία για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών

Με τη δημιουργία της νέας εταιρείας η Nova βάζει τις βάσεις για να καταστεί πάροχος υποδομών μεγάλης κλίμακας για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα επιταχύνοντας τις επενδύσεις της.
nova
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φουλ επίθεση» στην αγορά από τη Nova με νέα πακέτα κινητής και ίντερνετ

Συμβόλαιο κινητής με απεριόριστο χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα με 33 ευρώ τον μήνα προσφέρει, μεταξύ άλλων, η Nova. Σύνδεση ίντερνετ με ταχύτητα 500Mbps με 26 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν Γεωργιόπουλος και Σταθόπουλος.