ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρωταθλήτριες Ευρώπης το 2020 σε νέα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, η Εθνική και η Πειραιώς θα βρεθούν το 2020 στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μεγαλύτερη αύξηση χορηγήσεων. Απαισιόδοξες, όμως, οι εκτιμήσεις για τις μετοχές.

Από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη στην αύξηση χορηγήσεων νέων δανείων θα έχουν το 2020 οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ύστερα από μια μακρά περίοδο συμπίεσης των πιστώσεων.

Η DB εκτιμά, στην τελευταία της έκθεση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ότι δύο ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν το 2020 στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης, με βάση το ρυθμό αύξηση των δανείων τους. Όπως φαίνεται στο γράφημα, η Εθνική εκτιμάται ότι θα έχει το δεύτερο καλύτερο ρυθμό αύξησης χορηγήσεων το 2020, ενώ η Πειραιώς ακολουθεί στην τρίτη θέση και η Alpha Bank βρίσκεται στην ένατη θέση.

Ο ρυθμός αύξησης δανείων το 2020

loan_growth_DB

Πάντως, η DB προχωρά κατά τα άλλα σε μια μάλλον απαισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι μόνο η μετοχή της Alpha Bank έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Ειδικότερα, η DB αναπροσαρμόζει ελαφρώς ανοδικά τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών, επειδή η μεγάλη μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων συμπιέζει το κόστος κεφαλαίου (cost of equity). Ειδικότερα, το κόστος κεφαλαίου μειώνεται από 12,2% σε 10,8%, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται ανοδικά οι τιμές στόχοι, χωρίς όμως να αλλάζουν οι επενδυτικές συστάσεις.

Σύσταση αγοράς διατηρείται μόνο για τη μετοχή της Alpha Bank, με την τιμή στόχο να αυξάνεται από 2 σε 2,3 ευρώ, έναντι τιμής κλεισίματος 1,9 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η μετοχή έχει περιθώριο ανόδου 24% για να αποτιμηθεί δίκαια, βάσει των εκτιμήσεων της DB. Οι άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές, όπως φαίνεται στον πίνακα, παρότι έχουν βελτιωμένες τιμές στόχους έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου, γι' αυτό και διατυπώνεται από την DB σύσταση «διακράτησης» ("hold").

Οι νέες τιμές στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

 

db_times

Ο οίκος μειώνει κατά 1% τις εκτιμήσεις του για τα βασικά έσοδα των τραπεζών το 2019 και τις αυξάνει ελαφρώς για το 2020, ενώ τις διατηρεί αμετάβλητες για το 2021, καθώς υιοθετεί συντηρητική προσέγγιση στις προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα τόκων και το ρυθμό αύξησης των εσόδων από προμήθειες, εκτιμώντας ότι η δραστηριότητα των τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση μεσοπρόθεσμα.

Αναπροσαρμόζονται, επίσης, οι εκτιμήσεις για τα κόστη, αντανακλώντας βραδύτερους ρυθμούς προβλεπόμενης μείωσης, αλλά και τις δαπάνες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως αυτά που έχουν ήδη ανακοινώσει η Εθνική και η Alpha Bank. Το κόστος ρίσκου προβλέπεται αυξημένο, λόγω της ενσωμάτωσης εκτιμήσεων για αυξημένη επίδραση από τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά την περιορισμένη οργανική μείωσή τους τα προηγούμενα δύο - τρία τρίμηνα.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, τη διετία 2019 - 2020, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται από την DB ότι θα επιβαρυνθούν με σημαντική αύξηση των προβλέψεων, λόγω της επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έσοδα, κόστη και προβλέψεις

revenues_DB
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τα μυστικά του stress test και του deal για τον αναβαλλόμενο

Τα κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο με συνυπολογισμό και των ΑΜΚ της Alpha και της Πειραιώς. Σε ποια κατηγορία κινδύνου μπήκαν οι τράπεζες. Η σημασία της συμφωνίας για τον αναβαλλόμενο φόρο και οι άστοχοι πανηγυρισμοί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βελτιώνει τις προβλέψεις η Eurobank για "Mexico" και «κόκκινα» δάνεια

Μικρότερη από 50 μονάδες βάσης θα είναι η επίδραση στα κεφάλαια από την τιτλοποίηση "Mexico" και 30% λιγότερα τα NPE's από την πανδημία. Νέα δάνεια 2,5 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανές εξαγορές στο εξωτερικό.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιταχύνει η Alpha Bank τα νέα δάνεια, στόχος τα 10 δισ. έως το 2024

Με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα επιδιώκει να πάρει μερίδιο 5 δισ. ευρώ στα νέα δάνεια, ύψους 24 δισ., που εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν μέσω αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η νέα μετοχική σύνθεση της Τρ. Πειραιώς: Πρώτος ο Τζ. Πόλσον με 18,62%

Τη μετοχική σύνθεση, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου, παρουσιάζει η τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο. Συνολικά 26,74% θα έχουν οι cornerstone investors, με 27% θα μείνει το ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ενίσχυση κεφαλαίων χωρίς πλήγμα στους μετόχους

Κατά 1 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν το 2021 τα κεφάλαια της τράπεζας, ώστε να υποστηριχθεί η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 5 δισ. ευρώ. Αποκλείει ο Χρ. Μεγάλου μια έκδοση νέων μετοχών.