ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Pantelakis Sec: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη της ΔΕΗ

Εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος για EBITDA 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020. Πιο μικρή παραγωγικά αλλά πολύ πιο κερδοφόρα και εύλικτη η νέα ΔΕΗ.

Θετικά αξιολογούν οι αναλυτές το business plan της ΔΕΗ, το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει την ριζική αναδόμηση της εταιρίας. Όπως επισημαίνει η Pantelakis Sec το νέο επιχειρηματικό σχέδιο σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (κατάργηση ΝΟΜΕ, αναπροσαρμογή τιμών ρεύματος κ.α.) ανοίγουν το δρόμο για την τόσο αναγκαία ανάκαμψη της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Pantelakis Sec ο στόχος για EBITDA 650 – 700 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις) το 2020 (από 320 – 370 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά) είναι εύλογος δεδομένης της θετικής επίδρασης των μέτρων ενίσχυσης των εσόδων και την κατάργηση των δημοπρασιών NOME (η σχετική επιβάρυνση υπολογίζεται σε μόλις 30 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2019) παρά την περαιτέρω συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς.

Η «πράσινη» στροφή της ΔΕΗ περιλαμβάνει τον παροπλισμό όλων των υφιστάμενων μονάδων λιγνίτη έως το 2023 (πλην της Πτολεμαίδα V που θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2028) και μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, το μερίδιο του λιγνίτη στο μεικτό δυναμικό θα μειωθεί στο 8% (από 37% σήμερα), το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται σε 17% (από 2%) και το υδρογόνο - αέριο στο 74% (από 61% σήμερα).

Η «νέα» ΔΕΗ, απαλλαγμένη από την ζημιογόνο παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη, θα είναι παραγωγικά μικρότερη αλλά πολύ πιο κερδοφόρος και εύλικτη.

Σημαντικά οφέλη για την εταιρία θα έρθουν και από τα προγράμματα συνταξιοδότησης και εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων αλλά και από τις επενδύσεις στα δίκτυα και την ψηφιακή αναβάθμισή τους.

Σύμφωνα με την Pantelakis για την ΔΕΗ πρόσθετη αξία θα μπορούσε να αναδειχθεί από την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρίας αλλά και την ανάκτηση μέρους των οφειλών που συνολικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ανακτήσιμη. Στην αντίπερα όχθη εστία ανησυχίας αποτελεί το συνολικό κόστος παροπλισμού των λιγνιτικών μονάδων, που εκτός από οικονομικό ενέχει και υψηλό κοινωνικό κόστος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για τις κοινές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
DEH, DEI, HLEKTROKINISI, ILEKTROKINISI
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ εγκαθιστά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών hub σημείων φόρτισης

Με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη και εύκολη για τους ταξιδιώτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερταμείο - ΤΑΙΠΕΔ: Εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ

Με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
DEDDHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Spear WTE Investments προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ.