ΓΔ: 814.06 -0.32% Τζίρος: 41.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttrstock

Δύο προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την κοινοπραξία BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την LIBERTY PORT HOLDINGS.

Δύο προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.), παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την μικρή παράταση που είχε δοθεί το καλοκαίρι για το μικρό λιμάνι με τζίρο μόλις 1,4 εκατ. ευρώ που όμως έχει αποκτήσει μεγάλο γεωστρατηγικό ρόλο. 

Προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
  • Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο κομβικός ρόλος του λιμανιού και οι μεγάλες δυνάμεις

Όλα τα βλέμματα πάντως της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας είναι στραμμένα στην αποκρατικοποίηση αυτού του λιμανιού. Ένα μικρό περιφερειακό λιμάνι στη Βόρειο Ελλάδα με ετήσιο τζίρο μόλις 1,4 εκατ. ευρώ και επτά εργαζόμενους αλλά με δυσανάλογο για το μέγεθός του γεωστρατηγικό ρόλο.

Το είχαν «ανακαλύψει» οι Αμερικανοί. Ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Tζέφρι Πάιατ από το 2017 που ανέλαβε καθήκοντα είχε επισκεφθεί το λιμάνι πολλές φορές. Στην αρχή ο λόγος ήταν η δημιουργία πλωτού σταθμού LNG λίγο έξω από το λιμάνι από την κοινοπραξία Gastrade.

Οι Αμερικανοί στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή επειδή έτσι θα περιόριζαν τον ρόλο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήταν ο διακαής πόθος τους, πολύ πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν αρχίσει να εργαλειοποιεί το ρωσικό φυσικό αέριο για να εκβιάσει την Ευρώπη.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Gastrade -στον οποίο μετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου με 20%- θα  καταστεί ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού, αφού θα διακινεί ετησίως 6,5 εκατκυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, η Gastrade έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για χορήγηση άδειας για μια νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Μία προσφορά για τη Λάρυμνα, δύο στον διαγωνισμό της Ειδικής Εκκαθάρισης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Marina Kalamarias, Taiped
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξι επενδυτικά σχήματα στην επόμενη φάση για την μαρίνα Καλαμαριάς

Τα επενδυτικά σχήματα θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης, όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το περιουσιακό στοιχείο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον από 9 επενδυτικά σχήματα για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Δ. Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.