ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους

Υποχώρησαν στα 280 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα της εταιρείας. Μείωση λειτουργικών κερδών στο εξάμηνο, αλλά αύξηση στα καθαρά κέρδη λόγω αναστροφής προβλέψεων. Όλο το βάρος των επενδύσεων στα έργα αποχέτευσης στην Αν. Αττική.

Τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί η μερισματική πολιτική της ΕΥΔΑΠ σχετικά με τη διανομή επιπλέον μερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου πέραν των 0,28 ευρώ ανα μετοχή που μοιράστηκαν το Σεπτέμβριο οι μέτοχοι ως μέρισμα για τη χρήση του 2021.

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Στις 30/6/2022 η ΕΥΔΑΠ είχε στο ταμείο της 280 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, καθώς χρειάστηκε να πληρώσει περί τα 157 εκατ. ευρώ για το κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020 και επιλέον 45,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε τακτοποιήσεις οφειλών βάσει της νέας σύμβασης με την εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρθηκε, χωρίς τις συγκεκριμένες έκτακτες και εφάπαξ επιδράσεις, η λειτουργική ταμειακή ροή θα ήταν θετική και θα διαμορφωνόταν σε 58 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο των εξαμήνων της τελευταίας πενταετίας.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 5% στα 163,9 εκατ. ευρώ. Τα 12,5 εκατ. ευρώ του τζίρου προήλθαν από τη Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων) σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που έχει συναφθεί.

Το λειτουργικό κόστος (κόστος πωληθέντων, έξοδα διοίκησης, έξοδα διάθεσης και απομείωση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) διαμορφώθηκε στα 148,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση, κατά περίπου 6,8%, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 8,5 εκατ. ευρώ και της αύξησης του κόστους του αδιύλιστου νερού κατά 9,6 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Η συνολική κατανάλωση στο πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε μείωση κατά -2,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού πρώτου εξαμήνου, μείωση η οποία είναι μέσα στα όρια των αυξομειώσεων που παρατηρούνται διαχρονικά, όπως αναφέρει η εταιρεία. Αντίθετα η τιμολογημένη κατανάλωση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 21,7%, κυρίως λόγω της σταδιακής εξομάλυνσης της έκδοσης και διανομής λογαριασμών υδροληψίας. 

Τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 2,3% στα 34,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ από 23,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 16,7 εκατ. ευρώ από 9,7 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα αλλά επηρεάστηκαν ευνοϊκά από την αναστροφή των προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις κατά 8,6 εκατ. ευρώ και για τις επίδικες υποθέσεις κατά 7,9 εκατ. ευρώ.   

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ έχει επικεντρωθεί στα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 145 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημοπρατηθούν επιπλέον έργα ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, οι ανατιμήσεις στα υλικά έχουν επιφέρει καθυστερήσεις σε κάποια έργα της εταιρείας καθώς οι αρχικοί προϋπολογισμοί των έργων, έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ του διαστήματος της υποβολής της προσφοράς εκ μέρους του αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου.

Για αυτό και έχουν υποβληθεί από τους αναδόχους αιτήματα  αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριμ, σε συνέχεια του Ν.4938/22 που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων για την στήριξη των εν εξελίξει εργολαβιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των υλικών και της ενέργειας που έχουν προκληθεί από αυτή. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχίνης, το πρώτο εξάμηνο του  2022  αποτέλεσε την πρώτη χρονική περίοδο που η εταιρεία λειτουργεί πλήρως υπό τους όρους της νέας σύμβασης. Αναφορικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, επισήμανε ότι εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής υδάτων που θα συμπτυχθεί με την ΡΑΕ, εξέλιξη που θα δώσει διαύγεια στην εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου. Η νέα ρυθμιστική αρχή θα καθορίσει και τα νέα τιμολόγια από πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία θα μεταφέρει τις κεντρικές της υπηρεσίες σε νέο πράσινο κτίριο 16.000 τ.μ. που θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της στον Περισσό.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γεμίζουν τα ταμεία της Ideal με 50 εκατ.: Πώς σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει

Τα έσοδα από την πώληση της Three Cents στην Coca Cola και οι ταμειακές ροές των θυγατρικών επιτρέπουν στη μητρική Ideal να βρεθεί στο τέλος του έτους με υψηλά διαθέσιμα για νέες εξαγορές ή και για διανομή στους μετόχους.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιστέρης: Αξιολογούμε το ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή τόνισε πως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ και επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 6,4GW έως το 2029. Μέρισμα 0,34 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση.
Merismata, Merisma, Dividends
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόδοση σχεδόν 4% από μερίσματα στο ΧΑ, μοιράζουν 1,95 δισ. οι εισηγμένες

Προς ρεκόρ κερδών για το 2022 κινούνται οι επιχειρήσεις και συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους. Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα «ζόμπι», λιγότερες αλλά ποιοτικότερες επιλογές για τους μετόχους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Πωλήθηκαν τα τελευταία αποθέματα, «ανάσα» ρευστότητας 7 εκατ.

Συμφωνία για την πώληση της τελευταίας παραγωγής σιδηρονικελίου που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Με τα έσοδα αυτά θα κρατηθεί στη «ζωή» μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: 20 εκατ. στην αύξηση από Μπάκο και Καϋμενάκη

Σήμερα λήγει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 98,7 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή των εφοπλιστών βοηθά στην επιτυχία της. Οι δύο εφοπλιστές, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσουν και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Hellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα έσοδα της Lamda από το Ελληνικό: 200 εκατ. έως το τέλος του έτους

Συνολικά οι εισπράξεις κατά τη πρώτη φάση της ανάπλασης που ολοκληρώνεται το 2025 από την πώληση των βιλών, των διαμερισμάτων στον πύργο της Μαρίνας και των υπόλοιπων κατοικιών υπολογίζονται σε 1,06 δισ. ευρώ.