ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τρ. Πειραιώς: Άνοδος 4,98% στα αγροτικά προϊόντα σε ένα μήνα

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, χυμό πορτοκαλιού, βοοειδή και ζάχαρη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε βαμβάκι και σόγια. 

Οι ανησυχίες για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις επηρέασαν τις προσδοκίες των επενδυτών για έναν πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Ταυτόχρονα συνέσφιξαν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες μέσω υψηλότερων επιτοκίων και ενός ισχυρότερου δολαρίου. Οι φόβοι για «βαθιά» ύφεση παραμένουν στο επίκεντρο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει η Τράπεζα  Πειραιώς στο report της για τα αγροτικά προϊόντα, πιέσεις δέχθηκαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 –8,40%, MSCIEM –5,73%) σε μηνιαίο επίπεδο. Αντίθετα, οι αποδόσεις της αμερικανικής 2ετίας και 10ετίας ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 3,87% και 3,45%, αντίστοιχα. 

Παράλληλα, το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από τη δημοσίευση των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, αν και μειώθηκαν οι προβλέψεις τους για τα ετήσια έσοδα και κέρδη, ταυτόχρονα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ - Ταϊβάν - Κίνας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ισχυρό δολάριο, ως αποτέλεσμα της εμφανώς καλύτερης μακροοικονομικής εικόνας των ΗΠΑ και της ρητορικής της Fed για διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής, για μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, έθεσε υπό πτωτική πίεση τις τιμές των εμπορευμάτων χρυσού, πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων, ενώ εξαίρεση αποτέλεσαν τα αγροτικά προϊόντα. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, χυμό πορτοκαλιού, βοοειδή και ζάχαρη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε βαμβάκι και σόγια. 

Πέρα από τον πόλεμο και την πιθανότητα κλιμάκωσης, η ανησυχία των επενδυτών βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, στις καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο La-Ninia φαίνεται να αναμένεται και στο επόμενο έτος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη έτος ξηρασίας στις ΗΠΑ, πλήττοντας τις καλλιέργειες σε Βραζιλία και Αργεντινή και ενισχύοντας τις τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια. Η συμφόρηση των λιμανιών στη Βραζιλία και ο περιορισμός των ινδικών εξαγωγών από το 2023 δύναται να υποστηρίξουν την ανοδική πορεία της ζάχαρης. Το πιθανό τέλος της πανδημίας και η μειωμένη κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, παρά την περιορισμένη παραγωγή του, δύναται να επηρεάσουν πτωτικά την τιμή του. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η μειωμένη ζήτηση για βαμβάκι δύναται να πιέσουν προς τα κάτω την τιμή του. Η περιορισμένη παραγωγή και τα αποθέματα ρυζιού, ταυτόχρονα με την κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις ινδικές εξαγωγές ρυζιού, πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή του.

Σε μηνιαίο επίπεδο, σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+4,98%), ενώ αντίθετα ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε (-5,75%). Ως πιθανή αιτία φαίνεται να είναι η υπερβάλλουσα ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, παρά τα μεικτά στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην κινεζική οικονομία (επιβράδυνση εισαγωγών - εξαγωγών, ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής), με την επιδημιολογική εικόνα, ωστόσο, να βελτιώνεται σταδιακά. Ταυτόχρονα, μια νέα ένταση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και μια χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών δύναται να ευνοήσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ωστόσο ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης και το ενδυναμωμένο δολάριο ενδέχεται να επιβαρύνουν την άνοδο στις τιμές τους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Δάνεια σε αγρότες έως 25.000 ευρώ με χαμηλό επιτόκιο

Η τράπεζα σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα χρηματοδοτήσουν επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην επεξεργασία τροφίμων.