ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Lancom

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Τα σύνορα της χώρας στους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς ανοίγει η Lancom με την κατασκευή ενός νέου data center στην Κρήτη, δημιουργώντας μια νέα ροή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Το Balkan Gate Crete, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με τον CEO της εταιρείας Γιώργο Νώλη να υπογραμμίζει ότι «το όραμα μας δεν τελειώνει με την Κρήτη, θα υπάρξει και συνέχεια».

Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Νώλη, το νέο data center στην Κρήτη, «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη των Βαλκανίων και ουσιαστικά να ολοκληρώσει το όραμα να είναι η χώρα μας τηλεπικοινωνιακός δίαυλος όπου οι χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή να διασυνδεθούν μέσω της Ελλάδας. Κάτι το οποίο γινόταν μέχρι σήμερα μόνο μέσω Ιταλίας και Μασσαλίας».

Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα Data Center της εταιρείας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας, η οποία θα προσφέρει εγγυημένη, ασφαλή και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Balkan Gate, το τρίτο ιδιόκτητο Data Center της Lancom, αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» (carrier neutral) κέντρο δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αρχική του έκτασή του φτάνει τα 2.500 τ.μ., με αρθρωτό σχεδιασμό, και μπορεί να υποστηρίξει έως και 400 Rack πριν την οριστική επέκτασή του στα 10.000 τ.μ.

Χάρη στη γεωστρατηγική του θέση και σε συνδυασμό με τις λοιπές αντίστοιχες υποδομές της Lancom, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών που επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην καρδιά των Βαλκανίων. Στόχος άλλωστε της «ουδέτερης» αυτής υποδομής αποθήκευσης δεδομένων είναι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να συνδεθεί με όλους τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και με μεγάλες διεθνείς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Η επίσημη έναρξη του Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στις αρχές του 2022, συνοδεύτηκε από μνημόνια συνεργασίας με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διεθνούς εμβέλειας, επικυρώνοντας το όραμά μας να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη κόμβο δεδομένων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Το νέο επενδυτικό μας πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει την δημιουργία του τέταρτου κέντρου δεδομένων μας και πρώτου TIER III carrier neutral Data Center στην περιοχή της Κρήτης, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας τηλεπικοινωνιακής όδευσης στον άξονα Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Κρήτη, καθώς και μιας εντελώς νέας, βέλτιστης διέλευσης από τη Μέση Ανατολή, την Βορειοανατολική Αφρική και την Ασία προς την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό επαναπροσδιορίζουμε τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για την όδευση νέων υποθαλάσσιων οπτικών ινών μέσω της χώρας μας», ανέφερε ο Γιώργος Νώλης.

Σε πορεία διαρκούς ανάπτυξης

Η Lancom διαθέτει τρία ιδιόκτητα Data Centers, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών cloud (IaaS/PaaS/SaaS), Data Center αλλά και τηλεπικοινωνιών FTTB (Fiber to the Business).

H εταιρεία ιδρύθηκε από τους Γιώργο και Σταύρο Νώλη το 2009 στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στον χώρο των cloud υπηρεσιών συνδυαστικά με την παροχή διασυνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στους πελάτες της. Πλέον καταγράφει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, απασχολώντας σήμερα πάνω από 70 άτομα, με τον κύκλο εργασιών της να ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις της μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το 2014, σε συνέχεια της στρατηγικής ανάπτυξής της, αποφάσισε να επεκταθεί στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας το δεύτερο ιδιόκτητο Data Center της, προσφέροντας πρώτη στη χώρα, υπηρεσίες disaster recovery (DRaaS) σε εταιρικούς πελάτες της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας.

Παράλληλα η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 60 χλμ στη Θεσσαλονίκη και 330 χλμ στην Αθήνα με ταχύτητες που παραμένουν προς το παρόν άπιαστες από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Νώλης, το δίκτυο οπτικών ινών της Lancom προσφέρει εδώ και 3 χρόνια ταχύτητες 10 Gigabit στην έκθεση Helexpo της Θεσσαλονίκης και ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες διασύνδεσης που φτάνουν έως και τα 40 Gigabit έχει δώσει στην ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον κ. Νώλη, «αυτό δείχνει την ιδιαιτερότητα που έχει το δικό μας δίκτυο και απευθύνεται σε πολύ μεγάλους οργανισμούς, καθώς εχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ταχύτητες έως και 100 Gigabit, σήμερα».

Σήμερα, μέσω του εκτεταμένου και διασυνδεδεμένου δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει, αλλά και των τριών Data Center της, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών Enterprise Class Cloud & Data Center (Cloud VPS, Cloud Backup, Disaster Recovery, Internet Leased Lines, VPN, International Connectivity, Security Services, Colocation, Cloud PBX,) σε περισσότερες από 1250 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

public
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Public: Επενδύσεις 100 εκατ. και σχέδιο εξαγοράς εταιρείας courier

Ο όμιλος Public υλοποιεί ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο για την ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων και τη διεύρυνση των παρεχόμενος υπηρεσιών, ενώ εξετάζει την απόκτηση συμμετοχής σε εταιρεία courier.
kivernoasfaleia, cyber security, texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέος παίκτης στο cyber security από Cosmos Business Systems και Lancom

Η νέα εταιρεία αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο. Θα καλύπτει τις περιοχές Ελλάδας και Κύπρου διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα λύσεων κυβερνοασφάλειας, έχοντας το πλεονέκτημα του Balkan Gate I της Lancom.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Performance Technologies: Εξαγόρασε το 60% της Adaptera αντί 1,8 εκατ.

Με την εξαγορά αυτή η Perfomance Technologies στοχεύει να διευρύνει το πελατολόγιό της και να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να υλοποιήσει ψηφιακά έργα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα από το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και προϊόντων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυνηγούν ταλέντα της πληροφορικής οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών

Νέο κέντρο πληροφορικής και λογισμικού «στήνει» στη Θεσσαλονίκη η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η Vodafone δημιούργησε κόμβο τεχνολογίας στην Κρήτη και σχεδιάζει άλλους τρεις σε ελληνικές πόλεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αναπτυξιακό στοίχημα της Entersoft: Πώς θα επεκταθεί στη Ρουμανία

Η αγορά της γειτονικής χώρας είναι εξίσου μεγάλη με την ελληνική αλλά κατακερματισμένη. Η Entersoft προχωρά σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων μετά την εξαγορά της BIT Software και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών.