ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aggelakis-Kotopoula
Φωτο: Αγγελάκης

Αγγελάκης: Μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και αύξηση πωλήσεων 35% το 2022

Η πτηνοτροφική εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ για την παραγωγική της αναβάθμιση και δίνει έμφαση στις εξαγωγές. Η διοίκηση προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συγκέντρωση στον κλάδο.

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 32 εκατ. ευρώ για την παραγωγική αναβάθμιση της πτηνοτροφικής εταιρείας Αγγελάκης ΑΕ, τον διπλασιασμό των πωλήσεων σε διάστημα 5 χρόνων, τη βελτίωση της κερδοφορίας και ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Θάνος Αγγελάκης, διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών του κλάδου της πτηνοτροφίας στην ελληνική αγορά, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των συνεχιζόμενων κοστολογικών επιβαρύνσεων, τόσο στην ενέργεια όσο και στον τομέα των ζωοτροφών, αναμένεται νέα ανατίμηση των προϊόντων της εταιρείας ως το τέλος του χρόνου ύψους 6% - συνολικά 23% καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2022. Η συγκέντρωση στον κλάδο, είπε, θα συνεχιστεί, προβλέποντας νέες εξαγορές στο επόμενο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε την εκτίμηση του για την αξία των πωλήσεων που θα πραγματοποιήσει εφέτος η Αγγελάκης ΑΕ, λέγοντας πως θα διαμορφωθεί περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% έναντι του 2021, ενώ το 2017 ήταν μόλις 11,8 εκατ. ευρώ.

Βέβαια ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων εφέτος οφείλονται στις ανατιμήσεις, που ως τώρα ανήλθαν στο 17%. Ωστόσο όμως η εταιρεία βελτίωσε το μερίδιο της στην αγορά κατά περίπου 18%. Επίσης εφέτος θα έχει EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αναπτύξει εξαγωγικό προσανατολισμό και πρόθεση της είναι να ενισχυθεί στα επόμενα χρόνια – έκανε λόγο για «εντυπωσιακή προοπτική των εξαγωγών». Στη διάρκεια του 2022 η αξία των εξαγωγών της ανήλθε στα 10% των πωλήσεων – εξάγει στο Ντουμπάι, τη Τσεχία και την Ουγγαρία. Ο κλάδος χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται και μάλιστα αυτή την περίοδο με τις υψηλές ανατιμήσεις στις άλλες κατηγορίες κρέατος, οι συγκριτικά χαμηλές τιμές που επικρατούν, αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 30 εκατ. ευρώ – άλλα 2 εκατ. ευρώ θα υποβληθούν αργότερα – ο κ. Αγγελάκης είπε θα αναβαθμιστεί παραγωγικά η εταιρεία, θα μειωθούν διάφορα κοστολογικά μεγέθη, όπως η το ενεργειακό κόστος, και κατ΄ αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η κερδοφορία της.

Ειδικότερα το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ των άλλων την εγκατάσταση φωτοβολταικών, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, την εκμετάλευση αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, τον εκσυγχρονισμό του τεμαχισμού, την ανάπτυξη των αποθηκευτικών χρόνων ψύξης και κατάψυξης, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, νέες μηχανές συσκευασίας και νέα γραμμή παραγωγής προψημένων κοτόπουλων, την ανάπτυξη του εργοστασίου των ζωοτροφών, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και την εξαγορά ενοικιαζόμενου εκκολαπτηρίου.

Ο κ. Αγγελάκης ερωτηθείς σχετικά είπε πως το κόστος των ζωοτροφών από την άνοιξη του 2021 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 80%, ενώ το λειτουργικό κόστος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 20% - 30%. Και προέβλεψε ότι το 2023 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2022.    

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι στρατηγικοί προμηθευτές της Lidl: Τα οφέλη από τη γερμανική αλυσίδα

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών του κλάδου τροφίμων από την Κρήτη που έχουν αναπτυχθεί με «όχημα» τη γερμανική εκπτωτική αλυσίδα. Η ασφάλεια για τις πωλήσεις, η στήριξη εξαγωγών και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν έχει προχωρήσει φέτος η ΕΒΟΛ σε αύξηση τιμών στο γάλα

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία αύξησε πέρυσι 20% τις τιμές, αλλά πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε όγκο και αξία. Φέτος δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μείωσης τιμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέα φάση ο «πόλεμος των cola» με ισχυρή επίθεση της Coca Cola 3Ε

Με ακριβή διαφημιστική εκστρατεία, ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς αναψυκτικών επιχειρεί να αναχαιτίσει τον ανταγωνισμό από τους μικρότερους. Μεγάλες εκπτώσεις προσφέρει συνεργαζόμενος χονδρέμπορος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντεπιτίθεται η ΑΒ Βασιλόπουλος για το βαρύ πρόστιμο του υπ. Ανάπτυξης

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσφεύγει δικαστικά εναντίον του προστίμου που ανακοινώθηκε χθες από τον Α. Γεωργιάδη και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έως τώρα. Γιατί θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένοι οι υπολογισμοί του υπουργείου.
Kafea-Terra-Dimello
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκληρός ανταγωνισμός για τον εσπρέσο, προσφορές έως 35% στις κάψουλες

Δύο στις τρεις πωλήσεις εσπρέσο σε κάψουλες γίνονται με προσφορές. Σημαντική αύξηση πωλήσεων για την Kafea Terra που παράγει τον Dimelo και διακινεί τον Illy. Θα πλησιάσουν φέτος τα 100 εκατ. ευρώ.
epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων της Ήπειρος κόντρα στην κρίση στα γαλακτοκομικά

Ενίσχυση τζίρου σχεδόν κατά 30% αναμένει φέτος η βιομηχανία γαλακτοκομικών. «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις τιμών στο γάλα: «μόνος στην ενέργεια καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανατιμήσεις», τονίζει στο BD ο Στ. Παντελιάδης.