ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΑΔΜΗΕ: Τέσσερις επενδυτές για το 20% της Αριάδνη Interconnection

Η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund/Phaethon Holdings, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Terna SpA, και StateGrid International Development Belgium εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Εντός Οκτωβρίου η αξιολόγηση των προτάσεων.

Με τέσσερις υποψηφίους «μνηστήρες» έκλεισε η φάση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά την πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρεται, εντός του Οκτωβρίου, ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να αξιολογήσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, ενδιαφέρον για την αγορά του 20% της Αριάδνη Interconnection, εκδήλωσαν τέσσερις επενδυτές: η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund/Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA, και η StateGrid International Development Belgium.

Υπενθυμίζουμε πως την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ τελικά, για το θέμα, χρειάστηκε σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεδομένο πώς από τους βασικούς ενδιαφερόμενους φαίνεται πως είναι η κινεζική State Grid που κατέχει και το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση έως και του 40% του ποσοστού της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 2018 ως 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει επιλεγεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως ο φορέας υλοποίησης της κατασκευής και χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι μία διασύνδεση ρεύματος συνεχούς τάσης (DC link) η οποία αποτελείται από

  • δύο (2) υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ.,
  • δύο (2) υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ.,
  • καθώς και άλλα πάγια (λοιπά ηλεκτρόδια, σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Κρήτη, καθώς και καλώδια οπτικών ινών με ίδιο συνολικό μήκος).

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η συγγενής εταιρεία Όμιλος ΑΔΜΗΕ ΑΕ ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση της υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Φάση Α) για την διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της εταιρείας "Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ".

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος (ΕοΙ) είναι οι εξής:

  • Κοινοπραξία των εταιρειών Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp, και Phaethon Holdings Single Member S/A
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Terna SpA
  • StateGrid International Development Belgium Limited

Εντός Οκτωβρίου, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (Eols), για το αν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής. Κατόπιν, οι επιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την επόμενη φάση της υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (Φάση Β). Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Συμβάσεις για ηλεκτρική διασύνδεση Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις συνολικού ύψους 345 εκατ. ευρώ με τους Ομίλους Hellenic Cables και Prysmian για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV AC.
margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιταλία και Αλβανία στο επίκεντρο του πλάνου ανάπτυξης υποδομών του ΑΔΜΗΕ

Στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας της υποθαλάσσιας διασύνδεσης στα 1.500 MW ενώ για την Αλβανία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα διασύνδεση έως το 2030.
Manousakis-Manos-ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΑΔΜΗΕ στηρίζει την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς για την ανάπτυξη εναλλακτικών περιφερειακών δικτύων τηλεπικοινωνιών και την αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αίτημα ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ για σημαντική αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου

Την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.