ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

ΤτΕ: Πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και σημαντική παράμετρο του στρατηγικού σχεδιασμού της.

Το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος πιστοποιήθηκε επίσημα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO 14001:2015, αφού επιθεωρήθηκε από αναγνωρισμένο Φορέα Πιστοποίησης, που είναι διαπιστευμένος από το Εθνικό Σύστημα  Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και μέλος του  Διεθνούς Δικτύου Φορέων Πιστοποίησης IQNet.  
 
Το πιστοποιητικό παρέλαβε ο Υποδιοικητής κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας. 
 
Το πεδίο πιστοποίησης καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στα κτίριά της στην Αττική και στην περιφέρεια (Κεντρικό Κατάστημα, Μηχανογραφικό Κέντρο Χαλανδρίου - ΜΗΚΕΧΑ, Κέντρο Διακίνησης και Επεξεργασίας Χρηματικού - ΚΕΠΕΔΙΧ - Αθηνών και Θεσσαλονίκης, 13 Υποκαταστήματα, 2 Θυρίδες) και οι οποίες περιλαμβάνουν τραπεζικές και μηχανογραφικές εργασίες, καθώς και δραστηριότητες επεξεργασίας και διακίνησης χρηματικού. Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Εκτύπωσης  Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) έχει ήδη από το 2010 λάβει πιστοποίηση κατά ISO 14001:2015 αναφορικά με τις εκτυπώσεις ασφαλείας και την παραγωγή κερμάτων και  μεταλλίων. 
 
Η πιστοποίηση κατά ISO 14001 αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει η Τράπεζα στην κατεύθυνση της μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσα από την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών. 

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και σημαντική παράμετρο του στρατηγικού σχεδιασμού της. Η έμπρακτη στήριξη της Διοίκησης δηλώνεται μέσα από την Περιβαλλοντική Πολιτική της, την παροχή όλων των αναγκαίων πόρων για περιβαλλοντικές δράσεις και την προώθηση οικολογικά υπεύθυνης συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας. 
 
Με την εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, κατά τις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO 14001, η Τράπεζα αποδεικνύει τη διαρκή δέσμευσή της για συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων με τους εξής βασικούς στόχους:  

  • Συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και με τις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις 
  • Συστηματική και αποτελεσματική διαχείριση πόρων: oρθολογική χρήση πρώτων υλών, αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης,  περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας και προστασία και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων 
  • Μείωση και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση αποβλήτων  
  • Συμμετοχή του προσωπικού σε δράσεις αναβάθμισης περιβάλλοντος 
  • Αναγνώριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και ανάληψη δράσεων για τον περιορισμό και την εξάλειψή τους 

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που ασχολήθηκαν συστηματικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) το 2009 και το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας το 2021.  
 
Τέλος, σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να βελτιώνει συστηματικά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις μέσα και από τη συμμετοχή της στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (Eco Management and Audit Scheme, EMAS). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Υπέβαλε στην ΤτΕ το επιχειρηματικό και κεφαλαιακό της πλάνο

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενισχύοντας το ήδη καλό πνεύμα συνεργασίας και συνέπειας, θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος για την έγκριση και υλοποίηση του επιχειρηματικού και κεφαλαιακού της πλάνου. 
IMS-Kyriakos-Kampouris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IMS: Έλαβε άδεια από την ΤτΕ ως μεσίτης πιστώσεων στεγαστικής πίστης

Σύμφωνα με τα αρχεία των συνεργαζόμενων τραπεζών, έχει άνω του 90% εγκρισιμότητα στις υποθέσεις που προωθεί και έχει εκταμιεύσει περισσότερα από 3.000 δάνεια μέσα στα τελευταία 7 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα το 1ο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της ΤτΕ

Το συλλεκτικό νόμισμα σχεδίασαν οι βραβευμένοι καλλιτέχνες του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος και Μαρία Αντωνάτου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακτινογραφία στα κέρδη των εισηγμένων: Πώς τα επηρέασε η πανδημία

«Βουτιά» 20,9% στον τζίρο των εισηγμένων προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς οι δύο πετρελαϊκοί όμιλοι, τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν θετικά.