ΓΔ: 1448.41 0.10% Τζίρος: 7.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στουρνάρας: Πηγή αστάθειας για την οικονομία οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τόνισε ότι αν οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή αντιμετωπιστούν ως επενδύσεις θα φέρουν νέες μορφές ανάπτυξης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ευρύτερα με το περιβάλλον αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να διαταράξουν τη σταθερότητα των τιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και έχουν ήδη αναλάβει ενεργό δράση, πάντοτε εντός των ορίων της εντολής τους και προς όφελος των κοινωνιών, με συγκεκριμένα μέτρα για την ίδια τη λειτουργία τους, την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και βεβαίως τις εποπτικές τους αρμοδιότητες.

Παράλληλα, εκτός από τους κινδύνους που δημιουργεί η μεταβολή του κλίματος, οι δράσεις για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρίες, εάν αντιμετωπιστούν ως επενδύσεις που θα φέρουν νέες, πιο αποτελεσματικές και περισσότερο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, προς μια πιο ανθεκτική και πράσινη οικονομία. H χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων αποτελεί ευκαιρία και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων πολιτών».

Στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ενασχόληση με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας ξεκίνησε το 2009 με τη σύσταση της διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), η οποία έκτοτε συμβάλλει συστηματικά στην έρευνα και στη χάραξη πολιτικής, ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις και να διευκολυνθεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τα τελευταία 15 χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτύχει αρκετά ορόσημα, όπως η δημοσίευση σχετικών εκθέσεων και αναλύσεων, η συμμετοχή στο οκταετές έργο LIFE-IP AdaptInGr  για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, η συμβολή σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora για θέματα βιωσιμότητας, όπως το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS),  οι επενδύσεις σε πράσινα ομόλογα και η εφαρμογή αρχών βιώσιμων και υπεύθυνων επενδύσεων στα χαρτοφυλάκια που δεν σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική, αλλά και δράσεις για την ενίσχυση του αλφαβητισμού για την οικονομία και το κλίμα.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν ενδιάμεσα αποτελέσματα  των μελετών που εκπονούνται στο πλαίσιο των εργασιών της ΕΜΕΚΑ και του έργου LIFE-IP AdaptΙnGr για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, παρουσιάστηκαν επικαιροποιημένα στοιχεία προβλέψεων για την εξέλιξη της μεταβολής του κλίματος, ενώ ανακοινώθηκαν αποτελέσματα για δύο τομείς: τη γεωργία και τις μεταφορές. Παράλληλα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάστηκαν στοιχεία και για την τρωτότητα, μια έννοια πολυδιάστατη που ενσωματώνει φυσικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, καθώς ο αποτελεσματικός σχεδιασμός εθνικής πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δημιουργεί ανάγκες εκτίμησής της σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των μελετών δείχνουν σημαντικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα, με αυξημένη πιθανότητα για πιο συχνά και πιο σφοδρά ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση βροχοπτώσεων και αύξηση ξηρασίας, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και περισσότερες ημέρες καύσωνα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yiannis stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δυσεπίλυτος γρίφος η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος

«Στην Ελλάδα παρατηρείται χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην Ιδιωτική Ασφάλιση και ακόμη χαμηλότερη στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης» τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Οι βασικές προκλήσεις για τις τράπεζες από την κλιματική αλλαγή

Οι τράπεζες θα πρέπει να ενσωματώσουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην πολιτική παροχής χρηματοδοτήσεων και να μην υποεκτιμήσουν τις επιπτώσεις της, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: Κανένα βήμα πίσω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ και αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, την οποία χαρακτήρισε κατά 80% εισαγόμενο φαινόμενο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι θα «πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού».