ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
motor oil_more
Από αριστερά: Ιωάννης Κοσμαδάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE, Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil.

Το στοίχημα της Motor Oil στις ΑΠΕ: Η αύξηση ισχύος και τα κέρδη

Η θυγατρική MORE αυξάνει άμεσα την εγκατεστημένη ισχύ στο 1 GW με την εξαγορά του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, ενώ η λειτουργική της κερδοφορία υπολογίζεται σε 130 εκατ. και αντιστοιχεί στο 22% των κερδών του ομίλου.

Να ξεπεράσει όριο του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το τέλος του χρόνου στοχεύει πλέον η θυγατρική της Motor Oil, MORE (Motor Oil Renewable Energy), έχοντας λάβει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση από την πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Το νέο προφίλ της MORE, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2021 και ενσωμάτωσε τις δραστηριότητες του ομίλου στις ΑΠΕ και αυξάνει σημαντικά τη δυναμική της μετά τη συμφωνία με την Ελλάκτωρ, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η εταιρεία διαθέτει συνολικά 2,2 GW έργων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Ειδικότερα, λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Παράλληλα, η MORE έχει υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ 84 MW και άδειες προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 550 MW.

Το «άλμα» στο 1GW εγκατεστημένης ισχύος έως το τέλος του 2022 θα είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στη MORE του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάκτωρ, με την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο.

Η συμβολή του deal στην κερδοφορία της MORE και, κατ' επέκταση, του ομίλου της Motor Oil, θα είναι σημαντική:

  • Σε όρους pro-forma 2021, η εξαγορά θα είχε συνεισφορά στη MORE 84 εκατ. ευρώ σε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, τα οποία αφορούν συμβασιοποιημένα έργα ΑΠΕ με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Σε επίπεδο ομίλου Motor Oil, η συνεισφορά της MORE (μετά τη συναλλαγή) με όρους 2021, θα ανερχόταν σε 22% του συνολικού EBITDA (έναντι 9% προηγουμένως).

Η εμβέλεια της MORE στην αγορά θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς μέσα από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος η εταιρεία θα μπορεί να τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Επιπρόσθετα, η εταιρεία αποτελεί έναν δυνατό Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), εκπροσωπώντας περίπου 0,5 GW.

Παρουσιάζοντας το πλάνο της MORE, ο γενικός διευθυντής, Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως θα αποτελεί μία εταιρεία με 130 εκατ. ευρώ EBITDA και συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ. Στο επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας εντάσσονται η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και η εστιασμένη ενασχόληση με υπεράκτια αιολικά. Παράλληλα, η εταιρεία διερευνά και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ εστιάζει στους τομείς του energy management & trading.

Όπως σημειώθηκε από στελέχη της εταιρείας, στοχεύει σε νέα έργα, αφού πρώτα ολοκληρωθούν όσα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το 2024, ενώ δεν προγραμματίζει την εξαγορά ήδη εγκατεστημένων άλλων έργων. Εντούτοις, εξετάζει την απόκτηση αδειών έργων ΑΠΕ που βρίσκονται ήδη σε ώριμο βαθμό ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil,  Πέτρος Τζαννετάκης αναφέρθηκε στην πορεία της Μotor Oil που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας και σήμερα, μέσω της ΜΟRE, στοχεύει στην μετεξέλιξή της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία.

Ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος ευρύτερα στις τάσεις της αγοράς, σημείωσε πως σήμερα παρατηρείται όλο και περισσότερο η τάση της υβριδοποίησης με έργα που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, προκειμένου να συγκεράσουν τις ανάγκες της κατανάλωσης με τις δυνατότητες της παραγωγής. Στη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται, όπως είπε, όλο και περισσότερα έργα δεν «κυνηγούν» τις ταρίφες που θεωρείται ότι ενδεχομένως να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της αγοράς.

Αντιθέτως, οι επενδυτές επιλέγουν την έκθεση στην αγορά και στο εμπορικό ρίσκο, κάτι που αλλάζει και το χρηματοδοτικό μοντέλο των ΑΠΕ από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, όπως είπε, οι αποδόσεις των ΑΠΕ έχουν πιεστεί, με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες να σχετίζονται με τις αγορές και την προώθηση διμερών συμφωνιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» για τους έξυπνους μετρητές: Σε κίνδυνο διαγωνισμός 1,2 δισ.

Σε... Γιοφύρι της Άρτας έχει μετατραπεί η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, την οποία σχεδίαζε η ΔΕΗ εδώ και 12 χρόνια. Ο αποκλεισμός της ελβετικής Landis + Gyr προκαλεί εμπλοκές και στον νέο διαγωνισμό, έτοιμη για προσφυγή και στο ΣτΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία χρηματοδότησης ΕΤΕπ - Motor Oil 10 δισ. για δίκτυο φόρτισης Ι.Χ.

Πρόκειται για 10ετές δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ, με το οποίο συγχρηματοδοτείται το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Τι σημαίνει το deal με WATT+VOLT για ρεύμα και ηλεκτροκίνηση

Με σχεδόν διψήφιο μερίδιο αγοράς, το νέο σχήμα περνά με διαφορά στη δεύτερη θέση της λιανικής ρεύματος μετά τη ΔΕΗ. Ισχυρό πλεονέκτημα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης δίνουν τα 500 σημεία φόρτισης της WATT+VOLT.
DESFA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έργο - κλειδί αναβαθμίζει την παρουσία της Ελλάδας στη διακίνηση αερίου

Ο νέος σταθμός για συμπίεση αερίου στην Κομοτηνή αυξάνει την παροχή στον διεθνή αγωγό IGB και τις δυνατότητες εισαγωγής στην Ελλάδα. Στο REPower EU εντάσσονται νέο FSU στη Ρεβυθούσα και η αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς.