ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Intracom

Το σχέδιο της Ιntracom για αξιοποίηση των ακινήτων στην Παιανία

Σε νέα θυγατρική περνούν τα ακίνητα στην Παιανία με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους και την επίτευξη ικανοποιητικών ετήσιων αποδόσεων. Ο ρόλος της ανάπτυξης ακινήτων για λογαριασμό τρίτων παραμένει στην Intradevelopment.

Η κατοχή μεγάλου αριθμού ιδιόκτητων ακινήτων, τα οποία προσφέρουν δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης οδήγησε πρόσφατα την Intracom Holdings να αποφασίσει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία θα περάσουν όλα τα ακίνητα του ομίλου. Η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική της Intracom Holdings και θα έχει αντικείμενο τις επενδύσεις σε ακίνητα με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικών ετήσιων αποδόσεων και όχι τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων (development).

Η Intracom Holdings στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων για λογαριασμό τρίτων διαθέτει άλλη θυγατρική, την Intradevelopment. H Ιntradevelopment  ολοκλήρωσε την πώληση των έργων που ανέπτυσσε τα τελευταία χρόνια, και βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού των επόμενων.  Η Intradevelopment διατηρεί σήμερα το 34% της εισηγμένης εταιρείας Κέκροψ και σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του 2021 επιβαρύνθηκε με 5,7 εκατ. ευρώ, λόγω απομείωσης υπεραξίας της Κέκροψ.

Η απόσχιση του κλάδου ακινήτων της Intracom Holdings  και η εισφορά τους σε νέα θυγατρική έχει ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται κυρίως για ιδιόκτητα ακίνητα στο συγκρότημα της Παιανίας όπου διαχρονικά στεγάζονται οι δραστηριότητες της holding και των θυγατρικών της. Οι επενδύσεις σε ακίνητα της εταιρείας στις 31/12/2021 αποτιμούνται στα 81,4 εκατ. ευρώ με αναπόσβεστη αξία στα 55,9 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η 30η Σεπτεμβρίου 2022 ορίστηκε ως ημερομηνία της λογιστικής κατάστασης και αποτίμησης του προαναφερθέντος κλάδου. Η νέα εταιρεία που θα συσταθεί θα μπορούσε να μετατραπεί κάποια στιγμή σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Περί τα 250 εκατ. ευρώ η ρευστότητα της holding

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη να μετατρέψει την Intracom Holdings σε ένα εισηγμένο private equity fund είναι ειλημμένη εδώ και καιρό. Το σχέδιο άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν στο τέλος του 2021 πωλήθηκε το 92% της Intrasoft International στη δανέζικη NetCompany έναντι 185 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι η πώληση της Intrakat σε 4 εφοπλιστές με την Intracom να εισπράττει για το μερίδιό της 70 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί το μακρινό 2014 η απεμπλοκή της Intracom Holdings από την Intracom Telecom.  Στο χαρτοφυλάκιο της holding σήμερα παραμένει η Intracom Defence, η Intradevelopment και σύντομα το νέο σχήμα στα ακίνητα. Στις 30/6/2022 o όμιλος διέθετε ταμείο 191 εκατ. ευρώ στα οποία θα έχουν ήδη προστεθεί τα 70 εκατ. ευρώ από την πώληση της Intrakat που συνετελέσθη τον Ιούλιο και θα έχουν αφαιρεθεί περί τα 10 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου.

Ειλημμένη είναι και η απόφαση πώλησης της Intracom Defence αλλά από τον όμιλο δεν βιάζονται, καθώς εκτιμούν ότι η εταιρεία στην πορεία ενδεχομένως να αναλάβει και έργα στο εσωτερικό από τα αντισταθμιστικά των Rafale, των φρεγατών κ.α. με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αποτίμησή της. Σήμερα το 95% των εργασιών της Intracom Defence προέρχεται από το εξωτερικό.

Η αξιοποίηση  της  εμπειρίας των στελεχών της Intracom  στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, των κατασκευών, του real estate δίνουν ένα πρώτο στίγμα για το που μπορούν να κατευθυνθούν οι πρώτες τοποθετήσεις του fund. H ναυτιλία και ο τουρισμός επίσης είναι δύο κλάδοι με ισχυρές προοπτικές που δεν μπορούν να αγνοηθούν. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια της Intracom Properties: Η νέα θυγατρική στο real estate

H εταιρεία θα προικοδοτηθεί από τη μητρική με έξι επενδυτικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας κτηρίων 41.327 τ.μ. σε συνολική επιφάνεια γης 88,5 στρεμμάτων. Δεν αποκλείεται μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ και εισαγωγή στο ΧΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Κόκκαλης: Στα 500 εκατ. η δύναμη πυρός της Intracom για επενδύσεις

Η μετατροπή σε επενδυτική εταιρεία είναι μια έξυπνη κίνηση για τους μετόχους, υποστήριξε ο πρόεδρος της Intracom. Σύντομα αναμένονται νέα για την πώληση της IDE. Πιθανή η εισαγωγή στο ΧΑ της εταιρείας ακινήτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς αναδιάρθρωση δανεισμού η REDS, άρχισε συζητήσεις με την Εθνική

Η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την ανάπτυξή της με επίκεντρο την ανάπτυξη του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου, το Πάρκο Καμπά και τη μαρίνα Αλίμου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η μετατροπή της Intracom σε fund και η διαδοχή του Σωκράτη Κόκκαλη

Οι διαδοχικές συμφωνίες για πώληση θυγατρικών, τα σενάρια αξιοποίησης της Intracom Defence, τα μετρητά ύψους 270 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εισηγμένης και ο ρόλος του Ντίνου Κόκκαλη στο νέο εγχείρημα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia: Επιταχύνει το επενδυτικό πλάνο η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ

Η συμφωνία των 20 εκατ. ευρώ με τα εκπαιδευτήρια Δούκα, το σχέδιο επενδύσεων 100 εκατ. ευρώ και η έξοδος από τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων. Τα φορολογικά οφέλη από τη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ.