ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sunlight
Sunlight, Xanthi's Industrial complex- view from above. Πηγή: Sunlight

Sunlight: Στα 22,9 εκατ. ευρώ το EBITDA στο α΄ εξάμηνο με άνοδο 31%

Η εταιρεία, μέλος του διεθνούς επενδυτικού ομίλου Olympia, ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 45% του κύκλου εργασιών που διαμορφώθηκε στα 183 εκατ. ευρώ. Σε επενδύσεις ύψους 33,5 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Sunlight, που συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου  που εστιάζει σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και υποδομές, στην αύξηση της δυναμικής παραγωγικότητας της εταιρείας σε λίθιο και μόλυβδο, καθώς και σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Sunlight Group συνέχισε να αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς, ακολουθώντας την τάση που καταγράφεται από το 2021. Ο κύκλος εργασιών για το α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα της περασμένης χρονιάς, ενισχυμένος κατά 45%. Στα 22,9 εκατ. ευρώ ανήλθε το προσαρμοσμένο EBITDA, έναντι 17,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 καταγράφοντας αύξηση 31%.

Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν επενδυθεί 33,5 εκατ. ευρώ σε CAPEX, ενώ 90 εκατ. ευρώ συνολικά σε επενδύσεις CAPEX έχουν δεσμευθεί ως το τέλος του έτους. 

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45% αποδίδεται στις ισχυρές πωλήσεις της εταιρείας που με τη σειρά τους υποστηρίζονται από επενδύσεις και βελτιστοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ).

Παρά τους περιορισμούς στην παγκόσμια οικονομία και τις προκλήσεις στον τομέα των logistics, η Sunlight απορρόφησε τις πιέσεις μέσω σημαντικών αναπτυξιακών επενδύσεων που δίνουν στην εταιρεία σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και ενισχύουν περαιτέρω την τοποθέτησή της στην παγκόσμια αγορά. Σε ό,τι αφορά Εξαγορές & Συγχωνεύσεις, λόγω της τμηματικής διαδικασίας ολοκλήρωσης των σχετικών συμφωνιών μόνο μέρος των εξαγορών έχει ενσωματωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2022, καθότι οι υπόλοιπες υπογράφηκαν είτε στα τέλη του Α’ εξαμήνου είτε στο Β’ εξάμηνο της χρονιάς.

Οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και μεταφορικών, η παγκόσμια έλλειψη σε σημαντικά υλικά όπως οι ημιαγωγοί, και η απότομη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επηρέασαν την κοστολογική βάση της εταιρείας και, συνεπακόλουθα, την κερδοφορία της. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, από την αρχή της χρονιάς έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάκτηση κόστους από την αγορά.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Σε ένα ασταθές και πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, όπου επικρατούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, υψηλά επιτόκια, παγκόσμιες ελλείψεις, συνεχείς αυξήσεις τιμών, ακριβές μεταφορές και ενεργειακό κόστος, στη Sunlight Group αξιοποιούμε πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και εστιάζουμε σε μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επενδύσεις.

Μία από τις βασικές μας πρωτοβουλίες για την τρέχουσα χρονιά, αφορά σε σημαντικές επενδύσεις στην αμερικανική αγορά και εκτεταμένες προσλήψεις, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια μακροπρόθεσμης ανάπτυξής μας στις ΗΠΑ. Έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στο στρατηγικό στόχο διεύρυνσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και της πελατειακής βάσης μας, ενώ επισπεύσαμε σχεδιασμένες εξαγορές, ενισχύσαμε την παραγωγική δυναμικότητα και την αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεών μας, και επεκτείναμε το δίκτυο πωλήσεών μας.

Επιπλέον, επενδύουμε σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας θέσεις εργασίας στο σύνολο του οργανισμού και προσελκύοντας προσωπικό υψηλής κατάρτισης – τόσο έμπειρους επαγγελματίες με εξαιρετικές περγαμηνές και τεχνογνωσία, όσο και νέους υπαλλήλους με ενθουσιασμό και φιλοδοξίες. Επιταχύνουμε τα επενδυτικά μας σχέδια και την επέκτασή μας, παρά τις αντίξοες  συνθήκες, χάρη στη στήριξη του ΔΣ, των μετόχων και των πελατών μας, καθώς και στην εγγυημένη χρηματοδότηση.

Συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας σε Εξαγορές & Συγχωνεύσεις, αναζητούμε πρόσβαση σε πελάτες και διερευνούμε τη δυναμική νέων προϊόντων, με οδηγό την επιθυμία μας να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο σε προϊόντα λιθίου – τόσο για τον κλάδο της βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης, όσο και τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Έχουμε πίστη στη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε αξία στη μακρά διάρκεια».

Η διοίκηση της Sunlight, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 κι έπειτα, παρά το υφιστάμενο μακρο-οικονομικό περιβάλλον και την πιθανή επιρροή του στην κερδοφορία και τις παραγγελίες των πελατών της λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί τη διαφοροποιημένη στρατηγική της, επενδύοντας σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό. Στις 31 Ιουνίου 2022 η μητρική εταιρεία και οι θυγατρικές της απασχολούσαν συνολικά 1.535 ανθρώπους, 329 περισσότερους σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 – αύξηση της τάξης του 27%. Και μάλιστα, το δυναμικό όχι μόνο αυξάνεται, αλλά και διαφοροποιείται: πλέον, το 27% των εργαζομένων της εταιρείας απασχολείται εκτός Ελλάδας, καθώς η Sunlight συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Ευρώπη και Αμερική.

Επιπλέον, απασχολεί σημαντικό αριθμό υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών, με πάνω από το 30% του προσωπικού της να είναι ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Επίσης, οι δαπάνες της εταιρείας για μισθούς, παροχές και φόρους το Α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, αύξηση 41% σε σχέση με τα 16,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Και τέλος, η Sunlight Group έχει αυξήσει κατά 69% τις δαπάνες της για εκπαίδευση προσωπικού: από 65.000 ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2021 σε 110.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.  

Η εταιρεία επενδύει επίσης σε όλες τις εγκαταστάσεις. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πρόσφατη ανακοίνωση επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ, καθώς και των εξαγορών και συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν στο πρώτο μισό του 2022 – όπως της ιταλικής εταιρείας PBM S.R.L. και της γερμανικής A. Müller GmbH.

Οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στον εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Sunlight, την ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, και την επέκτασή της σε νέες. Επίσης, η Sunlight Group συνεχίζει να δημιουργεί ισχυρή αλυσίδα αξίας στη μπαταρία και να εντείνει τις προσπάθειές της για καθετοποίηση της παραγωγής μέσω εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας Technoform που κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα, και μέσω επενδύσεων για τον υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη με στόχο την καινοτομία και δημιουργία «έξυπνων» προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να υποστηρίξουν την παραγωγική αποτελεσματικότητα της Sunlight και την πραγματοποίηση των δεσμεύσεών της για ένα πιο βιώσιμο οικοσύστημα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunlight-Triathlon-Agreement
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mega-deal από τη Sunlight που εξαγόρασε το 51% της γερμανικής Triathlon

Η συμφωνία επαναπροσδιορίζει και αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης – πάντα με έμφαση στις ανάγκες των πελατών.
Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Ενισχύει την παρουσία στο Ισραήλ με την εξαγορά εταιρείας

Η ελληνική εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 51% της Israeli Industrial Batteries που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο Ισραήλ για μπαταρίες ηλεκτρικών περονοφόρων, ως βασικός προμηθευτής Κατασκευαστών Αρχικού Εξοπλισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στο Metaverse

Η ελληνική βιομηχανία γίνεται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που αξιοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο για να κάνει μια τέτοια παρουσίαση, απεικονίζοντας τα οικονομικά μεγέθη σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της και με τόση λεπτομέρεια. 
Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε σχέδιο 102,5 εκατ. της Sunlight

Η επένδυση αφορά στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση υφιστάμενης εγκατάστασης για την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας και πρόκειται να δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας.