ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στρατηγική επένδυση του ομίλου Viohalco με το βλέμμα στα θαλάσσια αιολικά

Νέα παραγωγική μονάδα στον Βόλο με επενδυτική δαπάνη 100 εκατ. για να κατασκευάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τμήματα ανεμογεννητριών για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις.

Κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην προετοιμασία του φιλόδοξου και πρωτοποριακού project στον Βόλο της Sovel, θυγατρικής της Σιδενόρ του ομίλου Viohalco, που θα κατασκευάζει στην Ελλάδα τμήματα ανεμογεννητριών για πλωτά θαλάσσια πάρκα, με στόχο να τα διαθέτει στη διεθνή αγορά, ή και στην ελληνική όταν προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις.

Πρόκειται για μεγάλη επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ και, όπως σημειώνουν κύκλοι του ομίλου στο BusinessDaily, όλα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ για τα επόμενα βήματα η εταιρεία αναμένει να ενταχθεί το έργο στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Επενδύσεων, καθώς έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Enterprise Greece. Τίτλος του έργου στον φάκελο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις είναι «Δημιουργία μονάδας παραγωγής πυλώνων για ανεμογεννήτριες και εξαρτημάτων θεμελίων σταθερής βάσης και πλωτών για θαλάσσια αιολικά πάρκα».

Η ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον όμιλο, δικαιολογείται καθώς πρόκειται για επένδυση που αφορά σε διεθνή εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο όμιλος Viohalco θα γίνει έτσι, μέσω της Sovel, η πρώτη ελληνική βιομηχανία που θα παράγει εξοπλισμό για πλωτές ανεμογεννήτριες στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία που καταγράφεται ισχυρό momentum διεθνώς για παρόμοιες επενδύσεις και «άνοιγμα» των καθαρών ενεργειακών πηγών στη θάλασσα και στα υπεράκτια πάρκα.

Η επένδυση θα γίνει στον Αλμυρό Βόλου, όπου η χαλυβουργία Sovel διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις, όπου κατασκευάζει οπλισμό χάλυβα σκυροδέματος σε ράβδους, συμπαγείς κουλούρες (spooled coils), πλέγματα κ.α. και απασχολεί περί τους 700 εργαζόμενους, ενώ εκεί λειτουργεί και μεγάλη εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων με το όνομα Αειφορία, επίσης του ομίλου Viohalco.

Η έκταση του εργοστασίου της Sovel είναι 1.011 στρέμματα, από τα οποία τα 123 είναι στεγασμένα, ενώ έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα χαλυβουργείου 1.350.000 τόνους. Συνάμα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα ελασματουργείου 1.200.000 τόνους, μετά την πρόσφατη εγκατάσταση της νέας γραμμής στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος χύτευσης/έλασης χωρίς διακοπή.

Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, λοιπόν, ο όμιλος Viohalco σχεδιάζει την επένδυση των 100 εκατ. ευρώ για την πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση που θα παράγει τον πυλώνα αλλά και την πλατφόρμα του εξοπλισμού αιολικής ενέργειας στην ελληνική αγορά, με σκοπό να την εξάγει στις χώρες της Μεσογείου αλλά και ευρύτερα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός cluster στο οποίο θα μπορούν συμμετέχουν και να συνεπενδύσουν και μικρότερες, θεσσαλικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της μητρικής εταιρείας της Sovel στον τομέα του χάλυβα, αλλά και της Cenergy Holdings με την παγκόσμια εμβέλεια σε έργα πράσινης ενέργειας, στην κατασκευή σωλήνων και καλωδίων.

Παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες μάλιστα πρόκειται να αναβαθμιστούν προκειμένου να διευκολύνουν την μεταφορά του εξοπλισμού, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα της αποσυναρμολόγησης, με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς –σε κομμάτια– των κατασκευών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το εργοστάσιο θα παράγει μόνο τον «κορμό» και την πλατφόρμα του εξοπλισμού και όχι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.

Σημειώνεται πως με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην Ελλάδα, στόχος είναι έως το 2030 να αναπτυχθούν έργα πλωτών αιολικών συνολικής ισχύος 2 GW για τα οποία ήδη υπάρχουν μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ εγχώριων ενεργειακών ομίλων με διεθνείς κολοσσούς του χώρου.

Η επένδυση της Sovel θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση και την οικονομία στον Αλμυρό και ολόκληρη τη Μαγνησία, καθώς εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 200-300 νέες θέσεις εργασίας.

Αίτημα παραχώρησης χώρου στο λιμάνι

Κρίσιμη παράμετρος της επένδυσης θα είναι η δημιουργία κατάλληλης λιμενικής υποδομής. Ο όμιλος Viohalco, μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου, αιτείται από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου παραχώρηση χώρου για την υλοποίηση υποστηρικτικού έργου και παράλληλα να γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Ανάπτυξης του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Παρόμοιο αίτημα έχει υποβάλει και η «πράσινη» θυγατρική του ομίλου η Αειφόρος, με στόχο την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεών της. Στα σχετικά έγγραφα οι εταιρείες επισυνάπτουν υπομνήματα και τεχνικούς φάκελους χωροθέτησης, τα οποία απευθύνονται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη διατύπωση γνωμοδότησης.

Στο αίτημά της, η Αειφόρος σημειώνει πως «η εταιρεία μας ζητά την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρων της Ζώνης Λιμένος Βόλου, χερσαίων και θαλάσσιων, με σκοπό τη δημιουργία μέσω προσχώσεων προς τη θάλασσα, ενιαίου γηπέδου, επί του οποίου θα κατασκευαστούν τα αναγκαία λιμενικά έργα, για τη δημιουργία και λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης, που θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς βγαίνει κερδισμένη η Cenergy από την «παγωμένη» επένδυση στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα των Δανών απομακρύνουν τη δημιουργία του εργοστασίου στις ΗΠΑ. Δεν ανησυχούν στη Cenergy, καθώς απελευθερώνονται κεφάλαια για να υποστηριχθεί η ξέφρενη ανάπτυξη στις πωλήσεις καλωδίων για τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: «Ξεκλειδώνει» αξίες και... στο βάθος εισαγωγή σε ξένη αγορά

Λειτουργικά οφέλη από τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων σε ενέργεια - μέταλλα και κατασκευές - παραχωρήσεις, αλλά και στόχευση στην ανάδειξη της πραγματικής αξίας για καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό και χρηματιστηριακές αγορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η R Energy 1 που θα δώσει πράσινη ενέργεια στο Ελληνικό

Την πρώτη της κίνηση στον χώρο των ΑΠΕ κάνει η Lamda Development με εξαγορά του 20% της R Energy 1 που μέσα σε μια δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα καλό μπουκέτο φωτοβολταϊκών πάρκων και ετοιμάζεται να εισαχθεί στην ΕΝΑ Plus του Χ.Α.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι επενδύσεις του ομίλου Viohalco «νίκησαν» την ενεργειακή κρίση

Τα καλύτερα αποτελέσματα εξαμήνου στην ιστορία του πέτυχε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας. Κλειδί της επιτυχίας η στροφή σε προϊόντα υψηλής διεθνούς ζήτησης, που έδωσε στον όμιλο ισχύ στην τιμολόγηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.