ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς βγαίνει κερδισμένη η Cenergy από την «παγωμένη» επένδυση στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα των Δανών απομακρύνουν τη δημιουργία του εργοστασίου στις ΗΠΑ. Δεν ανησυχούν στη Cenergy, καθώς απελευθερώνονται κεφάλαια για να υποστηριχθεί η ξέφρενη ανάπτυξη στις πωλήσεις καλωδίων για τις ΑΠΕ.

Ήταν κοινό μυστικό  ότι η επένδυση της δανέζικης Orsted στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον κλάδο καλωδίων της Cenergy του ομίλου Viohalco για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών δεν προχωρεί, για σειρά από λόγους.

Στην αρχή ήταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, στη συνέχεια το ακριβό δολάριο, αργότερα οι λιγότερες δουλειές που πήραν οι Δανοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τώρα η αδυναμία εξασφάλισης γενναίων φοροελαφρύνσεων για τις επενδύσεις των Δανών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Orsted είδε τη μετοχή της να χάνει το 25% της αξίας, καθώς οι επενδύσεις της στις ΗΠΑ καθυστερούν και ίσως χρειαστεί να μειώσει την αξία του χαρτοφυλακίου της στις ΗΠΑ κατά 2 δισ. δολάρια. Οι Δανοί διεκδικούν φοροελαφρύνσεις 40% για τις επενδύσεις τους, αλλά προς το παρόν δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε το 30%.

Η Orsted είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο και έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ενόψει της πράσινης μετάβασης διεκδικούσε ακόμη περισσότερα έργα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούσε έναν έμπειρο και αξιόπιστο σύμμαχο για να στήσει εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων στο Μέριλαντ, το οποίο θα τροφοδοτούσε με καλώδια όλα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Orsted στη χώρα.

Ο σύμμαχος αυτός βρέθηκε στην Ελλάδα και ήταν το τμήμα καλωδίων της Cenergy (Ελληνικά Καλώδια). Έτσι, το 2021 οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την εν δυνάμει συμφωνία τους, που ενδεχομένως στο μέλλον να αποκτούσε και μετοχική διάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, όμως, για να γίνει η επένδυση θα έπρεπε να εξασφαλιστούν τα έργα, κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει.

Δεν ανησυχεί η Cenergy

Το «πάγωμα» της επένδυσης, όμως, δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τη διοίκηση της Cenergy. Κάποιος μάλιστα που γνωρίζει τους συσχετισμούς θα υποστήριζε πως με ανακούφιση το management της εταιρείας βλέπει την επένδυση αυτή να παίρνει ...παράταση.

Ο λόγος είναι απλός: Η Ελληνικά Καλώδια του 2022 και του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία του 2020 και του 2021, όταν και συμφωνήθηκε η συνεργασία. Τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγονται στο εργοστάσιο της Κορίνθου (Fulgor) «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο και έχουν κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως.

Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και η ανάγκη για υποβρύχια καλώδια υψηλών προδιαγραφών, ώστε να συνδέονται τα πλωτά αιολικά πάρκα με το ηπειρωτικό σύστημα κάθε χώρας, έχει εκτινάξει τις παραγγελίες της Ελληνικά Καλώδια. 

Για τον λόγο αυτό τα Ελληνικά Καλώδια επενδύουν τη διετία 2023-2024 το ποσό των 80 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Fulgor στην Κόρινθο, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση στην Ευρώπη. Με τα 80 εκατ. ευρώ του επενδυτικού προγράμματος θα υπερδιπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στην Κόρινθο με στόχο να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Αν προχωρούσε άμεσα η επένδυση με την Orsted στις ΗΠΑ, το εργοστάσιο θα κόστιζε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος θα έπρεπε να καταβάλει η ελληνική εταιρεία. Με το «πάγωμα» της επένδυσης οι πόροι αυτοί μπορεί να διοχετευτούν σε άλλες επενδύσεις που έχουν και άμεσο ανταποδοτικό όφελος.

Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών

Η εξέλιξη των μεγεθών των Ελληνικών Καλωδίων είναι εντυπωσιακή την τελευταία τριετία. Το 2020 το ανεκτέλεστο ήταν περίπου 350 εκατ. ευρώ, το 2021 ανήλθε στα 650 εκατ. ευρώ και το 2022 στα 1,35 δισ. ευρώ (αύξηση στην τριετία 285%).  Στο ανεκτέλεστο δεν περιλαμβάνονται οι παραγγελίες που παίρνει κάθε χρόνο η εταιρεία  για τα προϊόντα τους από χονδρέμπορους. 

Ο τζίρος αντίστοιχα το 2020 ήταν 600 εκατ. ευρώ, το 2021 έφτασε τα 824 εκατ. ευρώ και το 2022 τα 964 εκατ. ευρώ (αύξηση μεταξύ 2020-2002 στο 60%). Τα EBITDA το 2020 ήταν 81 εκατ. ευρώ, το 2021 έφτασαν τα 88 εκατ. ευρώ  και το 2022 ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ (αύξηση μεταξύ 2020-2022 στο 33%).

Σύμφωνα με τα στελέχη της Cenergy, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 52% στα υποβρύχια καλώδια που συνδέουν μεταξύ τους τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, στα καλώδια που συνδέουν τα αιολικά πάρκα με τη στεριά ελέγχουν μερίδιο αγοράς 22% (στις μετρήσεις δεν περιλαμβάνεται η παραγωγή της Κίνας).

Τα Ελληνικά Καλώδια δεν επενδύουν μόνο στα υποβρύχια καλώδια αλλά και στα υπόγεια καλώδια. Για αυτό εξαγόρασαν το παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα, για να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής υπογείων καλωδίων. Αυτή την περίοδο βελτιώνονται οι υποδομές και μεταφέρονται και τα μηχανήματα ώστε τέλος του 2023 να ξεκινήσει η παραγωγή και το 2024 το εργοστάσιο να παράγει σε φουλ ρυθμούς.

Έτσι, με την επένδυση στη μονάδα της Πετζετάκις η Ελληνικά Καλώδια θα έχει τρία εργοστάσια παραγωγής υπόγειων καλωδίων: Δύο στη Θήβα και ένα στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο έργων της Cenergy (κλάδος καλωδίων και κλάδος σωλήνων) έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους αναφέρουν πως o όμιλος Cenergy θα επιτύχει EBITDA μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ από 137 εκατ. ευρώ το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Στα ύψη η διεθνής ζήτηση, κορυφώνονται οι επενδύσεις

Ο τομέας καλωδίων της Cenergy διπλασιάζει την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Περνά στην πράσινη εποχή με διαβατήριο τα κέρδη της διύλισης

Οι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στους τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης -εκσυγχρονισμός διυλιστηρίου, λιανική, ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία- αλλάζουν το προφίλ του ομίλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς προστατεύει η Cenergy και το 2024 τα υψηλά περιθώρια κέρδους

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κλειδί για την αύξηση των EBITDA. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα εργοστάσια καλωδίων Κορίνθου και Θήβας. Τι είπε η διοίκηση στην ΕΘΕ για το ανεκτέλεστο και τον ανταγωνισμό.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η Cenergy το 2023, αύξηση μερίσματος κατά 60%

Στη δυναμική των καλωδίων προστέθηκε και το ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας των χαλύβδινων σωλήνων. Το ανεκτέλεστο των 3,15 δισ. εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής. Πρόβλεψη για EBITDA 230-250 εκατ. το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το μηδέν στα 120 εκατ. τα κέρδη της Motor Oil από ανανεώσιμες

Υψηλά περιθώρια διύλισης στις αρχές του 2024, καθώς κλείνουν ή πωλούνται μονάδες στην Ευρώπη. Με την εξαγορά της Άνεμος ο όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 837MW. Τι αναφέρει η διοίκηση για μέρισμα και επενδύσεις.