ΓΔ: 1482.03 0.29% Τζίρος: 33.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ελληνικά Καλώδια: Στα ύψη η διεθνής ζήτηση, κορυφώνονται οι επενδύσεις

Ο τομέας καλωδίων της Cenergy διπλασιάζει την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Το 2024 η Ελληνικά Καλώδια, ο τομέας καλωδίων της εισηγμένης Cenergy θα έχει διπλασιάσει την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στο εργοστάσιο της Κορίνθου (Fulgor), καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ, αλλά όπως υποστηρίζει η διοίκηση «οι πωλήσεις είναι από τώρα εξασφαλισμένες».

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια κ. Κ. Σαββάκης σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο, όπου απασχολούνται 800 εργαζόμενοι, «η εταιρεία έχει ήδη πολύ καλές επιδόσεις, αλλά η καλή συγκυρία θα συνεχιστεί». Όπως εξήγησε, η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης και το κενό αυτό θα καλυφθεί μόνο με γενναία επενδυτικά προγράμματα, όπως αυτό που «τρέχει» στα Ελληνικά Καλώδια.

Η ενεργειακή μετάβαση (Green Deal) με την κυριαρχία των ΑΠΕ, η επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και η αστικοποίηση αυξάνουν τις ανάγκες για ηλεκτρισμό και κατ' επέκταση για καλώδια. Ο κ. Σαββάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι μέχρι το 2030 τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα επταπλασιαστούν, ενώ οι ανάγκες για επάρκεια ενέργειας φέρνουν πιο κοντά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ χωρών, όπως Ελλάδα - Ιταλία και Ελλάδα - Αίγυπτος.

Σήμερα στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο παράγονται υποβρύχια καλώδια inter-array που συνδέουν μεταξύ τους τις πλωτές ανεμογεννήτριες, καλώδια export που συνδέουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με τη στεριά και καλώδια DC για την ηλεκτρική σύνδεση χωρών. Στα DC η εταιρεία έχει πιστοποίηση για 320 κιλοβόλτ ενώ τώρα αναπτύσσεται το επόμενο στάδιο, ώστε να ληφθεί η πιστοποίηση και για καλώδια DC 520 κιλοβότλ.

Στην  Ελληνικά Καλώδια τα τελευταία 15 χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, εκτός από το εργοστάσιο στην Κόρινθο, διαθέτει εργοστάσιο στη Θήβα για χερσαία καλώδια, στα Οινόφυτα για πλαστικά καλώδια, ενώ πρόσφατα εξαγοράστηκαν οι παλαιές εγκαταστάσεις της Πετζετάκις στη Θήβα, όπου με τις κατάλληλες επενδύσεις θα παράγονται καλώδια χαμηλής τάσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Cenergy, ο κλάδος των καλωδίων έχει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περισσότερο από 50% (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων και είναι leader της αγοράς.

Επίσης, στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου παγκοσμίως.

Σήμερα, το ανεκτέλεστο στον κλάδο των καλωδίων ανέρχεται στα 1,35 δισ ευρώ και η χρονική έκταση υλοποίησής του φτάνει έως το τέλος του 2024.Ο τζίρος της Ελληνικά Καλώδια το 2022 ανήλθε στα 964 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 108 εκατ. ευρώ.

Ο άλλος τομέας της Cenergy είναι οι σωλήνες χάλυβα με τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Συνολικά, η Cenergy που ανήκει στον όμιλο Viohalco πραγματοποίησε το 2022 πωλήσεις 1,43 δισ. ευρώ και κέρδη EBITDA 137 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς προστατεύει η Cenergy και το 2024 τα υψηλά περιθώρια κέρδους

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κλειδί για την αύξηση των EBITDA. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα εργοστάσια καλωδίων Κορίνθου και Θήβας. Τι είπε η διοίκηση στην ΕΘΕ για το ανεκτέλεστο και τον ανταγωνισμό.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η Cenergy το 2023, αύξηση μερίσματος κατά 60%

Στη δυναμική των καλωδίων προστέθηκε και το ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας των χαλύβδινων σωλήνων. Το ανεκτέλεστο των 3,15 δισ. εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής. Πρόβλεψη για EBITDA 230-250 εκατ. το 2024.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Ισχυρό το πρώτο εξάμηνο, «κλειδώνει» EBITDA έως 200 εκατ. φέτος

Ώθηση στα κέρδη από την ανάκαμψη και του τομέα των σωλήνων χάλυβα. Στα 2,5 δισ. το ανεκτέλεστο, αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ. Άνοδος καθαρού δανεισμού και υπερδιπλάσιο κόστος για τόκους λόγω της αύξησης επιτοκίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς βγαίνει κερδισμένη η Cenergy από την «παγωμένη» επένδυση στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα των Δανών απομακρύνουν τη δημιουργία του εργοστασίου στις ΗΠΑ. Δεν ανησυχούν στη Cenergy, καθώς απελευθερώνονται κεφάλαια για να υποστηριχθεί η ξέφρενη ανάπτυξη στις πωλήσεις καλωδίων για τις ΑΠΕ.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Τι κρύβει το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του ομίλου

Κοντά στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος η λειτουργική κερδοφορία. Ανεκτέλεστο 2,3 δισ. και υψηλά περιθώρια κέρδους. Υψηλή ζήτηση για καλώδια, ενώ το φυσικό αέριο ενισχύει τη ζήτηση σωλήνων.