ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
Φώτο: Cenergy Holdings

Πώς προστατεύει η Cenergy και το 2024 τα υψηλά περιθώρια κέρδους

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κλειδί για την αύξηση των EBITDA. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα εργοστάσια καλωδίων Κορίνθου και Θήβας. Τι είπε η διοίκηση στην ΕΘΕ για το ανεκτέλεστο και τον ανταγωνισμό.

Το 2024 θα είναι ακόμη καλύτερο από το 2023 για τη Cenergy (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Μπένος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως επισήμανε, προτεραιότητα των εταιρειών του ομίλου είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας γεγονός που βελτιώνει τα margins και διατηρεί ψηλά τα κέρδη EBITDA. Για παράδειγμα, το 2023 ο όμιλος παρουσίασε αύξηση τζίρου 14% στα 1,63 δισ. ευρώ αλλά τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 56% στα 214 εκατ. ευρώ λόγω διψήφιου περιθωρίου κέρδους EBITDA, που ανήλθε στο 13,8%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπένος υποστήριξε πως τα διψήφια περιθώρια, ιδίως για τον τομέα των καλωδίων, θα διατηρηθούν λόγω της μεγάλης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς που δίνει μια ευχέρεια στην τιμολόγηση των προϊόντων, αλλά και επειδή όλες οι συμβάσεις προβλέπουν προσαρμογές όσον αφορά στις τιμές της πρώτης ύλης, οπότε αν αυξηθεί η τιμή το κόστος το επιβαρύνεται ο πελάτης και όχι η Cenergy.

Ο κ. Μπένος επανέλαβε την εκτίμηση της εταιρείας για κέρδη EBITDA φέτος που θα κυμανθούν μεταξύ 230-250 εκατ. ευρώ, έναντι 214 εκατ. ευρώ πέρσι και 137 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και για τους δύο τομείς στο τέλος του 2023 ήταν στα 3,15 δισ. ευρώ (2,5 δισ. καλώδια και 650 εκατ. σωλήνες χάλυβα). Ο κ. Μπένος δήλωσε πως το ανεκτέλεστο συνεχίζει και διευρύνεται, ενώ διευκρίνισε πως στο ανεκτέλεστο περιλαμβάνονται έργα υποδομών (projects) που είτε έχουν συμβασιοποιηθεί, είτε έργα για τα οποία οι εταιρείες του ομίλου έχουν ανακηρυχθεί μειοδότες. Αντιθέτως, στο ανεκτέλεστο δεν περιλαμβάνονται οι καθημερινές παραγγελίες με μικρό χρονικό ορίζοντα παράδοσης, όπως απλά καλώδια για το σπίτι, τηλεπικοινωνιακά καλώδια, κοιλοδοκοί για την οικοδομή κ.α.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπένος, στον περυσινό τζίρο τα projects των καλωδίων συνεισέφεραν 365 εκατ. ευρώ και οι παραγγελίες για καλώδια 592 εκατ. ευρώ. Στο ανεκτέλεστο των καλωδίων το 87% προέρχεται από έργα στην Ευρώπη, ενώ στις σωλήνες χάλυβα το 47% προέρχεται από άλλες χώρες (Αυστραλία, Περού κ.α) και το 42% από την Ευρώπη. Στα καλώδια το 44% του ανεκτέλεστου αφορά σε εξοπλισμό για υπεράκτια αιολικά πάρκα και το 42% για ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Στους σωλήνες το 67% του ανεκτέλεστου αφορά σε υποβρύχιους αγωγούς μεταφοράς αερίου.

Το ενδιαφέρον για τον τομέα των καλωδίων επικεντρώνεται στις αγορές της Βόρειας Θάλασσας, της Πολωνίας και στην Ελλάδα με τα έργα του ΑΔΜΗΕ. Για τις σωλήνες χάλυβα η ζήτηση ανεβαίνει στις ΗΠΑ για τους αγωγούς που μεταφέρουν δεσμευμένο CO2.

Ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη και η αγορά των ΗΠΑ

 Στην Ευρώπη υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι παραγωγοί καλωδίων στους οποίους περιλαμβάνεται και η Cenergy. Όπως ανέφερε ο κ. Μπένος είναι δύσκολο να «χτυπηθούν» αυτές οι τέσσερις εταιρείες από τον ανταγωνισμό της Ασίας γιατί σε περίπτωση που θελήσει κάποιος Ασιάτης να κατασκευάσει εργοστάσιο καλωδίων στην Ευρώπη το προϊόν θα χρειαστεί έξι χρόνια να πάει στον καταναλωτή (3 χρόνια η κατασκευή και 3 χρόνια οι πιστοποιήσεις). 

Ο κ. Μπένος επισήμανε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε τους δασμούς που είχε επιβάλει η διοίκηση Τραμπ, ενώ για την επένδυση στις ΗΠΑ από κοινού με την Orsted για εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων η διοίκηση της Cenergy τόνισε ότι παραμένει στο ραντάρ αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Για πρώτη φορά όμως ειπώθηκε πως μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να γίνει και με άλλον συνεργάτη και όχι αποκλειστικά με την Orsted.

Επενδύσεις 130 εκατ.  ευρώ για την αύξηση της παραγωγής και το 2024

Το επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης συνεχίζεται και το 2024. Θα ανέλθει περίπου στα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. είναι οι σταθερές εργασίες συντήρησης και στους δύο τομείς, τα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και τα υπόλοιπα για τις επενδύσεις στο εργοστάσιο της Θήβας και στο παλιό εργοστάσιο του Πετζετάκι, επίσης στη Θήβα.

Ειδικότερα, στη Θήβα γίνονται επενδύσεις για την αύξηση παραγωγής σε χερσαία καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης ενώ στο πρώην εργοστάσιο του Πετζετάκι θα παράγονται καλώδια χαμηλής τάσης και θα κατασκευαστούν και αποθηκευτικοί χώροι. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Cenergy οι νέες γραμμές παραγωγής στην Κόρινθο θα ξεκινήσουν από το 2025 και στη Θήβα από το 2026. Στα Σωληνουργεία Κορίνθου οι επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί και η εταιρεία δουλεύει στο 75% της παραγωγικής της δυναμικότητας, οπότε έχει την ευελιξία να ανταποκριθεί άμεσα σε αύξηση των παραγγελιών.

Η διοίκηση στάθηκε και στη θετική χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, όπου η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA βρίσκεται στο 1,8x, ενώ το ισχυρό cash flow επέτρεψε πέρσι στον όμιλο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του, να μειώσει το δανεισμό του και να ενισχύσει τα διαθέσιμά του.

Τέλος, σε ερώτηση αναλυτή για το αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση του free float μέσω κάποιου placement η διοίκηση απάντησε πως η ελεύθερη διασπορά των μετοχών της Cenergy είναι κοντά στο 20% αλλά η ενίσχυσή της είναι καθαρά θέμα του βασικού μετόχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η Cenergy το 2023, αύξηση μερίσματος κατά 60%

Στη δυναμική των καλωδίων προστέθηκε και το ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας των χαλύβδινων σωλήνων. Το ανεκτέλεστο των 3,15 δισ. εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής. Πρόβλεψη για EBITDA 230-250 εκατ. το 2024.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Ισχυρό το πρώτο εξάμηνο, «κλειδώνει» EBITDA έως 200 εκατ. φέτος

Ώθηση στα κέρδη από την ανάκαμψη και του τομέα των σωλήνων χάλυβα. Στα 2,5 δισ. το ανεκτέλεστο, αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ. Άνοδος καθαρού δανεισμού και υπερδιπλάσιο κόστος για τόκους λόγω της αύξησης επιτοκίων.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Τι κρύβει το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του ομίλου

Κοντά στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος η λειτουργική κερδοφορία. Ανεκτέλεστο 2,3 δισ. και υψηλά περιθώρια κέρδους. Υψηλή ζήτηση για καλώδια, ενώ το φυσικό αέριο ενισχύει τη ζήτηση σωλήνων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Στα ύψη η διεθνής ζήτηση, κορυφώνονται οι επενδύσεις

Ο τομέας καλωδίων της Cenergy διπλασιάζει την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Σε ανοικτή γραμμή με την Ørsted για το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Ενδεχόμενη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας στο project θα ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο έργων. Καλές επιδόσεις στο εξάμηνο, με τον τομέα των καλωδίων να στηρίζει την κερδοφορία και τον τομέα των σωλήνων χάλυβα να «ξυπνά» μετά από μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης.