ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
Φώτο: Cenergy Holdings

Cenergy: Τι κρύβει το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του ομίλου

Κοντά στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος η λειτουργική κερδοφορία. Ανεκτέλεστο 2,3 δισ. και υψηλά περιθώρια κέρδους. Υψηλή ζήτηση για καλώδια, ενώ το φυσικό αέριο ενισχύει τη ζήτηση σωλήνων.

Λειτουργικά κέρδη EBITDA μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2023 ο όμιλος Cenergy (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) σημαντικά ενισχυμένα σε σχέση με τα 137 εκατ ευρώ του 2022. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το καλύτερο του ομίλου στην ιστορία του και τα στελέχη της Cenergy εκτιμούν πως ο ο στόχος για EBITDA κοντά στα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης είναι εφικτός.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία ανέμεναν αυτή την επίδοση για τα EBITDA για τις χρήσεις μετά το 2023. Δύο είναι οι παράγοντες που σύμφωνα με τη διοίκηση συνηγορούν στη βελτίωση των μεγεθών του ομίλου:

Τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους που φαίνεται πως θα διατηρηθούν σε ολόκληρη τη χρήση (11,5% το margin στο EBITDA το πρώτο τρίμηνο από 7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022) και η ανάκαμψη των εργασιών του τομέα σωλήνων χάλυβα που τα τελευταία δύο χρόνια είχε υποστεί συμπίεση των παραγγελιών. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν και πλέον ο τομέας σωλήνων χάλυβα συνεισφέρει πάνω από το 1/3 των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση για τον τομέα καλωδίων που παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του ομίλου, η Cenergy προσδοκά για φέτος πωλήσεις μεταξύ 1,5-1,7 δισ. ευρώ και EBITDA μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και οι δύο τομείς της Cenergy συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και διεκδικούν έργα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Η άνοδος των πωλήσεων δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και το χρηματοοικονομικό κόστος ανεβαίνει λόγω της ανόδου των επιτοκίων, αλλά όπως υποστηρίζουν από τη διοίκηση ο καθαρός δανεισμός αυξάνεται χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA, που κυμαίνεται κοντά στο 3,2-3,3.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε στα 16,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε κατά 95% στα 44 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 51% στα 18,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 15,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 59% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στο φουλ η παραγωγή στα καλώδια, ανακάμπτουν τα Σωληνουργεία

Στον τομέα των καλωδίων, σύμφωνα με τη διοίκηση, όλα τα εργοστάσια διατηρούν υψηλά τα ποσοστά χρήσης της παραγωγικής τους δυναμικότητας κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η δυναμική του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.

Στον τομέα σωλήνων χάλυβα, αναμένεται να συνεχιστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις της ενεργειακής μετάβασης. «Η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια μαζί με τις τρέχουσες υψηλές τιμές ενέργειας, πιέζουν προς την εκμετάλλευση νέων αλλά και υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου και αυξάνουν τη ζήτηση για νέες διασυνδέσεις, ενώ νέοι αγωγοί, πιστοποιημένοι για τη νέα εποχή του υδρογόνου, και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) προχωρούν δυναμικά», υποστηρίζει η διοίκηση της Cenergy.

Το επενδυτικό πρόγραμμα στη Fulgor

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα καλωδίων ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ με διετή ορίζοντα υλοποίησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο (Fulgor) που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά του, θα παρέχει επιπλέον δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Για το πρόγραμμα αυτό, ο τομέας καλωδίων εξασφάλισε συγχρηματοδότηση της EBRD με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (TAA) ύψους 88 εκατ. ευρώ. Η δανειακή σύμβαση προβλέπει χρηματοδότηση 25,2 εκατ. ευρώ ως δάνειο του TAA μέσω του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ κεφάλαια ύψους 62,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την EBRD με σκοπό τη χρηματοδότηση ενός ευρύτερου συνόλου επενδύσεων ύψους 110 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει, πέραν της επέκταση του προαναφερθέντος εργοστασίου στην Κόρινθο, το επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, όταν η νέα παραγωγική δυναμικότητα θα είναι διαθέσιμη, καθώς και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για τα επόμενα χρόνια. Τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς προστατεύει η Cenergy και το 2024 τα υψηλά περιθώρια κέρδους

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κλειδί για την αύξηση των EBITDA. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα εργοστάσια καλωδίων Κορίνθου και Θήβας. Τι είπε η διοίκηση στην ΕΘΕ για το ανεκτέλεστο και τον ανταγωνισμό.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η Cenergy το 2023, αύξηση μερίσματος κατά 60%

Στη δυναμική των καλωδίων προστέθηκε και το ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας των χαλύβδινων σωλήνων. Το ανεκτέλεστο των 3,15 δισ. εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής. Πρόβλεψη για EBITDA 230-250 εκατ. το 2024.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Ισχυρό το πρώτο εξάμηνο, «κλειδώνει» EBITDA έως 200 εκατ. φέτος

Ώθηση στα κέρδη από την ανάκαμψη και του τομέα των σωλήνων χάλυβα. Στα 2,5 δισ. το ανεκτέλεστο, αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ. Άνοδος καθαρού δανεισμού και υπερδιπλάσιο κόστος για τόκους λόγω της αύξησης επιτοκίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Στα ύψη η διεθνής ζήτηση, κορυφώνονται οι επενδύσεις

Ο τομέας καλωδίων της Cenergy διπλασιάζει την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Σε ανοικτή γραμμή με την Ørsted για το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Ενδεχόμενη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας στο project θα ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο έργων. Καλές επιδόσεις στο εξάμηνο, με τον τομέα των καλωδίων να στηρίζει την κερδοφορία και τον τομέα των σωλήνων χάλυβα να «ξυπνά» μετά από μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης.