ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η θετική πορεία των τραπεζών στο 9μηνο και οι προβληματισμοί για το μέρισμα

Πιο κοντά στο στόχο για διανομή μερίσματος μετά τις ισχυρές επιδόσεις στο γ’ τρίμηνο οι εγχώριες τράπεζες. Τι προβληματίζει τις εποπτικές αρχές, το φάσμα των περιορισμών στα μερίσματα και η εναλλακτική μιας μέσης λύσης.

Επιτάχυναν τον βηματισμό τους οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς και παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός πέτυχαν σημαντική βελτίωση σε όλες τις γραμμές του ισολογισμού: ανάπτυξη εργασιών μέσω πιστωτικής επέκτασης, περαιτέρω μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυση εσόδων με τελικό αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας.

Οι ισχυρές επιδόσεις των τραπεζών, κόντρα στις προκλήσεις και αβεβαιότητες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, ενισχύουν την επιχειρηματολογία των διοικήσεων για τη δυνατότητα διανομής μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι Eurobank και  Εθνική Τράπεζα έχουν θέσει ως κεντρικό στόχο την διανομή μερίσματος από τα κέρδη της εφετινής χρήσης ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος από την χρήση του 2023.

Πέραν της πρακτικής διάστασης, του να αποδοθεί στους μετόχους μέρος της κερδοφορίας, η διανομή μερίσματος για τις εγχώριες τράπεζες έχει και έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα σφραγίσει την επιστροφή τους στην κανονικότητα μετά την χωρίς προηγούμενο πολυετή κρίση που κλόνισε συθέμελα τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα το διάστημα 2010 - 2015. Σημειώνεται ότι αν Eurobank και Εθνική καταφέρουν να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 αυτό θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. Το 2008 ήταν η τελευταία χρόνια που οι μέτοχοι των τραπεζών εισέπραξαν μέρισμα, μέρισμα που αφορούσε τη χρήση του 2007.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων

Η Eurobank εμφάνισε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 δείκτη NPEs 5,6% έναντι 6,8% στο τέλος του 2021, η Εθνική Τράπεζα 6,1% από 7%, η Alpha Bank 8% από 13% και η Τρ. Πειραιώς 8,7% από 12,6% στο τέλος του 2021.  

Σε ότι αφορά την παραγωγή νέων δανείων κατά το γ’ τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ των εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 28,3 δις. ευρώ, η Eurobank κατά 800 εκατ. ευρώ (26,2 δις. ευρώ) και η Alpha Bank κατά 700 εκατ. ευρώ (27,4 δις.). Σταθερή ήταν η εικόνα για την Εθνική Τράπεζα με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 26,5 δις. ευρώ όσο ήταν και στο τέλος Ιουνίου.

Με ώθηση από την αύξηση των επιτοκιακών εσόδων και των προμηθειών αλλά και την μείωση των προβλέψεων στο εννεάμηνο η Eurobank παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 932 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. στο εννεάμηνο του 2021, η Alpha Bank κέρδη μετά φόρων 335 εκατ. έναντι ζημιών 2,5 δις. το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 386 εκατ. έναντι ζημιάς 3 δις. στο εννεάμηνο του 2021. Αντίθετα η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε μείωση κατά -11% στην κερδοφορία με τα κέρδη να ανέρχονται σε 652 εκατ. ευρώ, μείωση που οφείλεται κυρίως στην μείωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις. Παράλληλα σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Οι προβληματισμοί για το μέρισμα  

Η διαρκώς βελτιούμενη εικόνα των εγχώριων τραπεζών, η δυναμική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η δυναμική πορεία της εγχώριας οικονομίας που δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για την πορεία των τραπεζών ενισχύουν την επιχειρηματολογία των διοικήσεων για την σκοπιμότητα διανομής μερίσματος.

Από την άλλη πλευρά διατυπώνονται σημαντικές ενστάσεις και προβληματισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τρέχουσα κατάσταση και τις επιπτώσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση, το κύμα ανατιμήσεων αλλά και η σημαντική αύξηση των επιτοκίων ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κάτι που σε δεύτερο χρόνο θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση υπογράμμισε ότι «κατά την άποψή μας, κίνδυνοι για όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ στο προσεχές διάστημα απορρέουν από τη συνδυαστική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και των υψηλών τιμών ενέργειας σε ορισμένους ευάλωτους δανειολήπτες, ιδίως όσους βρίσκονται ακόμα σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία. Για το λόγο αυτό, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνιστούμε προσοχή και εγρήγορση, ώστε να αποτραπεί η  δημιουργία νέας γενιάς ΜΕΔ».

Ο διοικητής δεν μίλησε ευθέως για τη διανομή μερίσματος, ωστόσο, η επισήμανσή του ενισχύει τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για το κατά πόσο είναι σκόπιμη η διανομή μερίσματος σε μια συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας ειδικά από τις εγχώριες τράπεζες που δεν έχουν ανακάμψει πλήρως.

Αναλυτές επισημαίνουν δύο ακόμα πρόσθετα σημεία ειδικά για τις εγχώριες τράπεζες ως εστίες προβληματισμού: ότι σημαντικό μέρος της κερδοφορίας των τραπεζών στηρίζεται σε μη επαναλαμβανόμενες πηγές (κέρδη από συναλλαγές) και επιπλέον το υψηλό κόστος με το οποίο προχώρησαν οι τράπεζες στην έκδοση ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της κάλυψης των εποπτικών απαιτήσεων για κεφάλαια MREL.

Επιπλέον είναι πάμπολλες οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που επισημαίνουν την ανάγκη οι τράπεζες να διαφυλάξουν και ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων και αβεβαιοτήτων που δημιουργεί η συγκυρία. Η ΕΚΤ δεν φαίνεται να προσανατολίζεται σε μια γενικευμένη οριζόντια απαγόρευση διανομής μερισμάτων αλλά ίσως προχωρήσει σε περιορισμούς για τράπεζες που θεωρεί ότι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη κεφαλαιακά θέση.

Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως επικρατήσει μια μέση λύση με τις εγχώριες τράπεζες τελικώς να προχωρούν στη διανομή μερίσματος μικρότερου ύψους του αρχικού τους σχεδιασμού. Η τελική απόφαση και η στάση των εποπτικών αρχών θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023, «βασιλιάς» τα έσοδα από τόκους

Με αιχμή την καλή πορεία της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες θα πετύχουν την φετινή χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις. «Κλειδί» η ανατιμολόγηση δανείων – καταθέσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 Eurobank και Εθνική

Θα είναι η πρώτη διανομή μερίσματος από εγχώρια τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση στοχεύουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «χτίζουν» το νέο αναπτυξιακό στόρι για την επόμενη 3ετία οι τράπεζες

Στην αντεπίθεση οι τράπεζες μετά από μια δεκαετία βίαιης συρρίκνωσης και αποεπένδυσης. Το «στοίχημα» της Τρ. Πειραιώς - Natech, η Εθνική στην Epsilonet και οι εξαγορές που ετοιμάζουν Eurobank και Alpha Bank στην ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά έσοδα 1 δισ. από την άνοδο επιτοκίων, αισιοδοξία για τα NPEs

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών σημοτοδοτεί η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικά επίπεδα. Πιο κοντά η επίτευξη του στόχου για διανομή μερίσματος. Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις της αύξησης των επιτοκίων: ενίσχυση εσόδων, φόβοι για επισφάλειες

Αύξηση επιτοκιακών εσόδων κατά 400 έως 600 εκατ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες. Ανησυχία για το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.