ΓΔ: 1041.5 0.82% Τζίρος: 103.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vergina_beer
Μπύρα Βεργίνα. Πηγή: www.verginabeer.com.

Αυξημένες πωλήσεις για την μπύρα Βεργίνα με περιορισμένες ανατιμήσεις

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης περιόρισε σε χαμηλά ποσοστά τις ανατιμήσεις. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στήριξε τον όγκο των πωλήσεων. Αβεβαιότητα λόγω πολέμου για το 2023.

Με αύξηση πωλήσεων, λειτουργικών και καθαρώς κερδών αναμένεται να κλείσει το 2022 για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ -παράγει την μπύρα Βεργίνα- σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Το 2023, κατά τις ίδιες πηγές, είναι μία χρονιά με πολλούς αστάθμητους παράγοντες, μεγάλη ασάφεια, κι ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις.

Το κρίσιμο μέγεθος όμως είναι «πώς θα βγει αυτός ο χειμώνας» και «τι θα προκύψει». Ένας από τους πιο σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμη κι αν ο πόλεμος σταματήσει, θα έχει σοβαρά «απόνερα» που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πρώτων και βοηθητικών υλών θα παραμείνουν υψηλές, τα λειτουργικά έξοδα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η ζήτηση θα διατηρηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα της φετινής χρονιάς -«γι΄αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», όπως λένε πηγές της εταιρείας.

Ωστόσο στη διάρκεια του 2022, παρά τις έντονες αναστατώσεις, τις ανατροπές και τον πληθωρισμό, η αύξηση του τουριστικού κύματος «έσωσε» την αγορά της μπύρας. Και μάλιστα, όπως επισημαίνεται σχετικά, ο όγκος των πωλήσεων ως το τέλος του χρόνου, αν δεν έχει αυξηθεί, σίγουρα θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα.

Με υψηλές ανατιμήσεις σε όλα τα κοστολογικά μεγέθη –πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό– η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κατόρθωσε να «παρακολουθήσει» τον ανταγωνισμό και να βελτιώσει τα βασικά της μεγέθη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πωλήσεις της εταιρείας εφέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα περίπου 26 εκατ. ευρώ –στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ανήλθαν περίπου στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 22,7 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2021-, τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.

Όμως η εξαγωγική της δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη -δεν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 5% των συνολικών πωλήσεων – διότι όπως λένε «δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμη η εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την διαταραχή που υπέστη από την πανδημία». Εξάγει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ολλανδία.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έκανε ανατιμήσεις άνω του 5% μεσοσταθμικά, είναι προφανές ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κατόρθωσε να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά με «όπλο» την τιμολογιακή πολιτική. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος στο 9μηνο αυξήθηκε κατά 1,05 εκατ. ευρώ –ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση φωτοβολταϊκών για να περιοριστεί η ενεργειακή της επιβάρυνση- ενώ το μεταφορικό κόστος κατά περίπου 400.000 ευρώ. Παράλληλα η τιμή του κριθαριού από 20 λεπτά που ήταν το 2021 φέτος ανήλθε σε πάνω από 30 λεπτά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές μιλώντας προς το BD, η παραγωγική λειτουργία της εταιρείας έχει κάθετη δομή, δηλαδή μέσα από ένα σύστημα συμβολαιακής γεωργίας, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ αγοράζει 13.000 τόνους κριθάρι στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας –πρόκειται για αγρότες που καλλιεργούν συνολικά περί τα 30.000 στρέμματα από την Θεσσαλονίκη ως το Διδυμότειχο.

Επίσης διαθέτει ένα από τα δύο βυνοποιία που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, που πουλάει βύνη στις περισσότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες, καθώς και στην Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας παράγει στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας σε ρόφημα το παραδοσιακό τσάι του βουνού –ως το 2019 λειτουργούσε ξεχωριστή εταιρεία και αυτή τη χρονιά απορροφήθηκε– μία δραστηριότητα που αποφέρει περί το 1 εκατ. ευρώ στο σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kafea-Terra-Dimello
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκληρός ανταγωνισμός για τον εσπρέσο, προσφορές έως 35% στις κάψουλες

Δύο στις τρεις πωλήσεις εσπρέσο σε κάψουλες γίνονται με προσφορές. Σημαντική αύξηση πωλήσεων για την Kafea Terra που παράγει τον Dimelo και διακινεί τον Illy. Θα πλησιάσουν φέτος τα 100 εκατ. ευρώ.
epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων της Ήπειρος κόντρα στην κρίση στα γαλακτοκομικά

Ενίσχυση τζίρου σχεδόν κατά 30% αναμένει φέτος η βιομηχανία γαλακτοκομικών. «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις τιμών στο γάλα: «μόνος στην ενέργεια καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανατιμήσεις», τονίζει στο BD ο Στ. Παντελιάδης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παίζει άμυνα» η Agrino με συγκράτηση των ανατιμήσεων στο ρύζι

Αυξήσεις τιμών πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες στα κόστη πέρασε η Agrino σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά. Αύξηση της αξίας των πωλήσεων φέτος, παρά τη μείωση του όγκου. Επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καφές σε φακελάκι τσαγιού: Καινοτομία από τον ιδρυτή της Coffeway

Άρχισε να διατίθεται μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το νέο προϊόν καφέ που ανέπτυξε ο Γιάννης Μπενόπουλος. Η διαδρομή από την αλυσίδα καταστημάτων στην παραγωγή καφέ για τα σούπερ μάρκετ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπισκότα Βιολάντα: Αύξηση εξαγωγών και νέο εργοστάσιο το 2023

Η βιομηχανία μπισκότων αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20% το 2022, αλλά υποχρεώθηκε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων ενεργειακού κόστους και πρώτων υλών και θα έχει μειωμένη κερδοφορία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελεγχόμενες οι ανατιμήσεις από Nestle παρά το διπλάσιο ενεργειακό κόστος

Μεσοσταθμικά και συνυπολογιζομένων των προσφορών, η εταιρεία προχώρησε σε ανατίμηση 3% στον καφέ, ενώ το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 100%, τα υλικά συσκευασίας κατά 30% - 40% και η πρώτη ύλη κατά 65%.