ΓΔ: 1222.27 -1.13% Τζίρος: 48.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Αποκλειστική διαπραγμάτευση της ΔΕΗ για τα assets της Enel στη Ρουμανία

Την εξαγορά των δραστηριοτήτων του ιταλικού ομίλου σε ΑΠΕ, διανομή και προμήθεια ρεύματος στη Ρουμανία θα διαπραγματεύεται η ΔΕΗ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα αποφασίσει αν θα υποβάλει οικονομική προσφορά.

Όλα τα assets του ιταλικού ομίλου Enel στη Ρουμανία, από τις ανανεώσιμες πηγές έως τα δίκτυα διανομής και τον τομέα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, διαπραγματεύεται να αποκτήσει η ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε απόψε η ΔΕΗ, υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A.  για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία (“Target Assets”).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕH θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕH θα καθορίσει αν η ΔΕH θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Τα μέρη, καταλήγει η ανακοίνωση, θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η ΔΕΗ δεν είχε επιβεβαιώσει δημοσιεύματα περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania και για την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης (MoU) της ΔΕΗ με τον όμιλο Enel.

Σε σχετική ανακοίνωση, είχε διευκρινίσει ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021 και όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. «Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η Enel έχει ισχυρή παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Ρουμανίας, ενώ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος είχε αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης του τομέα προμήθειας ρεύματος. Ο ιταλικός όμιλος κατέχει αιολικά πάρκα δυναμικότητα 498 MW και φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 36 MW, ενώ ελέγχει τρεις εταιρείες διανομής ρεύματος και δύο εταιρείες προμήθειας, με μεγάλα μερίδια αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες με Mytilineos για δυο ενεργειακά έργα στη Ρουμανία

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται κοντά στο Βουκουρέστι, με το μεγαλύτερο, ισχύος 130 MW να είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 και τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Προανήγγειλε αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι οι ΑΠΕ εξακολουθούν να είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σημειώνοντας πως το πλάνο για την ανάπτυξη τους παραμένει το ίδιο. Δεν αλλάζει το σχέδιο για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2027.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Άνω των 9 δισ. οι επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

Προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά).