ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οι: Γιώργος Κουτσουδάκης, Γενικός Διευθυντής Μεσαίων, Μικρομεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλης Η. Οικονομάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

Χρηματοδότηση επένδυσης της Πέτρος Πετρόπουλος από την Εθνική Τράπεζα

Η επένδυση εστιάζει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της αποθήκευσης ενέργειας και συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας και στην προώθηση της μικρο-κινητικότητας.

Δανειακή σύμβαση υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα και η Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε. για την πραγματοποίηση μίας νέας, σημαντικής επένδυσης, για την πράσινη μετάβαση, αλλά και την καινοτομία στην ελληνική παραγωγή. Η επένδυση της Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε., με την ονομασία Ecoshift, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Εστιάζει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της αποθήκευσης ενέργειας και συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας και στην προώθηση της μικρο-κινητικότητας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επένδυση αφορά στην κατασκευή γραμμής παραγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων πόλης, για επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες, με στόχο εξυπνότερες, πιο πράσινες, ευέλικτες και οικονομικές, αστικές μετακινήσεις.

Περιλαμβάνει επίσης, τη δημιουργία φορητών μονάδων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για ηλεκτρικά οχήματα ή οικιακή χρήση, καθώς και μεγάλων συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας σε βιομηχανίες και μεγάλες εγκαταστάσεις, μέσω χρήσης επαναχρησιμοποιημένων συσσωρευτών οχημάτων. Τα παραπάνω προϊόντα στοχεύουν στην ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, συμβάλλοντας, παράλληλα, στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τέλος, το έργο Ecoshift πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ολιστικά και κλείνει τον ενεργειακό κύκλο, με την ανακύκλωση συσσωρευτών ηλεκτρικών οχημάτων, όταν ολοκληρωθεί η διάρκεια χρήσης τους.

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας εμπίπτει στους πυλώνες «πράσινη μετάβαση» και «ψηφιακός μετασχηματισμός» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται κατά 5 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά 3 εκατ. ευρώ μέσω δανείου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια συμμετοχή της εταιρείας.

Στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης παρευρέθηκαν: Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκος Μαντζούφας. Από την Εθνική Τράπεζα, ο Γενικός Διευθυντής Μεσαίων, Μικρομεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Κουτσουδάκης. Από την Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε., ο Εκτελεστικός Πρόεδρος, κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος και ο Οικονομικός Διευθυντής, κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθώς και οι Υπεύθυνοι υλοποίησης του Ecoshift, κ.κ. Ηλίας Νασιόπουλος και Λευτέρης Κόζας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μια επένδυση πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή γραμμής παραγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων πόλης και τη δημιουργία φορητών μονάδων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για ηλεκτρικά οχήματα ή για οικιακή χρήση. Περισσότερες καινοτόμες επενδύσεις μπορούν να ενισχυθούν από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι και το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα. Υπάρχει άφθονος χώρος για όλους όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, καθώς μπορεί να καλύψει επενδυτικά σχέδια ύψους περί τα 25-30 δισ. ευρώ».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, επισήμανε: «Το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης αποδεικνύεται ότι στηρίζει, ισχυρά, τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή για τη χώρα μας επένδυση παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων πόλης και αποθήκευσης ενέργειας, συνδυάζει βιομηχανική παραγωγή στον τομέα της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και καινοτομία. Συγχαρητήρια στους συντελεστές». 

Ο Γενικός Διευθυντής Μεσαίων, Μικρομεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Κουτσουδάκης, τόνισε: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας. Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε διορατική πρωτοβουλία της ελληνικής επιχειρηματικότητας που στοχεύει στην ενίσχυση της πράσινης ατζέντας και στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφουμε, σήμερα, τη σύμβαση χρηματοδότησης της Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε. για την υλοποίηση μιας επένδυσης με ισχυρό θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Συνεργαζόμενοι με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στηρίζουμε ενεργά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, χρηματοδοτώντας ένα καινοτόμο, σύγχρονο και βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε., κ. Μιχάλης  Η. Οικονομάκης, υπογράμμισε: «Συμπληρώνοντας, φέτος, 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία και ξεκινώντας για τα επόμενα 100, οραματιζόμαστε το μέλλον με αισιοδοξία. Πυξίδα μας είναι η καινοτομία και η άμεση προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα που αλλάζουν τον κόσμο μας με ταχύτατους ρυθμούς.  Με την υλοποίηση του Ecoshift, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε λύσεις για την μικρο-κινητικότητα στις πόλεις, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων τόσο για την κίνηση όσο και για την οικιακή χρήση και τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης στα πλαίσια της προώθησης της κυκλικής οικονομίας».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Digital Onboarding για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα έναρξης τραπεζικής συνεργασίας σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εξολοκλήρου online, χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Άλμα 57% για τα οργανικά κέρδη, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις

Η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τόκους, κατά 13%, έδωσε ισχυρή ώθηση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής. Π. Μυλωνάς: Στόχος η απόδοση κεφαλαίου να ανεβεί στο 12%, υπάρχουν επιλογές για επιστροφή αξίας στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Νέες προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως 3%

Η Τράπεζα διαθέτει επίσης από το 2022 το επενδυτικό προϊόν "Επενδυτικό Νέας Γενιάς" που συνδυάζει προστασία κεφαλαίου, μικρή διάρκεια, δυνατότητα συμμετοχής από 1.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1,5% στη λήξη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Από 7 Φεβρουαρίου η εξυπηρέτηση των πελατών της Olympus Bank

Παράλληλα, επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στις πόλεις της Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πελατών και μόνο, μέχρι τις 5 μ.μ. καθημερινά.