ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκπληξη από τη Lidl: Σπάει τη μυστικότητα και αποκαλύπτει τον τζίρο της

Η γερμανική αλυσίδα αποφάσισε να δίνει στοιχεία για τις μετρήσεις τζίρου από την IRI και θα συμμετάσχει στο ΙΕΛΚΑ. Αναμένεται να αποκαλυφθεί ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, πάνω από την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Με εκπλήξεις υποδέχεται το 2023 η Lidl Hellas, αλλάζοντας πλήρως την συμπεριφορά της απέναντι στους «θεσμικούς» μηχανισμούς της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του BD η γερμανικών συμφερόντων λιανεμπορική εταιρεία αποφάσισε από τον Ιανουάριο του 2023 –και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις– να συμμετάσχει στο Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) του μόνου έγκυρου και αξιόπιστου ερευνητικού μηχανισμού της συγκεκριμένης αγοράς.

Εφόσον ενταχθεί θα είναι η δέκατη αλυσίδα, που θα συμμετέχει στη δύναμη του ΙΕΛΚΑ –οι άλλες εννέα είναι ο όμιλος Σκλαβενίτη, η ΑΒ Βασιλόπουλους ΑΕ, η Μετρό ΑΕΒΕ (my market και metro cash & carry) η Μασούτης ΑΕ, η Πέντε ΑΕ (σ/μ Γαλαξίας), Χαλκιαδάκης ΑΕ, ΣΥΝΚΑ, η Κρητικός ΑΕ και η ΟΚ Αnytime Markets AE.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο στηρίζουν οι εννέα μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, με τη Lidl δέκατη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία discount ως τώρα δεν συμμετέχει σε κανέναν φορέα από το 1995 που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά.

Κι αν η προαναφερόμενη πληροφορία προκαλεί έκπληξη, η επόμενη είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Lidl Hellas αποφάσισε, με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα και τις αντίστοιχες ρήτρες, να μετράται από την IRI, μία εκ των δύο μεγαλυτέρων εταιρειών ερευνών στον τομέα του λιανεμπορίου –η άλλη είναι η Nielsen. Ως τώρα, δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 η IRI μετρούσε τις πωλήσεις σε αξία και όγκο των μεγάλων αλλά και μικρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, εκτός της Lidl –και το διευκρίνιζε ακριβώς έτσι. Όμως, από τον Ιανουάριο του 2023 θα μετράται όπως και στις άλλες αλυσίδες η κίνηση των προϊόντων και φυσικά η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων είναι προφανές ότι θα είναι πιο ισχυρή.

Η γενικότερη στροφή 180 μοιρών της γερμανικής αλυσίδας στην Ελλάδα, που φέρεται να κατέχει την δεύτερη θέση της αγοράς  -και όχι η ΑΒ Βασιλόπουλος– προκαλεί απορίες και έχει ανοίξει συζητήσεις για τη σκοπιμότητα της. Μία ερμηνεία, αναφορικά με την συμπερίληψη της στις μετρήσεις της IRI, υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός με την ΑΒ Βασιλόπουλος, δηλαδή με τους Ολλανδούς, και η γερμανική αλυσίδα επιδιώκει να επιβεβαιωθεί η κατοχύρωση της δεύτερης θέσης, μετά από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Πόσο μάλλον που, όπως ανακοίνωσε προσφάτως η διοίκηση της ΑΒ, προχωρεί σε «αντεπίθεση» με την ευρεία ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, προκειμένου να αποσείσει τη «ρετσινιά» της «ακριβής αλυσίδας» και να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, που χρόνο με τον χρόνο χωλαίνουν. Και βεβαίως ο άμεσος ανταγωνιστής της είναι η Lidl. Κι οι Γερμανοί κατ' αυτό τον τρόπο «δείχνουν τα χαρτιά τους»...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Lidl και ο σκληρός πόλεμος προσφορών στα προϊόντα private label

Οι μειώσεις τιμών έως 35% από τη γερμανική αλυσίδα, που θα καλυφθούν με τη μείωση της κερδοφορίας της, οδηγούν σε νέα φάση τον ανταγωνισμό αλυσίδων και προμηθευτών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι στρατηγικοί προμηθευτές της Lidl: Τα οφέλη από τη γερμανική αλυσίδα

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών του κλάδου τροφίμων από την Κρήτη που έχουν αναπτυχθεί με «όχημα» τη γερμανική εκπτωτική αλυσίδα. Η ασφάλεια για τις πωλήσεις, η στήριξη εξαγωγών και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους.
masoutis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Μασούτης στο BD: Πάνω από 1,1 δισ. θα ανέλθουν οι πωλήσεις το 2022

Διευρύνει το αποτύπωμά της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με την εξαγορά της Δεναξάς, ενώ είχε προηγηθεί η απόκτηση του 60% της ΣΥΝΚΑ. Ενίσχυση του δικτύου στην Αττική με τρία νέα καταστήματα υπεραγορών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σούπερ μάρκετ: Υπό... εξαφάνιση τα κέρδη, αλλά προχωρούν οι επενδύσεις

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η κερδοφορία τους, οι αλυσίδες «τρέχουν» κανονικά τα επενδυτικά προγράμματα που σχεδίασαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος για να μην δώσουν πλεονέκτημα σε ανταγωνιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ανάσα η αγορά γαλακτοκομικών μετά τις μειώσεις στις τιμές

Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η υποχώρηση της κατανάλωσης, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς μετά τη συγκράτηση των τιμών και τις προσφορές από τις εταιρείες. Κυρίαρχα τα προϊόντα private label στο γιαούρτι.