ΓΔ: 1226.32 -0.80% Τζίρος: 31.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί δεν βιάζεται ο ΟΤΕ για μείωση τιμών μετά την επίθεση από τη Nova

Παρά την παρουσίαση πακέτων unlimited από τη Nova με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, στελέχη του ΟΤΕ τονίζουν στο BD ότι ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς δεν θα προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις, καθώς ποντάρει στην ποιότητα του δικτύου του.

Οχυρωμένος πίσω από τα υψηλά μερίδια αγοράς που διαθέτει, και την υψηλή ποιότητα παροχών και υπηρεσιών που προσφέρει, ο ΟΤΕ τηρεί στάση αναμονής απέναντι στην επιθετική πολιτική της Nova, που στοχεύει να ανατρέψει το σκηνικό πρωτίστως στην κινητή.

Η Nova, με μια ιδιαίτερα επιθετική εμπορική πολιτική έχει βάλει στο στόχαστρο την πελατειακή βάση του ΟΤΕ, σε μια περίοδο όπου αλλάζει το σκηνικό της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, και οι καταναλωτές βλέπουν τα χρήματα στο πορτοφόλι να λιγοστεύουν. Τα στελέχη εξάλλου της Nova βλέπουν στην κινητή αγορά τον «δούρειο ίππο» που θα τους ανοίξει τον δρόμο για τη διεύρυνση των μεριδίων στη σταθερή και την τηλεόραση, όπου ο ΟΤΕ κυριαρχεί επίσης.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ο ακριβότερος στην αγορά, ωστόσο ο ΟΤΕ δεν θεωρεί ότι η διαφορά που τον χωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι μεγάλη. Αναγνωρίζει πάντως ότι είναι μια σεβαστή διαφορά, η οποία ωστόσο, όπως λένε στελέχη του, δικαιολογείται από την ένταση των επενδύσεων για την ανάπτυξη και την αξιοπιστία του δικτύου. «Δεν είναι φθηνή η ανάπτυξη και η συντήρηση του δικτύου, και οι συνδρομητές Cosmote γνωρίζουν τουλάχιστον ότι το δίκτυο τους δεν πρόκειται να τους κρεμάσει ποτέ», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της εταιρείας στο BD.

Παρά την ακριβότερη τιμή που διαθέτει, ο ΟΤΕ αποτελεί κυρίαρχο παίκτη στην αγορά της κινητής, καθώς σε σύνολο 13.981.312 συνδέσεων που υπήρχαν στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΕΤΤ, κατέχει το 53% της αγοράς με 7.411.445 συνδρομητές.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διαθέτει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει, 2.924.312 συνδρομητές συμβολαίου που αποτελούν το 61% της κατηγορίας και 4.487.133 συνδρομητές καρτοκινητής. Η Vodafone ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 4.186.000 συνδρομητές, εκ των οποίων το 40% περίπου (σ.σ. ήτοι 1.674.000 συνδρομητές) είναι με συμβόλαιο, ενώ στην τρίτη θέση και αρκετά μακριά από τους ανταγωνιστές βρίσκεται η νέα Nova που διαθέτει περίπου 2,38 εκατ. συνδρομητές εκ των οποίων μια πολύ μικρή μειοψηφία είναι με συμβόλαιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Παρά το γεγονός ότι στα τέλη του έτους είχε εκφραστεί ο προβληματισμός πως θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια των συνδέσεων όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χ. Μπρουμίδης, το σενάριο αυτό δείχνει να απομακρύνεται μετά τα νέα πακέτα που έφερε η Nova. Εξάλλου όπως είχε σημειώσει και ο κ. Μπρουμίδης, αν ο ανταγωνισμός οδηγήσει σε μείωση των τιμών, τότε και η Vodafone δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη και θα ακολουθήσει την αγορά.

Ωστόσο στελέχη του κλάδου, επισημαίνουν ότι σε μια περίοδο όπου το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος εκτοξεύεται για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η δραστική μείωση των τιμολογίων πρόκειται να είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για όλους.

Η... unlimited μάχη των τιμών

Η Cosmote ξεκινάει με το αρχικό πακέτο όπου προσφέρει unlimited ομιλία και 2,5 GB αντί 24 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο συνδρομητής συνδυάζει κινητό και σταθερό στο Cosmote One διπλασιάζονται τα δεδομένα.

Το αμέσως επόμενο πακέτο που προσφέρει αντί 29 ευρώ το μήνα δίνει 5 GB data με unlimited ομιλία για όσους δεν συνδυάζουν και σταθερή. Η Cosmote προσφέρει επίσης και πακέτα με 10 και 20 GB data αντί 34 και 44 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το unlimited πρόγραμμα ομιλίας και data βρίσκεται στα 54 ευρώ όταν δεν συνδυάζει σταθερή και κινητή στο Cosmote One, ενώ στο συνδυαστικό πακέτο η τιμή κατεβαίνει στα 48,5 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Vodafone προσφέρει unlimited πακέτο ομιλίας και data με χρέωση στα 39 ευρώ για τους συνδρομητές χωρίς Vodafone σταθερή και στα 28,2 ευρώ για τον συνδυασμό με σταθερή. Διαθέτει επίσης βασικό πακέτο με unlimited ομιλία και 4GB αντί 26,2 ευρώ τον μήνα για όσους δεν το συνδυάσουν με Vodafone σταθερή.

Με συνδυασμό σταθερής, η τιμή του πακέτου πέφτει στα 22,3 ευρώ, ενώ προστίθενται και ακόμη 4 GB μηνιαίως. H Vodafone προσφέρει επίσης unlimited ομιλία και 8 GB αντί 31,3 ευρώ για τους συνδρομητές χωρίς τη σταθερή, ενώ με τον συνδυασμό της σταθερής το πακέτο πέφτει στα 25,3 ευρώ και διπλασιάζονται τα data στα 16 GB.

Η σειρά προγραμμάτων κινητής Unlimited+ θα είναι η εμπορική «αιχμή του δόρατος» για τη Nova, καθώς περιλαμβάνουν βασικό πρόγραμμα με απεριόριστο χρόνο ομιλίας και SMS, καθώς και 2GB data με 15 ευρώ τον μήνα. Το κορυφαίο πρόγραμμα αυτής της σειράς, Unlimited All, προσφέρει απεριόριστο χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα, έναντι 33 ευρώ τον μήνα. Όσοι είναι ήδη συνδρομητές της Nova θα έχουν έκπτωση μέχρι 6 ευρώ τον μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο το πιο γρήγορο ίντερνετ της Ελλάδας

Άνιση ανάπτυξη των δικτύων, τεράστιες διαφορές ταχυτήτων: από 32 Mbps στο Β. Αιγαίο ως τα 142 Mbps στην Κρήτη. Χάνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα. Σχεδόν 50% ταχύτερο το ίντερνετ στα κινητά από τις σταθερές συνδέσεις.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχος ο ΟΤΕ στα έργα πληροφορικής, αυξάνει συνεχώς τα έσοδα

Καθώς τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παραμένουν σε στασιμότητα, ο ΟΤΕ στρέφεται όλο και περισσότερο στα έργα πληροφορικής. Μεγάλη αύξηση, κατά 14,4%, στα έσοδα αυτής της κατηγορίας το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cosmote TV: Πήρε τον Ολυμπιακό, αλλά έχασε συνδρομητές το δ' τρίμηνο

Για πρώτη φορά από το 2020, η Cosmote TV είχε απώλεια συνδρομητών στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Πιέσεις από τον ανταγωνισμό με φθηνότερα συνδυαστικά πακέτα. Πλησίασε τους 400.000 συνδρομητές η Nova, πάνω από 165.000 η Vodafone.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμοι και τοπικές αντιδράσεις κόβουν τη φόρα στα έργα για οπτικές ίνες

Τη συνεργασία των δήμων ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εμποδίζουν τη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος τιμών και κούρσα επενδύσεων για τις συνδέσεις οπτικής ίνας

Μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 80% έχει ο ΟΤΕ στις συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, ενώ Nova και Vodafone προωθούν επενδύσεις για επέκταση των δικτύων τους. Απότομη μείωση των χρεώσεων και πακέτα 4play.