Στην ευρωπαϊκή αρένα κινούνται ΟΤΕ και Nova, που αναζητούν νέες ροές εσόδων απέναντι στα «βαλτωμένα» έσοδα των τηλεπικοινωνιών. Μετά τον ΟΤΕ που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια θυγατρική στις Βρυξέλλες με στόχο να βρίσκεται κοντά στα ευρωπαϊκά έργα ICT, και η Nova θέλει μερίδιο από την ευρωπαϊκή πίτα με στόχο να υπάρξουν ροές εσόδων και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα έργα ICT βρίσκονται στο στόχαστρο των παρόχων, καθώς, παρά το σχετικά χαμηλό περιθώριο κέρδους που έχουν, μπορούν να αποτελέσουν μια σταθερή πηγή κερδοφορίας σε επαναλαμβανόμενη βάση, καθώς σε πολλά έργα ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος αναλαμβάνει και τη συντήρηση των συστημάτων που εγκαθιστά.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δυναμική των έργων Πληροφορικής έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή ροή εσόδων για τον ΟΤΕ με τα έσοδα από υπηρεσίες ICT να σημειώνουν αύξηση 34,3% στην Ελλάδα, με τον όμιλο να καταγράφει ισχυρή παρουσία και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά της η Nova μέσω της Nova ICT έχει διεκδικήσει και αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα των έργων του ελληνικού Δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί και τα πρώτα της βήματα εκτός συνόρων, έχοντας στραφεί μέχρι στιγμής κυρίως σε ερευνητικά έργα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αλέξανδρο Μπρέγιαννη να δηλώνει στο digital economy forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ πως ετοιμάζεται τμήμα που θα ασχολείται με τα ευρωπαϊκά έργα, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ελληνικών εταιρειών πληροφορικής που είναι leader στο κομμάτι αυτό.
Ειδικότερα, ο κ. Μπρέγιαννης επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια. Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες οι οποίες είναι leader στο να αναλαμβάνουν ευρωπαϊκά έργα και κάτι τέτοιο θα θέλαμε να κάνουμε και εμείς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες, φτιάχνοντας ένα unit το οποίο βλέπει ευρωπαϊκά project».
Ισχυρός στα ευρωπαϊκά έργα ICT ο ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ την τελευταία τετραετία έχει αναπτύξει πολύ δυναμικά το τμήμα έργων του εξωτερικού, έχοντας 72 ενεργά συμβόλαια στην Ευρώπη, με τον διευθυντή ICT, Business IT Solutions, Λυκούργο Αντωνόπουλο να δηλώνει στο digital economy forum, πως «φέρνουν ένα σημαντικό έσοδο, όχι βέβαια ικανό να αντισταθμίσει τα έσοδα από Ελλάδα, αλλά είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε ότι ο όμιλος έχει ανοιχτές τις κεραίες του για έργα ICT στο εξωτερικό ενώ αναζητά τρόπους, ώστε να προσθέσουν στη συνταγή της επόμενης ημέρας του ΤΑΑ το στοιχείο «κλειδί», που είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο όμιλος ΟΤΕ έχει υλοποιήσει πληθώρα έργων ICT για επιχειρήσεις και Οργανισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ICT για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, υλοποιεί σήμερα έργα ICT για τον Οργανισμό eu-LISA, υπεύθυνο για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε. στο Στρασβούργο, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι, για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.
Έχει συνάψει περισσότερες από 70 συμβάσεις με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (European Commission, NATO Communication and Information Agency, European Patent Office) σε περισσότερες από 15 χώρες ενώ έχει ιδρύσει και τη COSMOTE Global Solutions, με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί προηγμένες λύσεις και υπηρεσίες ICT σε περιοχές όπως Cloud, ΙΤ Ιnfrastructure, Cybersecurity, Business Analysis, Information System Development, Collaboration & Modern Workspace, Managed Services, Consultancy Services.
Υπενθυμίζουμε πως τον Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί ότι ο ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Unisystems ανέλαβαν το έργο που είχε προκηρύξει Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO, για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Υπηρεσίες οι οποίες εκτείνονται και στα πεδία της υλοποίησης, αυτοματοποίησης, διαχείρισης, και υποστήριξης συστημάτων ICT, στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, των υπολογιστικών και δικτυακών υποδομών.
«Πρέπει να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για νέα έργα, την υλοποίηση και τις επεκτάσεις τους. Μετά το τέλος του RFF, πρέπει να υπάρξουν οι δομές, που θα προφυλάξουν και θα εξασφαλίσουν τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία αυτών των έργων» τονίζει ο διευθυντής πωλήσεων ICT του ΟΤΕ, Λυκούργος Αντωνόπουλος. Ενώ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σημείωσε ότι «ψάχνουμε με ποιο τρόπο θα αναλάβουμε δράση ώστε να μπούμε δυναμικά στο κομμάτι του ΑΙ. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι πειραματιζόμαστε με τεχνολογίες αιχμής όπως το ΑΙ, αλλά δεν έχουμε βρει μία ξεκάθαρη στρατηγική δράσης για το πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Αυτήν τη στιγμή παράγονται χιλιάδες ανοιχτά δεδομένα και πρέπει να βρούμε τρόπο να τα αξιοποιήσουμε».
Η Nova ICT έχει αναλάβει μέρος των έργων ψηφιοποίησης των αρχείων της Δικαιοσύνης και του ΕΣΥ, ενώ συμμετέχει και στο έργο ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, ενώ μέσα στη χρονιά ανέλαβε και το έργο για τη ψηφιακή εκπαίδευση, ανεβάζοντας ρυθμούς στη διεκδίκηση των δημόσιων έργων Πληροφορικής.
«Δεν πρέπει να σταματήσει και η ανάπτυξη, που έχει ξεκινήσει στον δημόσιο τομέα» είχε τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της NOVA ICT, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, με την εταιρεία να έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα στα ευρωπαϊκά έργα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η Nova ICT, έχει συστήσει ένα καινούριο τμήμα το οποίο εστιάζεται στην υλοποίηση των έργων της ΕΕ. Σε συνεργασία με τη Nova υλοποιεί πάνω από 10 επιδοτούμενα έργα των πλαισίων Horizon Europe και CEF, με τη Nova ICT να έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς υπηρεσιών και φορέων της ΕΕ.
Ο κ. Μπρέγιαννης, υπογράμμισε ότι «πρέπει την τεχνογνωσία που αξιοποιήσαμε στο δημόσιο να την προσαρμόσουμε και να την εξάγουμε στον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό. Δεν πρέπει να σταματήσει όμως και η ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει στον δημόσιο τομέα. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, πρέπει να αλλάξει και το μοντέλο παροχής υπηρεσιών στην τεχνολογία. Πρέπει εμείς ως ιδιωτικός τομέας να βοηθήσουμε και τον δημόσιο, να θέσουμε τις βάσεις και τα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας».