ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Eurobank: Στο 1,25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο

Η ισχυρή συμμετοχή που υπήρξε, είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να υπερκαλύψει 2,5 φορές την προσφορά με την προσφερόμενη απόδοση να πέφτει σε 7,125%. Στο 71% του βιβλίου έφτασε η συμμετοχή από ξένους επενδυτές.

Στο 1,25 δισ. ευρώ έφτασαν οι συνολικές προσφορές για το το νέο senior preffered ομόλογο της Eurobank, υπερκαλύπτοντας 2,5 φορές το ποσό που στόχευε να συγκεντρώσει η ελληνική τράπεζα, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 7,125% έναντι αρχικής εκτίμησης ότι θα έφθανε στο επίπεδο του 7,5%.

Όπως αναφέρει η Eurobank στην ανακοίνωση της, η έκδοση που είχε στόχο τη συγκέντρωση ποσού 500 εκατ. ευρώ, προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές όπου και αποτέλεσαν το 71% του βιβλίου και η τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές.

Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 26 Ιανουαρίου 2029, με δυνατότητα ανάκλησης στις 26 Ιανουαρίου 2028 (6NC5), και ετήσιο τοκομερίδιο 7%. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 26 Ιανουαρίου 2023 και τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (στην αγορά Euro MTF).

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη φερεγγυότητα της Eurobank αποδεικνύεται από την ισχυρή συμμετοχή που είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να φτάσει τα 1,25 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερκάλυψη 2.5 φορές. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Eurobank να μειώσει την προσφερόμενη απόδοση από 7,5% που ήταν η αρχική προσφορά σε 7,125%. Η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές και η Τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές.

H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσωπεύει περίπου το 71% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (30%) , την Ιταλία (13%) και τη Γαλλία (7%). Το 38% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), 37% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks) και 16% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds).

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω της έκδοσης θα συνεισφέρουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων του ομίλου της Eurobank όσον αφορά την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities - MREL) και θα διατεθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς της Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική τράπεζα είχε προχωρήσει στα τέλη Μάϊου 2022 στην έκδοση senior preffere ομόλογο, με ημερομηνία λήξης στις 9 Μαρτίου 2025 και με δυνατότητα ανάκλησης στις 9 Μαρτίου 2024 (2.75NC1.75), συγκεντρώνοντας το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,375%, ενώ οι προσφορές έφθασαν στα 650 εκατ. ευρώ

Παράλληλα τον Νοέμβριο του 2022 είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης στις 6 Δεκεμβρίου 2032, με δυνατότητα ανάκλησης στις 6 Δεκεμβρίου 2027 (10NC5), και ετήσιο τοκομερίδιο 10%, ενώ το επιτόκιο ήταν στο 10,25%.

Τα ομόλογα εκδίδονται στο πλαίσιο των εποπτικών κανόνων για πρόσθετα «μαξιλάρια» κεφαλαιακής επάρκειας (MREL), τα οποία θα πρέπει να δημιουργήσουν οι τράπεζες έως το 2025.

Οι συντονιστές της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC Continental Europe, IMI-Intesa Sanpaolo και UBS Europe SE.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Business Banking Τουρισμός από την Eurobank, για ενδυνάμωση των επιχειρήσεων

Το Πρόγραμμα που έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις, προσφέρει φέτος νέα προνόμια και ανταγωνιστικές, αναβαθμισμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων & υπηρεσιών.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Εξαγοράζει τις μετοχές της από το ΤΧΣ, υψηλή κερδοφορία το 2022

Με τα κεφάλαια που είχε προϋπολογίσει για διανομή μερίσματος, η Eurobank εξαγοράζει το 1,4% των μετοχών της και αποδεσμεύεται από το ΤΧΣ. Στα 1,2 δισ. τα κέρδη προ προβλέψεων, ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Eurobank, Ioannou, Ioannu
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Ιωάννου: Στόχος η ενδυνάμωση της Εurobank σε Ελλάδα, Κύπρο & Βουλγαρία

H Εurobank προχώρησε στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Eurobank Direktna, όπου κατέχει το 70%, στην AIK Banka Beograd με αποτίμηση που ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ για το 100% της Τράπεζας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Eurobank - ΕΤαΕ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το νέο πρόγραμμα που διαθέτει η τράπεζα από την 23η Ιανουαρίου 2023, απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την κάλυψη των αναγκών τους σε Κεφάλαιο Κίνησης ή/και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων