ΓΔ: 1062.64 -0.17% Τζίρος: 15.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:13:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
papoutsanis
Φωτο: Παπουτσάνης

Νέα μεγάλη αύξηση όγκου πωλήσεων «βλέπει» η Παπουτσάνης για το 2023

Άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 15% το τρέχον έτος περιμένει η διοίκηση, ενώ έχει συμφωνήσει με το 50% των πελατών ιδιωτικής ετικέτας για ανατιμήσεις. Ανοικτές γραμμές από EBRD και Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις.

Καλύτερο θα είναι το 2023 σε σχέση με το 2022 για την εταιρεία παραγωγής σαπουνιών και υγρών  καλλυντικών Παπουτσάνης, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μενέλαος Τασόπουλος, κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών .

Η διοίκηση, αν και επισήμανε μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάσουν τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους, αναμένει μια αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 15% σε σχέση με το 2022, ενώ δεν προέβη σε εκτιμήσεις για την αύξηση του τζίρου σε αξία.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 η Παπουτσάνης σημείωσε άνοδο πωλήσεων περίπου 30% σε σχέση με το 2021, που οφείλεται κατά 50% σε άνοδο του όγκου και κατά 50% σε ανατιμήσεις που έγιναν από την εταιρεία για να μετακυλίσει στους πελάτες της τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και μεταφορικών.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει συμφωνία με το 50% των πελατών για τους οποίους η Παπουτσάνης παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για ανατιμήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα κόστη της ενέργειας, παρά το γεγονός πως καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών. Το ενεργειακό κόστος της Παπουτσάνης πέρυσι τριπλασιάστηκε και προσέγγισε τα 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ, Τασόπουλο και το 2023 αναμένεται να έχει σασπένς, όπως το 2021 με την Covid και το 2022 με τον πόλεμο. Όπως τόνισε, οι αστάθμητοι παράγοντες όπως ο πόλεμος, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ο ανταγωνισμός από την Ασία, τα υψηλά επιτόκια και η αύξηση των τιμών της ενέργειας παραμένουν, αλλά από την άλλη πλευρά καταγράφεται πτώση στις τιμές των πρώτων υλών, αύξηση του τουρισμού που ενισχύει την κατηγορία ξενοδοχειακών προϊόντων της εταιρείας και ενίσχυση των εξαγωγών.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τασόπουλος, σήμερα η Παπουτσάνης είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο σύγχρονος παραγωγός στερεών σαπουνιών στην Ευρώπη, με την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στη Ριτσώνα να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε διπλασιασμό των παραγγελιών.

Η εταιρεία την προηγούμενη τριετία ολοκλήρωσε επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ  κυρίως για την επέκταση των αποθηκευτικών της χώρων, ενώ ολοκλήρωσε και την εξαγορά της σαπωνοποιίας «Αρκάδι». Με την εξαγορά αυτή, η Παπουτσάνης εισέρχεται και στην κατηγορία των απορρυπαντικών φροντίδας ρούχων και των καθαριστικών γενικής χρήσης.

Οι επενδυτικές ανάγκες της εταιρείας για το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας και στη μείωση των ενεργειακών αναγκών της με επιπλέον εγκαταστάσεις μονάδων ΑΠΕ.

Η εταιρεία διαθέτει 15 εκατ. ευρώ για τις παραπάνω επενδύσεις που προέρχονται από δάνειο 8,9 εκατ. ευρώ από την EBRD, δάνειο 3,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 3 εκατ. ευρώ από την ίδια συμμετοχή της  εταιρείας.

Η εταιρεία το 2022 εμφάνισε πωλήσεις 70,8 εκατ. ευρώ και έχει πετύχει μεσοσταθμική αύξηση του τζίρου 31% την τελευταία πενταετία. Επίσης, οι εξαγωγές της το 2022 αντιπροσώπευαν το 66% των συνολικών πωλήσεων. Ειδικότερα, από 8 εκατ. ευρώ το 2017 διαμορφώθηκαν στα 46 εκατ. ευρώ το 2022.

Αντιθέτως τα περιθώρια κέρδους δεν ακολούθησαν την αύξηση του τζίρου επηρεαζόμενα από την άνοδο στα κόστη των πρώτων υλών, μεταφορικών και ενέργειας. Στο 9μηνο του 2022 η εταιρεία είχε EBITDA 6,54 εκατ. από 6,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021.

Σε ότι αφορά στο μείγμα των πωλήσεων, τα προϊόντα για λογαριασμό τρίτων (ιδιωτική ετικέτα) εξακολουθούν και συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου με 43% και ακολουθούν με συμμετοχή περίπου 20% για κάθε κατηγορία τα επώνυμα προϊόντα της εταιρείας, τα προϊόντα που διοχετεύονται στον ξενοδοχειακό κλάδο και οι πωλήσεις σαπουνόμαζας (πρώτη ύλη για την παραγωγή σαπουνιών). Τα καλύτερα περιθώρια κέρδους εντοπίζονται στα επώνυμα προϊόντα της εταιρείας και εκεί θα επικεντρώσει τις προσπάθειες για ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις η διοίκηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η  ανταμοιβή των μετόχων (μέρισμα, επιστροφή κεφαλαίου) δεν θα αποκλίνει από το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια.

Τέλος, για το χρηματοοικονομικό κόστος επισημάνθηκε πως έχει επιδεινωθεί σε ότι αφορά στο Euribor αλλά τα spreads για την εταιρεία παραμένουν χαμηλά, ενώ έχουν προχωρήσει και σε πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί περνούν σε ξένους ομίλους ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Η ανάγκη συμμαχιών απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι ο βασικός λόγος. Το οικογενειακό management πολλές φορές δεν μπορεί να «υπηρετήσει» τη μεγέθυνση. Ποιες εταιρείες υπέκυψαν στο «φλερτ» από το εξωτερικό.
Παυλίδης Μάρμαρα, Εγκαταστάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσό» deal 500 εκατ. για τη Μάρμαρα Παυλίδης: Πώς πέρασε στο fund ECM

Το κυπριακό fund εξαγόρασε τη βιομηχανία που κυριαρχεί στο λευκό μάρμαρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί τα τρία αδέρφια Παυλίδη αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσή» πενταετία για την Παπαστράτος με επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ

Σε πετράδι του στέμματος της Philip Morris International εξελίσσεται η ελληνική εταιρεία. Εκτός από το βασικό εργοστάσιο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, μετατρέπεται και σε διοικητικό κέντρο για 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχοι στον ΟΤΕ με ποσοστό 50,86% οι Γερμανοί της Deutsche Telelom

Πώς οι Γερμανοί, χωρίς να ξοδέψουν δικά τους κεφάλαια, θα αποκτήσουν την πλειοψηφία του ΟΤΕ χωρίς να έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δημόσια πρόταση. Κλειδί το πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης ιδίων μετοχών.
Merismata, Merisma, Dividends
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόδοση σχεδόν 4% από μερίσματα στο ΧΑ, μοιράζουν 1,95 δισ. οι εισηγμένες

Προς ρεκόρ κερδών για το 2022 κινούνται οι επιχειρήσεις και συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους. Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα «ζόμπι», λιγότερες αλλά ποιοτικότερες επιλογές για τους μετόχους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.