ΓΔ: 1472.47 -0.59% Τζίρος: 34.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inform_lykos

Τι σημαίνει για τους μετόχους η συγχώνευση Inform Λύκος με AustriaCard

Εκτός από το Dual Listing σε Αθήνα και Βιέννη το εταιρικό γεγονός της συγχώνευσης φέρνει στη θέση της Inform που έχει σημερινή κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ένα νέο σχήμα με αποτίμηση 243 εκατ. ευρώ.

Η Ιnform Λύκος αποτιμάται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα 51 εκατ. ευρώ. Περίπου σε δύο μήνες, όμως, η κεφαλαιοποίηση της νέα οντότητας που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ και στο Χρηματιστήριο της Βιέννης–προϊόν της συγχώνευσης της Inform με τη μητρική Austriacard- θα ανέρχεται στα 243 εκατ. ευρώ.

Αυτή η διπλή διαπραγμάτευση της μετοχής που συνοδεύεται από εταιρικό γεγονός (συγχώνευση), το οποίο πρώτη φορά συμβαίνει στο ΧΑ και προκαλεί το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

Παράλληλη διαπραγμάτευση (Dual Listing) για παράδειγμα σε Ελλάδα και Βρυξέλλες συμβαίνει σήμερα με τις μετοχές της Viohalco και της Titan. Όταν αποφασίστηκε όμως αυτή η πρωτοβουλία, δεν είχαμε κάποιο εταιρικό γεγονός, αλλά την πρόθεση των διοικήσεων να αλλάξουν έδρα και να εισαχθούν οι μετοχές σε ακόμη ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο πλην του ελληνικού, ώστε να εντοπιστούν καλύτερα από ξένους επενδυτές αλλά και για να εξασφαλίσουν οι εταιρείες καλύτερους όρους δανεισμού. 

Στην περίπτωση της Inform οι παραπάνω λόγοι ισχύουν μετά την απόφαση για διπλή διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βιέννη, αλλά λόγω της συγχώνευσης οι μέτοχοι της Inform γίνονται μέτοχοι ενός μεγαλύτερου σχήματος στο οποίο όμως θα μετέχουν με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που κατείχαν στην Inform.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών AustriaCard Holdings και Ιnform Λύκος αποφάσισαν στο τέλος του 2022 τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Inform Λύκος από την AustriaCard. H AustiaCard ελέγχει την Inform σε ποσοστό 70,79% και δεν είναι εισηγμένη όπως η Inform. Eπίσης, βασικός μέτοχος της AustriaCard είναι ο κ. Νίκος Λύκος.

Στόχος της διασυνοριακής συγχώνευσης που εγκρίθηκε χθες από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών είναι  να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο σχήμα στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security) και της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management).

Η μητρική έχει παρουσία στην κεντρική και δυτική Ευρώπη όπως και στις ΗΠΑ, ενώ η ελληνική εταιρεία έχει δραστηριότητες στα Βαλκάνια (Ελλάδα και Ρουμανία).

Ποια είναι όμως τα νέα χρηματιστηριακά δεδομένα; Οι εταιρείες Deloitte και PwC έκριναν ως εύλογη την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μιας νέας μετοχής της ΑustrianCards για κάθε 4,5710 μετοχές της Inform.  Σύμφωνα με τη σχέση ανταλλαγής, οι μέτοχοι που κατέχουν σήμερα το 29,21% της Ιnform Holdings –το υπόλοιπο 70,79% το έχει η AustriaCard- μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποκτήσουν το 7,23% στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος.

Αυτό θα γίνει με την έκδοση 1.314.867 νέων μετοχών της AustriaCard που θα λάβουν οι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Inform και θα προστεθούν στις 16.862.067 μετοχές της AustriaCard. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών και στα δύο χρηματιστήρια μετά και την αποτίμηση της PwC έχει οριστεί σε 13,42 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η κεφαλαιοποίηση της ΑustriaCard μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης θα ανέλθει στα 243 εκατ. ευρώ (18.176.934 μετοχές Χ 13,42 ευρώ). Εξού και η γνώμη της PwC πως μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης η συνολική αξία καθαρής θέσης της απορροφώσας εταιρείας θα είναι μεταξύ 218,4 εκατ. ευρώ έως 269,7 εκατ. ευρώ με μέση αξία 244,1 εκατ. ευρώ.  Η μετοχή της Inform που σήμερα βρίσκεται περί τα 2,5 ευρώ κινήθηκε από την αρχή του έτους ανοδικά για να καλύψει την απόσταση με βάση τη σχέση ανταλλαγής αλλά ακόμη δεν τα έχει καταφέρει.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου σχήματος στα δύο χρηματιστήρια έχει οριστεί για τις 27 Μαρτίου, αφού προηγουμένως θα έχει σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της Inform στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

To 2021 η AustrianCards, σε ενοποιημένη βάση, είχε κύκλο εργασιών 178 εκατ. ευρώ, 26,8 εκατ. ευρώ EBITDA και 10 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Αντίστοιχα, η Inform Holdings το 2021, σε ενοποιημένο επίπεδο κατέγραψε κύκλο εργασιών 75 εκατ. ευρώ, EBITDA 6,8 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους 0,5 εκατ. ευρώ.

Ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα πραγματοποιεί 300 εκατ. ευρώ πωλήσεις, 40 εκατ. ευρώ EBITDA και θα έχει δανεισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η συγχώνευση θα διευκολύνει την πρόσβαση της AustriaCard  και όλων των εταιρειών του oμίλου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, θα αυξήσει τη διασπορά της μετοχής, θα βελτιώσει το προφίλ του oμίλου με αυξημένη γεωγραφική παρουσία όσο και προϊοντική κάλυψη, ενώ οι μέτοχοι της AustriaCard θα ενοποιούν πλέον ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς μειοψηφίες.

Η ελληνική εταιρεία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να περάσει επιτυχώς από το μελάνι και το χαρτί στην ψηφιακή εποχή. Ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εγκατέστησε μηχανές παραγωγής φακέλων και απλού εκτυπωτικού υλικού και κατάφερε να μετεξελιχθεί, ενσωματώνοντας στη δραστηριότητά της τις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές που μεταμόρφωσαν τον κλάδο της, σε μια εταιρεία τεχνολογίας παρέχοντας λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και προϊόντα - υπηρεσίες υψηλής ασφάλειας σε φυσική ή ψηφιακή μορφή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί αποτίμησε η BC Partners πάνω από 200 εκατ. την αξία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Στην ιδιωτική εκπαίδευση στρέφει το ενδιαφέρον του ο επενδυτικός όμιλος που διευθύνεται από τον Ν. Σταθόπουλο. Υψηλές προσδοκίες ενόψει πιθανής συνταγματικής μεταρρύθμισης για ιδιωτικά πανεπιστήμια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε διαρκή άνοδο η αγορά κλιματιστικών: Οι πρωταγωνιστές του κλάδου

Το 2023 πωλήθηκαν πάνω από 750.000 κλιματιστικά και η μέση ετήσια μεταβολή την πενταετία 2019-2023 ανέρχεται στο 9%. Ανοδική πορεία προδιαγράφεται και για την τριετία 2024-2026 εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Titan America: Έως 25% στη Wall Street, τα έσοδα σε επενδύσεις - εξαγορές

Το φθινόπωρο η αίτηση εισαγωγής στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η αποτίμηση και ο καταλυτικός παράγοντας της μη πληρωμής δικαιωμάτων CO2. Νέοι στόχοι του ομίλου για το 2026 που έχουν ήδη ξεπεραστεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Δυνατό πρώτο τρίμηνο, παρά την πίεση στα κέρδη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η συντήρηση των εργοστασίων στις ΗΠΑ και το αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ελλάδα επηρέασαν τα EBITDA. Σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη λόγω μειωμένων τόκων. Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια λόγω ισχυρής ζήτησης και καλών τιμών.