ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Κ. Χριστοδούλου (Πειραιώς): Θετικές οι προοπτικές του factoring στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, ανεξάρτητα από την επίδραση που έχει το μέγεθος της οικονομίας, το ίδιο το προϊόν Factoring έχει δημιουργήσει μια δυναμική προοπτική.

Θετικές καταγράφονται οι προοπτικές του Factoring στην Ελλάδα, κάτι που οφείλεται στις αναπτυξιακές συνθήκες της οικονομίας, αλλά και στη δυναμική τoυ ίδιου του κλάδου, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Factoring Κώστας Χριστοδούλου, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου Trade and Receivables Finance Summit, που συνδιοργάνωσαν η FCI, Παγκόσμιος Φορέας των εταιρειών Factoring και η EBRD.

Η επιταχυνόμενη ροή επενδύσεων στην Ελλάδα, με τη στήριξη και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αυξανόμενη δυναμική εξαγωγών, η υψηλή ρευστότητα στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα, όπως και οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, ακριβώς λόγω της κινητικότητας στην οικονομία, συνηγορούν στην διατήρηση ή και αύξηση των μεγεθών του κλάδου στα σημερινά υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Χριστοδούλου. Επισήμανε πάντως ότι υπάρχουν προκλήσεις που προκύπτουν από μια σειρά παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο αυξημένος πληθωρισμός και κυρίως η άνοδος των επιτοκίων και οι επιπτώσεις που έχει στη ζήτηση και την κατανάλωση.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, ανεξάρτητα από την επίδραση που έχει το μέγεθος της οικονομίας, το ίδιο το προϊόν Factoring έχει δημιουργήσει μια δυναμική προοπτική που σχετίζεται με την περαιτέρω εξοικείωση των ελληνικών επιχειρήσεων με το Factoring  και ειδικότερα τα οφέλη της είσπραξης/ ασφάλισης απαιτήσεων μέσα από τους συνεργαζόμενους πράκτορες του δικτύου FCI στο εξωτερικό σε συναλλαγές εξαγωγών.

Το 2022, η αγορά Factoring στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της τάξης του 33% στον κύκλο εργασιών, με αντίστοιχη ισχυρή αύξηση κατά 22% το 2021, με αποτέλεσμα η διείσδυση να αναμένεται στο 11% του ΑΕΠ, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την τελευταία διετία επιταχύνεται σημαντικά ο βαθμός αποδοχής από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές Factoring (εξαγωγικό κυρίως), τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε και την σταθερά καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών εταιρειών Factoring. Όπως σημείωσε, η μεγαλύτερη αποδοχή του Factoring θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα αυτοματοποίησης των εργασιών του κλάδου, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει μια πιο μαζική προσέγγιση / εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, αλλά και θα εντείνει την παρουσία του κλάδου στον όμορο χώρο της χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Θα συμμετέχει στο Business Growth Fund

Μέσω της συνεργασίας της με την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει χρηματοδοτήσεις με ελκυστικούς όρους που περιλαμβάνουν 40% άτοκη χρηματοδότηση από την ΕΑΤ και δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου κατά 3% για τα δύο πρώτα έτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρηματοδότηση 17 εκατ. της εταιρείας Natech στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου, συνολικού ποσού 17 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων 10,6 εκατ., από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και 6,4 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς
xristos megalou delphi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Μέρισμα 10% από τα κέρδη 2023, κλιμάκωση τα επόμενα χρόνια

Ο συντελεστής διανομής θα κλιμακωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να ανέλθει στο 25%, ανέφερε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Σε όλους τους μετόχους θα απευθυνθεί το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Καραμουσαλής: Πρωτοπορεί στις νέες προκλήσεις η Τρ. Πειραιώς

Ο Deputy CFO, Head of Transformation & Business Strategy της τράπεζας σημείωσε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην εποχή μας είναι ραγδαίες, και υπογράμμισε πως η τράπεζα προσφέρει μια ευρεία γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών στους πελάτες της.