ΓΔ: 1412.75 -1.79% Τζίρος: 76.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:41:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
desfa_revithousa
Οι εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

ΔΕΣΦΑ: Δοκιμή αγοράς για επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

Ο ΔΕΣΦΑ απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα ενδιαφερόμενα μέρη - εγχώριους και διεθνείς υφιστάμενους και εν δυνάμει χρήστες - να υποβάλουν τα μη δεσμευτικά αιτήματά για την κατανομή μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ.

Δοκιμή Αγοράς (Market Test) για τη διάθεση μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) πραγματοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, με στόχο τον αποτελεσματικό σχεδιασμό έργων ικανών να καλύψουν τις ανάγκες των υφιστάμενων και μελλοντικών χρηστών του συστήματος. 

Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση των αιτημάτων σύνδεσης νέας αδιάλειπτης μεταφορικής δυναμικότητας ή ενίσχυσης της ήδη προσφερόμενης δυναμικότητας στα Σημεία Εισόδου και Εξόδου του συστήματος, ο ΔΕΣΦΑ, μέσα από το συγκεκριμένο Market Test, επιδιώκει τον βέλτιστο σχεδιασμό των έργων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υφιστάμενων ή δυνητικών χρηστών του δικτύου, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ανάδειξή της χώρας σε ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η σχετική διαδικασία θα αφορά στο σύνολο του δικτύου, περιλαμβανομένου του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και των διασυνδέσεων του δικτύου με άλλα συστήματα.

Ο ΔΕΣΦΑ απευθύνει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς τα ενδιαφερόμενα μέρη - εγχώριους και διεθνείς υφιστάμενους και εν δυνάμει χρήστες - να υποβάλουν τα μη δεσμευτικά αιτήματά τους για την κατανομή μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ.

Συγκεντρώνοντας το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον των παραπάνω μερών, θα καταστεί εφικτό για τον ΔΕΣΦΑ να σχεδιάσει αποτελεσματικότερα τα απαραίτητα έργα τεχνικής αναβάθμισης του ΕΣΦΑ, ώστε αυτά να καλύπτουν ταυτόχρονα τις ανάγκες πολλών ενδιαφερόμενων. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης των έργων αυτών και, αφετέρου, μειώνεται το κόστος ανά ενδιαφερόμενο μέρος. Η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών αιτημάτων έχει ξεκινήσει από τις 29 Μαρτίου 2023 και ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου 2023.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας μη δεσμευτικών αιτημάτων, ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει στην τεχνική αξιολόγηση και θα καθορίσει τα κατάλληλα τεχνικά έργα με πλήρες κόστος και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ο ΔΕΣΦΑ θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα παραπάνω αποτελέσματα και θα υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την πρότασή του για την έναρξη δεσμευτικής φάσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023. 

Προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το πλαίσιο και τη διαδικασία του Market Test για τη διάθεση αδιάλειπτης δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ, ο ΔΕΣΦΑ θα πραγματοποιήσει σχετικό virtual workshop αύριο Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, από τις 11πμ έως τις 12.30μμ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ωριμάζουν οι διαδικασίες για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του market test που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου, ο ΔΕΣΦΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την υλοποίησή του. Οι παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν το έργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Θα επιβλέψει την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης με Β. Μακεδονία

Ο μήκους 123 χιλιομέτρων αγωγός φυσικού αερίου που θα ενώνει τις δυο χώρες αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του 2024. Ο ΔΕΣΦΑ αναδείχθηκε ανάδοχος μετά από ανοιχτό διαγωνισμό της Nomagas όπου συμμετείχαν 4 εταιρείες.
DESFA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ - Χρηματιστήριο Ενέργειας: Έτοιμη η Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου

Η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 21 Μαρτίου 2022 και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.