ΓΔ: 1202.14 -1.43% Τζίρος: 35.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελληνικά Οινοποιεία: Ισχυρή ανάπτυξη για τη «διάδοχο» της Μπουτάρης

Μετά την αύξηση πωλήσεων κατά 40% το 2022, η εταιρεία που ελέγχεται από τους αδελφούς Γεωργιάδη πέτυχε αύξηση 80% στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Από εξαγωγές το ένα τέταρτο των πωλήσεων.

Με ρυθμό ανάπτυξης 80% «έτρεξε» στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ, που από την 1η Νοεμβρίου 2022 ανήκει στον όμιλο των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Σπέντζας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης, εκτιμά ότι εφέτος οι πωλήσεις της θα αυξηθούν συνολικά κατά 40%. Θα ανέλθουν, δηλαδή στα 14 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ που ήταν στη διάρκεια του 2022.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η αύξηση του όγκου παραγωγής θα ανέλθει στο 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% των πωλήσεων προέρχεται από την εξαγωγική της δραστηριότητα. Και στόχος είναι να παραμείνει το ίδιο ποσοστό, ενώ θα αυξάνεται με υψηλό ρυθμό η αξία των πωλήσεων. Οι πιο ενδιαφέρουσες ξένες αγορές είναι των Ηνωμένες Πολιτειών, του Καναδά, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Αγγλίας.

Ο κ. Σπέντζας είπε ακόμη ότι «τα αποστάγματα είναι μία ενδιαφέρουσα κατηγορία», δηλώνοντας εμμέσως το ενδιαφέρον της νέας ιδιοκτησίας για τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ φάνηκε πως υπάρχει επίσης ενδιαφέρον και για κάποια από τα οινοποιεία που βρίσκονται προς πώληση από τις τράπεζες.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «είμαστε δυνατοί στην χαμηλή κατηγορία της αγοράς και στην μεσαία και θα δώσουμε έμφαση και στην υψηλή κατηγορία της αγοράς». Στο κανάλι του σούπερ μάρκετ η εταιρεία κατέχει στην κατηγορία των επώνυμων προϊόντων τη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 7%-8%. Παράγει ετησίως 7.000.000 φιάλες και διαθέτει ιδιόκτητα 500 στρέμματα αμπελώνων και φυσικά συνεργάζεται με αρκετούς ιδιώτες αμπελουργούς και, όπως ανέφερε ο κ. Σπέντζας, υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμβολαιακή αμπελουργία.

Απασχολεί 130 εργαζόμενους και διαθέτει πέντε οινοποιεία (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Σαντορίνη και Κρήτη) στα οποία σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 4-5 εκατ. ευρώ ως τις αρχές του 2025 σε τομείς που αφορούν στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και στην ανάπτυξη νέων κωδικών.

Οι νέοι ιδιοκτήτες των σημάτων Μπουτάρη, Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης, είναι Έλληνες από τη Σουηδία, οι οποίοι ασχολήθηκαν από το 1998 με τις κατασκευές και το real estate. Στην Ελλάδα ήλθαν το 2018 δραστηριοποιούμενοι στο real estate, ενώ εκτός από τα Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ έχουν αγοράσει και το νερό Ιόλη από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρηματικές μάχες για την ΕΨΑ και το deal με τον Ν. Καραμούζη

Οι εχθρικές σχέσεις των μετόχων της ιστορικής βιομηχανίας αναψυκτικών, οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή και οι μυστικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία με το fund SMERemediumCap.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Lidl και ο σκληρός πόλεμος προσφορών στα προϊόντα private label

Οι μειώσεις τιμών έως 35% από τη γερμανική αλυσίδα, που θα καλυφθούν με τη μείωση της κερδοφορίας της, οδηγούν σε νέα φάση τον ανταγωνισμό αλυσίδων και προμηθευτών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ελληνικός γύρος πάει... Αμερική: Νέα μονάδα από τη Μέγας Γύρος

Πειραματική μονάδα στη Νέα Υόρκη με ρομποτική τεχνολογία δημιουργεί η Μέγας Γύρος, ενώ θα ακολουθήσει μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 20 εκατ. δολ. Πλησιάζει στο 50% η συμμετοχή των εξαγωγών στον τζίρο.
Melissa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αμερικανικό όνειρο του Αλ. Κίκιζα: Πώς έγινε προμηθευτής της Walmart

Σε διαγωνισμό του αμερικανικού κολοσσού του λιανεμπορίου, η Μέλισσα Κίκιζας αναδείχτηκε ως η μοναδική ευρωπαϊκή βιομηχανία που προμηθεύει ζυμαρικά τη Walmart. Εξαγωγές με υψηλό περιθώριο κέρδους.
beer
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Carlsberg: Πήρε το 25% της αγοράς μπύρας, άρχισε εξαγωγές σε 13 χώρες

Με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο όρο της αγοράς αύξησε τις πωλήσεις της η Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2022. Αξιοποιεί την παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη και για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.