ΓΔ: 1199.98 -0.03% Τζίρος: 67.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Yalco

Yalco: Έκλεισε με ζημιές το 2022 παρά την αύξηση 21% των πωλήσεων

Σημαντικά βελτιωμένη εκτιμάται πως θα είναι η εικόνα της εταιρείας το 2023, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 16% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ενισχύεται η ζήτηση του HO.RE.CA. και του οικιακού εξοπλισμού.

Σημαντική άνοδο των πωλήσεων κατά 22% κατέγραψε η ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίου ειδών οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Yalco, ωστόσο η κερδοφορία της επηρεάστηκε από την εκτίναξη των λειτουργικών εξόδων, με την εταιρεία να δίνει έμφαση στην παραγωγή και τις εξαγωγές.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του Ομίλου τη χρήση που έληξε το 2022 διαμορφώθηκαν στα €5.076 χιλ. από €4.183 χιλ. τη συγκριτική χρήση του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 21%. Τα μικτά κέρδη ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία και ανήλθαν στις €1.267 χιλ. από €1.109 χιλ. την αντίστοιχη συγκριτική χρήση, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι αρνητικά και διαμορφώθηκαν στο ποσό των €2.121 χιλ. έναντι του θετικού ποσού, €589 χιλ. της χρήσης του 2021.

Αντίστοιχα, το EBITDA διαμορφώθηκε αρνητικά στις €1.713 χιλ.. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν στις €200χιλ. από €1.443 χιλ.. Για λόγους συγκρισιμότητας σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου 2021, είχαν επηρεαστεί θετικά, μέσω των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης από κέρδη που προήλθαν από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της Yalco κατά το τρέχον έτος αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένη, βάσει του κύκλου εργασιών της εταιρείας το α’ τριμήνου του 2023. Η εκτίμηση αυτή της Διοίκησης στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό 16,4% σε σχέση με το συγκριτικό τρίμηνο του 2022, την αύξηση των παραγγελιών, την εκμετάλλευση της ζήτησης για τα δύο super brands ΙΩΝΙΑ & FEST και την περαιτέρω ενίσχυση του HO.RE.CA. και του οικιακού εξοπλισμού.

Σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, στα μεταφορικά έξοδα, τις πρώτες ύλες και τις πληθωριστικές τάσεις, η στρατηγική της εταιρείας εστιάζει στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και σε ενέργειες για την αποκατάσταση των πιστωτικών ορίων των προμηθευτών της καθώς και των περιορισμό των παρεχόμενων πιστώσεων προς τους πελάτες της.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Yalco, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Σωκράτης Κωνσταντίνου, επεσήμανε: "Είναι βέβαιο ότι η Yalco εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Οι ενέργειές μας είναι στραμμένες αφενός στην ταχεία διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και την συντομότερη και βέλτιστη εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης, έχοντας θετικές εξελίξεις έως τώρα. Επιπλέον, επενδύουμε στην παραγωγή, εκμεταλλευόμενοι τα δύο super brands μας, ΙΩΝΙΑ & FEST, δίνοντας έμφαση στην εξαγωγική μας δραστηριότητα και την περαιτέρω ενίσχυση του HO.RE.CA. και του οικιακού εξοπλισμού. Αυτή είναι μια στρατηγική που φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, έχοντας οδηγήσει ήδη στην αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Με αυτά ως δεδομένα, εκτιμάται ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά ορόσημο για την Yalco, με προοπτικές για διπλασιασμό των μεγεθών την επόμενη διετία".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Yalco: Η ΓΣ αποφάσισε την πώληση των εγκαταστάσεων της εταιρείας

To τίμημα της πώλησης, ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 (ευρώ) και θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας, για την χρηματοδότηση της δραστηριότητας και την εξυπηρέτηση των λοιπών υποχρεώσεων της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Yalco: Πώληση ακινήτου στην Prodea με τίμημα ύψους 8,25 εκατ.

Η εταιρεία προέβη σε συμβόλαιο μίσθωσης μέρους του ακινήτου με την αγοράστρια εταιρεία, για την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας όσον αφορά την παραγωγική της δραστηριότητα αλλά και την παροχή των υπηρεσιών logistics.