ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mega Yeeros

Ο ελληνικός γύρος πάει... Αμερική: Νέα μονάδα από τη Μέγας Γύρος

Πειραματική μονάδα στη Νέα Υόρκη με ρομποτική τεχνολογία δημιουργεί η Μέγας Γύρος, ενώ θα ακολουθήσει μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 20 εκατ. δολ. Πλησιάζει στο 50% η συμμετοχή των εξαγωγών στον τζίρο.

Μία ακόμη ελληνική βιομηχανία προετοιμάζεται να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύοντας την παραγωγική της δραστηριότητα και κυρίως το brand name που έχει διαμορφώσει στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόκειται για την εταιρεία Μέγας Γύρος ΑΕ του κ. Νίκου Λούστα –είναι ο βασικός μέτοχος– που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης της ελληνικής οικονομίας και έχει κατορθώσει ως τώρα να αναδειχθεί στην κορυφή του κλάδου στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας το brand name «Μέγας Γύρος».

Ως το τέλος του 2023, στην περιοχή της Νέας Υόρκης θα έχει δημιουργήσει μία μικρή –πειραματικού χαρακτήρα- παραγωγική μονάδα γύρου, που στην πλήρη ανάπτυξη της θα έχει πωλήσεις περί τα 6 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία σκοπεύει να προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 20 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία πλέον ενός μεγάλου εργοστασίου.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη τα βασικά στελέχη από την Αθήνα και η παραγωγική λειτουργία της μονάδας θα είναι ρομποτική. Η κίνηση αυτή είναι η τρίτη στην εξέλιξη της εταιρείας, η δεύτερη ήταν η ανάπτυξη ενός ισχυρού εξαγωγικού δικτύου, που περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις ευρωπαικές χώρες, την Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πράγματι, όπως λέει ο κ. Λούστας μιλώντας προς το BD, το 46% των πωλήσεων της Μέγας Γύρος ΑΕ πραγματοποιείται από την εξαγωγική της δραστηριότητα. Στη διάρκεια του 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 56 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 5 εκατ. ευρώ. Εφέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, οι πωλήσεις της εταιρείας θα ανέλθουν στα περίπου 65 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 6 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται, εκτός από την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, και στη βελτίωση της θέσης της στην εσωτερική αγορά, δεδομένου ότι έχει βελτιώσει το δίκτυο των πωλήσεων της –η τελευταία συμφωνία είναι η διάθεση των προϊόντων της μέσω των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Ήδη βέβαια τα προϊόντα της διακινούνται και από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (My Market κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως η συνολική παραγωγή γύρου από μοσχαρίσιο, χοιρινό, κοτόπουλου και αρνίσιου κρέατος της Μέγας Γύρος ΑΕ ανέρχεται στους 11.000 τόνους, ενώ παράλληλα, εκτός από την συνεργασία της με το λιανεμπόριο, διαθέτει 3.000 σημεία πώλησης από τα οποία στην Ελλάδα βρίσκονται τα 1.500 και άλλα 1.500 είναι τα σημεία με τα οποία συνεργάζεται στο εξωτερικό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρηματικές μάχες για την ΕΨΑ και το deal με τον Ν. Καραμούζη

Οι εχθρικές σχέσεις των μετόχων της ιστορικής βιομηχανίας αναψυκτικών, οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή και οι μυστικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία με το fund SMERemediumCap.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Lidl και ο σκληρός πόλεμος προσφορών στα προϊόντα private label

Οι μειώσεις τιμών έως 35% από τη γερμανική αλυσίδα, που θα καλυφθούν με τη μείωση της κερδοφορίας της, οδηγούν σε νέα φάση τον ανταγωνισμό αλυσίδων και προμηθευτών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Melissa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αμερικανικό όνειρο του Αλ. Κίκιζα: Πώς έγινε προμηθευτής της Walmart

Σε διαγωνισμό του αμερικανικού κολοσσού του λιανεμπορίου, η Μέλισσα Κίκιζας αναδείχτηκε ως η μοναδική ευρωπαϊκή βιομηχανία που προμηθεύει ζυμαρικά τη Walmart. Εξαγωγές με υψηλό περιθώριο κέρδους.
beer
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Carlsberg: Πήρε το 25% της αγοράς μπύρας, άρχισε εξαγωγές σε 13 χώρες

Με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο όρο της αγοράς αύξησε τις πωλήσεις της η Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2022. Αξιοποιεί την παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη και για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.