Φωτο: Shutterstock

Πρώτη κρούση από την Ιταλία για τον αγωγό East Med

Τα συμπεράσματα από το ραντεβού του Κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των κολοσσών της ενέργειας, SNAM, Enagas και Fluxys για το project του East Med και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ένα σημαντικό κομμάτι που έλειπε από το παζλ του αγωγού East Med μπήκε στη θέση του χθες, καθώς στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής τριών κολοσσών της ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ιταλικής πλευράς για επενδυτική συμμετοχή στο φιλόδοξο σχέδιο. Επιπλέον, οι τρεις ισχυροί παράγοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον επικεφαλής της ιταλικής SNAM, Μάρκο Αλβέρα, τον Μαρσελίνο Ορέγια από την ισπανική Enagas και τον Πασκάλ ντε Μπουκ της βελγικής Fluxys, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ότι η ενισχυμένη θέση της χώρας στο ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από ισχυρούς «παίκτες» της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα από τη συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη των τριών εταιρειών που είναι βασικοί μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ και συμμετέχουν στον αγωγό TAP είναι τρία:

  1. Παρότι η Ιταλία έχει κρατήσει ως τώρα πολιτική απόσταση από τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, από την πλευρά του επικεφαλής της SNAM εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο project, γεγονός που ενισχύει την προοπτική υλοποίησης του σχεδίου.
  2. Και οι τρεις επικεφαλής των ενεργειακών εταιρειών κατέστησαν σαφές ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών, που έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση το προσεχές διάστημα. Η ΔΕΠΑ Υποδομών είναι εξαιρετικά ελκυστική για τους τρεις κύριους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, καθώς ελέγχει τα αστικά δίκτυα αερίου, τους αγωγούς που φέρνουν φυσικό αέριο από το εξωτερικό, τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και προσφέρει την προοπτική υψηλών εγγυημένων αποδόσεων.
  3. Οι τρεις άνδρες δήλωσαν στον πρωθυπουργό, επίσης, ότι διατηρούν ενδιαφέρον και για το σταθμό αεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης, όπως και για την ιδιωτικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Στο East Med Gas Forum ο Χατζηδάκης

Εν τω μεταξύ, σήμερα και αύριο συνεδριάζει στο Κάιρο το East Med Gas Forum, που αποτελεί το «πρόπλασμα» ενός διακρατικού οργανισμού ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις εργασίες του Forum η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος του υπουργού είναι να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις, τόσο για τον τρόπο θεσμικής οργάνωσης του υπό ίδρυση οργανισμού, όσο και για προσκλήσεις που θα απευθυνθούν σε νέα μέλη για τη συμμετοχή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής του Τομέας Μεταλλουργίας και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Τομέα Ενέργειας - Φυσικού Αερίου υπογραμμίζει ανάλυση στο seekingalpha.com.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλα ονόματα και εκπλήξεις στο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Ποιες είναι οι ενεργειακές εταιρείες και τα funds που έχουν θέσει στο στόχαστρο τις μεγάλες αποδόσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών. Γιατί αποφεύχθηκε ο ιταλικός «εμφύλιος» και κατέβηκε στο διαγωνισμό μόνο η Italgas, ενώ έκανε πίσω η SNAM.