ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Siamisis, ELPE
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

HelleniQ Energy: Φωτοβολταϊκό πάρκο για το διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιαμίσιης, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα τροφοδοτεί με ενέργεια το διυλιστήριο σε ένα έργο που θα συνδυάζεται με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Την επένδυση μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συνδέεται απευθείας και θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης εξετάζει ο όμιλος της Helleniq Energy αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Πρόκειται όπως είπε για ένα project που θα ωριμάσει ως το τέλος του χρόνου και θα συνδυάζεται με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικές επιλογές ( μπαταρίες, υδρογόνο), καθώς και την δυνατότητα παραγωγής αμμωνίας.

Η νέα μονάδα ΑΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τη σειρά επενδύσεων που υλοποιεί η σχεδιάζει ο όμιλος στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμη η επένδυση που ανήγγειλε χθες ο κ. Σιάμισιης σε πάρκα υπό κατασκευή εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως εξήγησε, ο όμιλος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε υπό ανάπτυξη έργα και όχι τόσο στην εξαγορά μονάδων παραγωγής σε λειτουργία.

Επίσης στις επενδύσεις που βρίσκονται σε υλοποίηση ή σχεδιασμό βρίσκεται και η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελευσίνα για την οποία θα ληφθεί απόφαση ως το τέλος του χρόνου, καθώς και μονάδες αποθήκευσης οι οποίες στο εξής θα είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα των μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας προκειμένου να αποφεύγουν τις περικοπές που επιβάλλει ο διαχειριστής σε περιόδους αυξημένης παραγωγής είτε από τον ήλιο είτε από τον άνεμο.

Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης ο όμιλος θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας η προκήρυξη του οποίου επίκειται τις προσεχείς ημέρες. Συνολικά ο όμιλος αποσκοπεί σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβατ το 2030, εντός και εκτός Ελλάδος με σημαντική ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο όπου εξαγοράστηκαν πρόσφατα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15 MW. Στόχος είναι ο και δεκαπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στην τοπική αγορά στα 150 μεγαβάτ, που θα υποστηρίξει και την συμμετοχή της Helleniq Energy στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλονίκη. Από την υλοποίηση της μονάδας εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και η πρόοδος του project για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε επίσης πως σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητος για την κάλυψη των αναγκών του διυλιστηρίου Ελευσίνας τάξης μεγέθους ισχύος 50 μεγαβάτ. Στόχος είναι η αποφυγή των προβλημάτων που προκάλεσαν τα προηγούμενα χρόνια οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση του διυλιστηρίου που οφείλονταν σε έντονη κακοκαιρία η πυρκαγιές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Σιαμίσιης: Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξαγωγές σε αγορές εκτός Ευρώπης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy προανήγγειλε ανακοινώσεις για νέα έργα, προειδοποιώντας ότι στο μέλλον επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα δεν θα είναι βιώσιμες αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας.
Helleniq Energy, ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Αύξηση κερδών στο γ' τρίμηνο με την άνοδο των τιμών πετρελαίου

Οι σημαντικά μειωμένες διεθνείς τιμές κατά το α' εξάμηνο οδήγησαν σε πτώση 59% της κερδοφορίας του ομίλου, στα 462 εκατ. ευρώ, παρότι στο γ' τρίμηνο τα κέρδη αυξήθηκαν από 253 σε 300 εκατ. ευρώ.
Terna Energeiaki, APE, Ananeosimes Piges, Evoia, Evia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έτοιμη να διευρύνει το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ

Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο έχοντας υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26, ενώ προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 23,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου, και αναμένεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας στο επόμενο διάστημα. Στα 145,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος του εξαμήνου.