ΓΔ: 2205.99 -0.22% Τζίρος: 164.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:42
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Alpha Bank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για ομόλογο, στο 7,25% το επιτόκιο

Το ομόλογο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, ενώ ο τίτλος θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s και BB- από την S&P.

Ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%, ενώ στόχος της τράπεζας είναι η συγκέντρωση ποσού 400 εκατ. ευρώ. 

Το ομόλογο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, ενώ ο τίτλος θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s και BB- από την S&P. Συντονιστές της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνές τράπεζες Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Investment Bank, οι οποίες χθες Δευτέρα είχαν σχετικά calls με επενδυτές.

Στόχος της έκδοσης, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση στους επενδυτές, είναι η στήριξη της ρευστότητας της συστημικής τράπεζας με την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, καθώς και η ενίσχυση του buffer της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). 

Σημειώνεται πως τελικός στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 21,28%, με εκδόσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ περίπου να απομένουν έτσι για την επίτευξή του (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο senior preferred ομόλογο).

Η συστημική τράπεζα είχε βγει στις αγορές τον περασμένο Φεβρουάριο, με έκδοση τίτλου Additional Tier 1. Η Alpha είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ, με το κουπόνι του τίτλου να διαμορφώνεται στο 11,875%. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Alpha είχε εκδώσει senior preferred ομόλογο, διάρκειας 4,5 ετών, αντλώντας 450 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,5%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 είχε εκδώσει τριετές senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 7%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, Αντρέα Ορσέλ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Όλα τα «βλέμματα» στη Alpha, πρώτο «αίμα» στην Κύπρο και η έκθεση της HSBC

Οι μεγάλες προσδοκίες της αγοράς για την Alpha Bank, η παρανόηση με το report της HSBC, τα πρώτα βήματα της Enerwave, οι πρώτες παραιτήσεις στην Κύπρο, κάθε βροχή και ευρώ για τη Θεσσαλία, στο σκοτάδιο ο ΣΕΒ για το ρεύμα και το στεγαστικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα νέα αναπτυξιακά στόρι των εγχώριων τραπεζών για την τριετία 2026 - 2028

Το 2025 αποτέλεσε μια χρονιά-ορόσημο για τις τράπεζες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιχειρηματικές κινήσεις μεγάλης εμβέλειας εντός και εκτός συνόρων. Ποιό είναι το αναπτυξιακό στόρι της κάθε τράπεζας
Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικές μετοχές: Γιατί το +1.000% από τα χαμηλά δεν τρομάζει την αγορά

Παρά το εντυπωσιακό ράλι εξαετίας, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ισχυρή κερδοφορία, αποτιμήσεις σε discount και προοπτικές για υψηλότερα μερίσματα.
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Στο κυνήγι των ασφαλιστικών το 2025, τι θα δούμε το 2026

Μπαράζ εξαγορών το 2025 από τις τράπεζες στον χάρτη των ασφαλειών, επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο του bancassurance στη στρατηγική τους. Θα συνεχιστούν και το 2026. Οι κινήσεις των Eurobank, Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank.