ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Alpha Bank

Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι προσφορές για το νέο ομόλογο της Alpha Bank

Αρχικός στόχος της τράπεζας είναι η άντληση του ποσού των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει το επιτόκιο χαμηλότερα του 7%.

Κάτι παραπάνω από ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο senior preferred ομόλογο της Alpha Bank, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει το επίπεδο του ενός δισ. ευρώ, ενώ στόχος της τράπεζας είναι η άντληση ποσού 400 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι ο αρχικό επιτόκιο το οποίο έχει οριστεί στο 7,25% θα υποχωρήσει σημαντικά, ενώ είναι πλέον πιθανό να υποχωρήσει χαμηλότερα και από το επίπεδο του 7%. 

Το ομόλογο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, ενώ ο τίτλος θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s και BB- από την S&P. Συντονιστές της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνές τράπεζες Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Investment Bank, οι οποίες χθες Δευτέρα είχαν σχετικά calls με επενδυτές.

Στόχος της έκδοσης, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση στους επενδυτές, είναι η στήριξη της ρευστότητας της συστημικής τράπεζας με την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, καθώς και η ενίσχυση του buffer της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). 

Σημειώνεται πως τελικός στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 21,28%, με εκδόσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ περίπου να απομένουν έτσι για την επίτευξή του (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο senior preferred ομόλογο).

Η συστημική τράπεζα είχε βγει στις αγορές τον περασμένο Φεβρουάριο, με έκδοση τίτλου Additional Tier 1. Η Alpha είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ, με το κουπόνι του τίτλου να διαμορφώνεται στο 11,875%. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Alpha είχε εκδώσει senior preferred ομόλογο, διάρκειας 4,5 ετών, αντλώντας 450 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,5%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 είχε εκδώσει τριετές senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Το μήνυμα Ψάλτη και ο υψηλότερος στόχος για έσοδα από τόκους

Το 2026 θα κλείσει με έσοδα από τόκους που ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank, μετά την εντυπωσιακή επίδοση του γ' τριμήνου, που ήταν η καλύτερη τριμηνιαία των τελευταίων 9 ετών.
Βασίλης Ψάλτης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ισχυρή κερδοφορία 779 εκατ. και έσοδα τόκων σε υψηλό 9 ετών

Στα 779 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη της Alpha Bank στο εννεάμηνο, με τα έσοδα από τόκους να καταγράφουν την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση σχεδόν 9 ετών. Διανομή προμερίσματος στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μετοχές, συστημικές τράπεζες
ΑΓΟΡΕΣ

HSBC: Νέες τιμές στόχοι για τις 4 τράπεζες, έως 31% το περιθώριο ανόδου

Η HSBC ανεβάζει τιμές- στόχους και προβλέψεις κερδών για τις τέσσερις τράπεζες. Διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για όλες και βλέπει περιθώριο ανόδου έως 31%. Alpha και Eurobank κορυφαίες επιλογές. Τι εκτιμά για έκτακτο φόρο.