ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hellinikon
Πηγή: Lamda Development

Αρχίζει εκστρατεία στο εξωτερικό η Lamda για πλούσιους αγοραστές σπιτιών

Η εταιρεία «ξεπούλησε» όλα τα οικόπεδα και σπίτια στο παραλιακό μέτωπο και επισπεύδει νέα οικιστικά projects, τα οποία θα διαφημίσει στο εξωτερικό. Οι εκτιμώμενες εισπράξεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ επιτρέπουν στην εταιρεία να μην αντλεί δάνεια.

Τα σπίτια στο Ελληνικό πωλούνται σαν το ζεστό ψωμί και η διοίκηση της Lamda Development επισπεύδει τη δημιουργία νέων οικιστικών projects για να καλύψει τη ζήτηση. Παράλληλα, από το 2024 αρχίζει οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης για πώληση κατοικιών και στο εξωτερικό, καθώς μέχρι σήμερα ήταν κυρίως οι Έλληνες που «σκούπισαν» ό,τι έβγαινε προς πώληση από τη Lamda.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, το 2023 τα μεικτά έσοδα από πωλήσεις οικοπέδων για βίλες, από τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη και από τις τριώροφες κατοικίες (condos) θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι κατά την πρώτη φάση του έργου συνολικά η Lamda θα εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν εντός του 2023 και εισπράξεις περίπου 100 εκατ.ευρώ  από τα διάφορα joint ventures για άλλες αναπτύξεις εντός του Ελληνικού με την ΤΕΜΕΣ, την Orilina, το Retail Park κ.α.

Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί σχεδόν όλα τα οικιστικά συγκροτήματα που έχουν τεθεί προς πώληση. Από τα 170 διαμερίσματα του ουρανοξύστη Riviera Tower έχουν πουληθεί τα 157, από τα 115 Condos τα 104 και από τα 28 οικόπεδα για βίλες τα 27.

Ο σχεδιασμός της Lamda προβλέπει ότι στη β’ φάση ανάπτυξης του ακινήτου θα προστεθούν περίπου 1.000 νέες κατοικίες. Οι οικιστικές αναπτύξεις που ήδη βρίσκονται σε φάση μελετών αφορούν κτίρια στην πλευρά που το ακίνητο συνορεύει με τον Άλιμο αλλά και προς την πλευρά της Λ. Ποσειδώνος.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου οι τιμές πώλησης των οικοπέδων για τις βίλες στο Ελληνικό διαμορφώθηκαν στα 3,5 εκατ. ευρώ ανά στρέμμα, για τα διαμερίσματα του Πύργου στη Μαρίνα από 10.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 32.000 τ.μ. για τους τελευταίους ορόφους και από 9.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 14.000 ευρώ ανά τ.μ. για τα condos. Κατά την εκτίμηση του οι τιμές για τις σχεδιαζόμενες νέες κατοικίες θα κυμανθούν στα 7.000 – 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα αυξημένα έσοδα από τις προκαταβολές για την πώληση βιλών και κατοικιών δημιουργούν μικρότερες ανάγκες άντλησης εξασφαλισμένων δανειακών κεφαλαίων και όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, το 2023 δεν θα υπάρξει άντληση δανείων, πιθανώς ούτε για το 2024. ενώ και η β' δόση πληρωμής προς το Δημόσιο (167 εκατ. ευρώ) θα αποπληρωθεί με τις ταμειακές ροές της εταιρείας. Επισήμανε, ωστόσο ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια για την προώθηση της επένδυσης στο εμπορικό κέντρο επί της Λ. Βουλιαγμένης μέσα στο 2024.

Σε ότι αφορά στους τρέχοντες διαγωνισμούς για έργα στο Ελληνικό ο κ. Αθανασίου ανάφερε πως το επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του Πάρκου αλλά και του Πύργου Μικτής Χρήσης. 

Η Lamda Malls στο ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2024

Επίσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της θυγατρικής Lamda Malls στο Χρηματιστήριο προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Lamda Malls θα έχει στην κατοχή της τα τέσσερα υφιστάμενα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα με σημερινή καθαρή αξία ενεργητικού 600 εκατ. ευρώ και τα δύο σχεδιαζόμενα στο Ελληνικό. Η διοίκηση της Lamda επισημαίνει πως η εισαγωγή των εμπορικών κέντρων στο ΧΑ, θα βοηθήσει και την ξεκάθαρη αποτίμηση της επένδυσης στο Ελληνικό,

Το 2022 τα κέρδη EBITDA των εμπορικών κέντρων Τhe Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos μαζί με το νεοαποκτηθέν Designer Outlet Athens (πρώην McArthurGlen) ανήλθαν στα 69 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 51% σε σχέση με το 2021. Το Designer Outlet Athens συνεισέφερε για ένα πεντάμηνο ενοποίησης κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες σε Φλοίσβο και Άγιο Κοσμά έχουν πληρότητα 100%. Το καλοκαίρι του 2025 η Lamda θα προχωρήσει στην ανακατασκευή της Μαρίνας Αγίου Κοσμά για να μπορεί από τα 337 σκάφη που φιλοξενεί σήμερα, να έχει δυνατότητα φιλοξενίας 400 σκαφών. Ο τζίρος στις δύο μαρίνες το 2022 έφτασε τα 28 εκατομμύρια ευρώ  και τα λειτουργικά κέρδη τα 17 εκατ. ευρώ. Επίσης η Lamda έχει υποβάλλει προσφορά για τη μαρίνα της Κέρκυρας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζεσταίνονται» για τα καλά οι πωλήσεις σπιτιών από τη Lamda στο Ελληνικό

Έχουν πωληθεί ήδη ακίνητα αξίας 641 εκατ. και έρχονται έσοδα 1,17 δισ. ευρώ. Η «τρελή» ζήτηση και οι τιμές των κατοικιών. Για πρώτη φορά κέρδη από το project του Ελληνικού. Γιατί η Lamda δεν χρειάζεται να αντλεί δανεισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαίνουν στο ΧΑ τα malls της Lamda, τι λέει για φήμες για το Ελληνικό

Δημόσια εγγραφή για άντληση 150 εκατ. από τη νέα θυγατρική το 2024. Οδυσσέας Αθανασίου εφ΄όλης της ύλης: Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρηση τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα, τι λέει για την πρόοδο του έργου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κρυφές αξίες για τη Lamda από τα σπίτια των 7.800 ευρώ ανά τ.μ.

Στην καθαρή αξία ενεργητικού περιλαμβάνεται μόνο το κόστος απόκτησης της γης και όχι η αξία της οικιστικής ανάπτυξης, υποστηρίζει η διοίκηση. Επιπλέον 8.000 κατοικίες στη δεύτερη φάση της ανάπλασης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Λάτσης: Φθηνά σπίτια στο Ελληνικό με πριμοδότηση από τη Lamda

Ο βασικός μέτοχος της Lamda παραδέχθηκε ότι οι τιμές στο Ελληνικό είναι ακριβές και ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν φθηνά σπίτια σε οικονομικά ασθενέστερους με επιδότηση από την εταιρεία και μακροχρόνια δάνεια από τις τράπεζες.