ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hellinikon
Πηγή: Lamda Development

«Ζεσταίνονται» για τα καλά οι πωλήσεις σπιτιών από τη Lamda στο Ελληνικό

Έχουν πωληθεί ήδη ακίνητα αξίας 641 εκατ. και έρχονται έσοδα 1,17 δισ. ευρώ. Η «τρελή» ζήτηση και οι τιμές των κατοικιών. Για πρώτη φορά κέρδη από το project του Ελληνικού. Γιατί η Lamda δεν χρειάζεται να αντλεί δανεισμό.

Σαν το ζεστό ψωμί πωλούνται τα οικόπεδα και τα διαμερίσματα στο Ελληνικό, με αποτέλεσμα η Lamda Development να υλοποιεί ένα σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενο έργο, αφού δεν έχει «αγγίξει» τις τραπεζικές πιστωτικές γραμμές που της έχουν εγκριθεί.

Έως το τέλος Μαρτίου του 2024 είχαν εισπραχθεί από πωλήσεις ακινήτων 641 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 537 εκατ. ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις και 104 εκατ. ευρώ από μισθώσεις οικοπέδων. Έτσι, το project του Ελληνικού κατάφερε εντός 2,5 ετών από την υπογραφή μεταβίβασης της έκτασης στη Lamda να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών ύψους 65 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 67 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ μετά την αποτίμηση και τις αναπροσαρμογές το EBITDA του Ελληνικού διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. ευρώ. 

Στην τελευταία της ενημέρωση η εταιρεία είχε αναφέρει πως από τη διάθεση 1.230 κατοικιών (στη γειτονιά Little Athens) θα εισπράξει επιπλέον μεικτά έσοδα 1,17 δισ. και θα καταγράψει μικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ. Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 6.500 ευρώ με το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό να υπολογίζεται σε 4.500 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση του 2023, υπάρχουν αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων στις 31/12/2023 ύψους 123 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναγνωριστούν σταδιακά στην κατάσταση των αποτελεσμάτων.  

Κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα Ellinikon Malls), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

 

Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας στα Εμπορικά Κέντρα και τις Μαρίνες της Lamda

Εκτός από το Ελληνικό που ήταν η έκπληξη του 2023 και οι άλλες δραστηριότητες της Lamda Development κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Τα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα (Τhe Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens) κατέγραψαν ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας στα 81,2 εκατ. ευρώ από 68,8 εκατ. ευρώ το 2022.

Στοιχεία δόθηκαν  και για τα δύο εμπορικά κέντρα που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό ώστε τα έξι εμπορικά υπό τη σκέπη της εταιρείας Lamda Malls, θυγατρικής της Lamda Development να εισαχθούν στο ΧΑ εντός του 2024.

Το ένα εμπορικό με την επωνυμία The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) θα ανεγερθεί κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ το δεύτερο με την επωνυμία Riviera Galleria θα αναπτυχθεί στο παράκτιο μέτωπο. Και τα δύο νέα malls εμφάνισαν ζημιές καθώς τρέχουν τα κόστη κατασκευής ενώ ακόμη δεν έχουν έσοδα, με αποτέλεσμα τα EBITDA της μητρικής Lamda Malls να διαμορφωθούν στα 72,3 εκατ. ευρώ έναντι 66,1 εκατ. ευρώ το 2022.

Το The Ellinikon Mall εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2027 και το Riviera Galleria το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στο πρώτο έχει ήδη εκμισθωθεί το 70% της εκμισθώσιμης επιφάνειας και στο δεύτερο το 53%.

Στα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα οι επιδόσεις ρεκόρ προήλθαν από την αύξηση των εσόδων από μισθώματα κατά 24% και από τα έσοδα στάθμευσης κατά 16%. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής για τον πληθωρισμό.

Νέο ρεκόρ EBITDA κατέγραψαν και οι Μαρίνες που διαχειρίζεται η εταιρεία σε Φλοίσβο και Αγιο Κοσμά με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στο τέλος του έτους στα 18 εκατ. ευρώ. Οι Μαρίνες έχουν πληρότητα 100%. 

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Lamda Development σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (Εμπορικά, Μαρίνες και Ελληνικό) προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ από ζημιές 12.6 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν τα 27 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 31 εκατ. ευρώ το 2022.

Η καθαρή αξία ενεργητικού του ομίλου διαμορφώθηκε στις 31/12/2023 στα 1,39 δισ. ευρώ ή 8,02 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή στο ΧΑ να διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 20% (χθεσινό κλείσιμο 6,38 ευρώ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κρυφές αξίες για τη Lamda από τα σπίτια των 7.800 ευρώ ανά τ.μ.

Στην καθαρή αξία ενεργητικού περιλαμβάνεται μόνο το κόστος απόκτησης της γης και όχι η αξία της οικιστικής ανάπτυξης, υποστηρίζει η διοίκηση. Επιπλέον 8.000 κατοικίες στη δεύτερη φάση της ανάπλασης.
Hellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχίζει εκστρατεία στο εξωτερικό η Lamda για πλούσιους αγοραστές σπιτιών

Η εταιρεία «ξεπούλησε» όλα τα οικόπεδα και σπίτια στο παραλιακό μέτωπο και επισπεύδει νέα οικιστικά projects, τα οποία θα διαφημίσει στο εξωτερικό. Οι εκτιμώμενες εισπράξεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ επιτρέπουν στην εταιρεία να μην αντλεί δάνεια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Λάτσης: Φθηνά σπίτια στο Ελληνικό με πριμοδότηση από τη Lamda

Ο βασικός μέτοχος της Lamda παραδέχθηκε ότι οι τιμές στο Ελληνικό είναι ακριβές και ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν φθηνά σπίτια σε οικονομικά ασθενέστερους με επιδότηση από την εταιρεία και μακροχρόνια δάνεια από τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαίνουν στο ΧΑ τα malls της Lamda, τι λέει για φήμες για το Ελληνικό

Δημόσια εγγραφή για άντληση 150 εκατ. από τη νέα θυγατρική το 2024. Οδυσσέας Αθανασίου εφ΄όλης της ύλης: Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρηση τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα, τι λέει για την πρόοδο του έργου.