ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο CEO της Lancom Γ. Νώλης

Lancom: Η ελληνική εταιρεία data center που φέρνει κολοσσούς στη χώρα

Τα ουδέτερα data center αποτελούν το κλειδί για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο, τονίζει στο BD ο CEO της Lancom, Γιώργος Νώλης. Ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις παγκόσμιων εταιρειών.

Σε πορεία αλματώδους ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική εταιρεία data center Lancom, με τα έσοδα της να ενισχύονται σημαντικά την τελευταία διετία, καθώς επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αγορά με στρατηγικές συνεργασίες, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει επιτέλους στον παγκόσμιο χάρτη διακίνησης δεδομένων.

H Lancom από το ξεκίνημά της σημειώνει συνεχή άνοδο τζίρου και κερδοφορίας, ενώ την τριετία 2021-2023 και παρά τις αντίξοες οικονομικές και ενεργειακές συνθήκες, η ανάπτυξη της έφτασε έως 35,8% μεταξύ 2021-2022, με πρόβλεψη για αύξηση τουλάχιστον 40% για το 2023, σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας Γιώργου Νώλη στο BusinessDaily που τονίζει ότι «το Balkan Gate της Θεσσαλονίκης έδωσε μεγάλη ώθηση στον τζίρο και την κερδοφορία μας και πιστεύω πως το Balkan Gate στην Κρήτη θα κάνει αντίστοιχα το ίδιο. Είναι το κατάλληλο μομέντουμ στη χώρα μας για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει η Lancom και είμαστε ήδη έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο».

Η ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, και μέσω του εκτεταμένου και διασυνδεδεμένου δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει, αλλά και των τριών Data Center της, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών στις επιχειρήσεις γύρω από το cloud, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό αποτύπωμα των επιχειρήσεων και της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο CEO της Lancom «αυτό που θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουν οι επιχειρήσεις είναι πως μεταφέροντας τις υποδομές τους σε ένα ουδέτερο datacenter ουσιαστικά βοηθάνε το περιβάλλον. Αν αύριο όλοι οι servers που υπάρχουν μέσα στις επιχειρήσεις στη χώρα "μετακόμιζαν" μέσα στο Balkan Gate, η κατανάλωση ενέργειας και τα κόστη λειτουργίας τους θα μειωνόταν τουλάχιστον 50%», τονίζοντας ότι «η ύπαρξη τόσων διάσπαρτων server είναι μια κακή κληρονομιά που έχουμε αποκτήσει, όμως οι επιχειρήσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν».

Κλειδί η τοποθέτηση σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Στα νεοσύστατα data center υπάρχει πάντα μια διστακτικότητα στην αρχή από την πλευρά των επιχειρήσεων για να μπουν στην υποδομή. Ωστόσο αυτό δεν ίσχυσε στην περίπτωση του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα διεθνή ραντάρ μπαίνει ήδη και το Balkan Gate της Κρήτης, με τον κ. Νώλη να επισημαίνει ότι  «διψούσε η αγορά για μια μεγάλη πιστοποιημένη υποδομή που να μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό που έρχεται».

Η Lancom διαθέτει σήμερα τρία data center, με το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη που άνοιξε τα τηλεπικοινωνιακά σύνορα της χώρας προς τα Βαλκάνια και την Κ. Ευρώπη, να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» καταγράφοντας αναπάντεχη επιτυχία σύμφωνα με τον κ. Νώλη, καθώς βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης της δεύτερης φάσης του «ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμένονταν», με το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της αγοράς να εντείνεται συνεχώς.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το ιδανικό τηλεπικοινωνιακό σταυροδρόμι στα Βαλκάνια, καθώς έχει ανατολικά την Κωνσταντινούπολη με αρκετά επίγεια οπτικά καλώδια όπως της Grid Telecom και δυτικά την Ιταλία όπου καταλήγουν τα υποβρύχια οπτικά καλώδια όπως το Ionian της Islalink. Επιπρόσθετα, ο TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου που περνάει από Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία, έχει οπτικές ίνες με αποκλειστική εκμετάλλευσή από την EXA Infrastructure. Όλες οι προαναφερόμενες οπτικές ίνες, καταλήγουν ήδη στο Balkan Gate» σημειώνει ο κ. Νώλης.

Όπως λέει, «στον βορρά όπου έχουμε Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, υπάρχουν ήδη οπτικές διασυνδέσεις. Με την Βουλγαρία έχουμε αρκετές, με τα Σκόπια βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένες διαπραγματεύσεις και αντίστοιχα και με τα Τίρανα, ενώ στο νότο, έχουμε τις υποβρύχιες ίνες που θα έρθουν από τη Μεσόγειο, αφού συγκεντρωθούν στο Balkan Gate Κρήτης». Και καταλήγει, τονίζοντας ότι «μόλις ολοκληρωθεί το Balkan Gate Κρήτης, το όραμα για την τηλεπικοινωνιακή πύλη του Balkan Gate Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί».

Το Balkan Gate Θεσσαλονίκης με έκταση 2.500 τμ,  βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση ανάπτυξης και θα είναι πιο high density, και με ισχυρότερες υποδομές και μηχανήματα, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στα 10.000 τμ. «Έχουμε θέσει ήδη τα ορόσημα που θέλουμε και ανάλογα πως πάνε οι πωλήσεις και οι συγκεντρώσεις συνεργατών θα ενεργοποιήσουμε την επόμενη φάση ανάπτυξης και έτσι θα συνεχίζουμε», σημειώνει ο CEO της Lancom, που προαναγγέλλει ότι θα συνεχίσουν να έρχονται τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί στη χώρα που μπορεί να… «αναγκάσουν» την εταιρεία να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στην περαιτέρω ανάπτυξη του Balkan Gate Θεσσαλονίκης.

Κολοσσοί όπως η Cogent Communications που είναι από τους λίγους παρόχους επιπέδου Ι, έχοντας παρουσία σε όλο τον πλανήτη που ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Lancom, ετοιμάζονται να έρθουν στο Balkan Gate. «Είναι πάροχοι που έχουν υποθαλάσσιες οπτικές ίνες, έχουν μηχανήματα σε όλες τις χώρες και πελάτες σε όλο τον πλανήτη και οι χωρητικότητες που διακινούν είναι τεράστιες».

Σε πλήρη ανάπτυξη το Balkan Gate της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να διαχειριστεί σημαντικό ποσοστό  της κίνησης δεδομένων των Βαλκανίων ενώ μπορεί να διεκδικήσει τα σκήπτρα που σήμερα κατέχει η Σόφια.

Παράλληλα η Lancom δημιουργεί και το Balkan Gate Κρήτης που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024 και θα αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που έρχονται.

Το Balkan Gate Crete, θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, με τον κ. Νώλη να υπογραμμίζει ότι «το όραμα μας δεν τελειώνει με την Κρήτη, θα υπάρξει και συνέχεια». Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά CableLanding Stations (CLS) του νησιού.

Το ενδιαφέρον για την Κρήτη «είναι πρωτοφανές» σύμφωνα με τον κ. Νώλη, έχοντας «ξεπεράσει κάθε προσωπική προσδοκία χωρίς ακόμα να έχει προσαιγιαλωθεί ούτε ένα καλώδιο», ενώ επισημαίνει ότι «από την Κρήτη, η διασύνδεση των οπτικών καλωδίων μπορεί να συνεχιστεί προς την ηπειρωτική Ελλάδα, να προχωρήσει στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να φύγει προς τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη».

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο

«Αν δει κάποιος τον χάρτη, θα δει ξεκάθαρα ότι από τη διώρυγα του Σουέζ όπου περνάνε όλα τα υποβρύχια καλώδια, η Ελλάδα είναι η συντομότερη οδός για Βαλκάνια και Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Νώλης, σημειώνοντας ότι πάντα υπήρχε το αίτημα να υπάρξει μια καλύτερη όδευση για τα καλώδια οπτικών ινών καθώς οι διαδρομές που ακολουθούσαν ήταν μεγάλες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι καθυστέρησης (latency).

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει έλλειψη από ουδέτερα data center, διαθέτοντας πολύ μικρότερο αριθμό συγκριτικά με άλλες χώρες, έχοντας και τον μικρότερο αριθμό πυκνότητας data center πανευρωπαϊκά. Ο κ. Νώλης εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα έχει τουλάχιστον 15 σημαντικά data centers υπολογίζοντας τις ανακοινώσεις που έχουν κάνει ήδη Microsoft, Google και AWS αλλά και τις επενδύσεις της DigitalRealty, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ειδοποιός διαφορά για να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο τηλεπικοινωνιών αποτελούν τα ουδέτερα data center και υποδομές.

«Πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία για να έρθουν και τα καλώδια. Εμείς πήραμε το ρίσκο και τώρα δρέπουμε τους καρπούς μας», επισημαίνει ο κ. Νώλης που τονίζει ότι «ήθελαν οι μεγαλύτεροι πάροχοι να περάσουν από τη χώρα αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα, καθώς δεν περνούσαν ούτε καλώδια, ούτε υπήρχαν αρκετά ουδέτερα data center».

Σημαντική είναι η συνεισφορά της Grid Telecom σε αυτό το κομμάτι σύμφωνα με τον κ. Νώλη, καθώς αποτελεί έναν ουδέτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο όπου μέσα από την παροχή οπτικών ινών και υποδομών έχει ανοίξει τον δρόμο για τους μεγάλες παίκτες να συνεχίσουν την πορεία των καλωδίων τους στην Ευρώπη περνώντας από την ηπειρωτική Ελλάδα. Για τη συνεργασία της Lancom με τη Grid Telecom σημειώνει πως είναι «μια συνεργασία μεγάλου εύρους και συνεχίζει να μεγαλώνει και να διευρύνεται καθώς μοιραζόμαστε το κοινό όραμα να κάνουμε την Ελλάδα ένα τηλεπικοινωνιακό hub».

Πλέον οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και να πάρουν την pole position εν όψει της κούρσας που πρόκειται να αρχίσει καθώς προχωράει η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας.

«Ήταν κρίσιμης σημασίας οι κινήσεις που έχουν γίνει από Lancom, Grid και από τους υπόλοιπους παίχτες που υπάρχουν στην αγορά», τονίζει ο κ. Νώλης καθώς όλοι οι πάροχοι θέλουν να βρουν «εύφορο έδαφος» για να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα προκαλέσουν ένα domino effect. «Πρώτα ήταν η Microsoft, μετά η Amazon και στη συνέχεια η Google, ενώ έρχονται και παγκόσμιοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Είναι όλα μια αλυσίδα και είμαστε μόνο στην αρχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με τον κολοσσό EXA Infrastructure

Η νέα συνεργασία της Lancom συνδέει τη χώρα με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, ενισχύοντας την παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Microsoft μπήκε στο fast track για την επένδυση των 1 δισ. ευρώ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το σχέδιο για τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα και το Κορωπί που θα δημιουργήσουν 300 θέσεις εργασίας. Παρέχονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.