ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lambda-Automata
Φωτο: Lambda Automata

Οι πύργοι για ηλεκτρονική επιτήρηση που φυλούν τα ελληνικά σύνορα

Η Lambda Automata είναι μια ελληνική start up που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 από Έλληνες επιστήμονες που γύρισαν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν ευέλικτα ψηφιακά συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία έχει μπει σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας αλλά και της καθημερινής ζωής, οι τομείς της πολιτικής προστασίας, άμυνας και ασφάλειας κρίσιμων υποδομών παραμένουν χωρίς ιδιαίτερη αφομοίωση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία βιώνουμε πλέον όλο και πιο συχνά έχουν κάνει αναγκαία την χρήση μοντέρνων συστημάτων πολιτικής προστασίας. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει μια ελληνική start up η Lambda Automata, μια εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας στην τομή μεταξύ ρομποτικών οχημάτων και τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία ξεκίνησε στα τέλη του 2021 από τον Δημήτρη Κώττα (πρώην μηχανικό στην Apple στις ΗΠΑ που επέστρεψε το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα). Σύντομα, την ιδρυτική ομάδα συμπλήρωσαν οι Γιώργος Κοντογιάννης (μηχανικός της Palantir στο ΗΒ) και ο Ιωάννης Σουριαδάκης (μηχανολόγος μηχανικό στο ΗΒ) που και οι δύο επέστρεψαν στην Ελλάδα επ' ευκαιρία της εταιρείας. 

Πολύτιμος «βοηθός», το fund Marathon VC, που μαζί με αγγέλους επενδυτές από την ελληνοαμερικανική κοινότητα του Silicon Valley, βοήθησαν σημαντικά στα αρχικά βήματα της εταιρείας, προσφέροντας μέσα από την επένδυση τους, το αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει η προσπάθεια.

Lambda-Automata

 

Το πρώτο προϊόν της Lambda Automata είναι ένας αυτόνομος, μη επανδρωμένος πύργος επιτήρησης, για τον εντοπισμό πιθανών απειλών (σκάφη, αεροσκάφη, οχήματα, άνθρωποι, και πυρκαγιές). Όπως θα πει στο BD o ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κώττας, «το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί με ένα αγροτικό αυτοκίνητο και να εγκατασταθεί σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ δεν εξαρτάται από υπάρχουσες, ενεργειακές ή επικοινωνιακές υποδομές και δεν έχει την ανάγκη θεμελίωσης ή άλλης περιβαλλοντικής παρέμβασης. Επιτρέπει έτσι την εγκατάσταση του σε απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, παρέχοντας άμεσα δυνατότητες επιτήρησης, χωρίς άλλο εξοπλισμό ή προσωπικό. Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, δίνοντας τη δυνατότητα για επιτήρηση μεγάλων περιοχών με χαμηλό κόστος και χωρίς την ανάγκη πρόσθετου προσωπικού».

Μάλιστα οι αυτόνομοι πύργοι επιτήρησης της Lambda Automata, είναι ήδη εγκατεστημένοι σε πέντε δυσπρόσιτα σημεία στη βόρεια Ελλάδα, με αποστολή τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών. Το σύστημα σαρώνει μια γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος, και όταν εντοπίσει κάποια πιθανή απειλή, εν προκειμένω μία στήλη καπνού, εξάγει τις συντεταγμένες της, δημιουργεί μία περίληψη του συμβάντος, και ενημερώνει την αντίστοιχη υπηρεσία, με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. 

Πώς προήλθε, όμως, η ιδέα για ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο;. Όπως θα μας πει ο κ. Δημ. Κώττας, η ασφάλεια και η ευημερία μας σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις δυνατότητες αποτροπής τόσο της Ελλάδας όσο και των συμμάχων της. 

«Δυστυχώς, αυτή στιγμή αναθεωρητικές δυνάμεις στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς παράγουν σε μαζική, βιομηχανική κλίμακα οπλισμένα μη-επανδρωμένα συστήματα, χωρίς ηθικούς φραγμούς στη χρήση νέων τεχνολογιών με επιθετικό τρόπο. Γι' αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο να επιταχύνουμε την αναβάθμιση των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων. Κρίσιμο για να το πετύχουμε αυτό, χωρίς απαγορευτικό κόστος, και ενώ βρισκόμαστε σε δημογραφικά μειονεκτική θέση, είναι η χρήση νέων τεχνολογιών λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, για ανάπτυξη και παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς, εγχώριων και συμμαχικών προϊόντων άμυνας, υψηλής αποτελεσματικότητας, αξιοπιστίας και χαμηλού κόστους» επισήμανε.

Αυτό το σύστημα που σε πολλούς μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα πολύπλοκο έχει ένα βασικό πλεονέκτημα, που είναι η χρήση εμπορικών υλικών και η δυνατότητα εγκατάστασης του χωρίς υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση του σε μαζική κλίμακα. «Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα για πυκνά δίκτυα παρατήρησης, σε κρίσιμες και απομακρυσμένες περιοχές, με λογικό κόστος και χρόνο. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιτηρούμε όλη την ακτογραμμή ενός νησιού ή όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων μας» θα πει ο κ. Κώττας.

Η Lambda Automata είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης, σε έναν τομέα όπως η άμυνα και η ασφάλεια. Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα να γίνουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που να έχουν πελάτες τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό;

«Η βασική και μεγαλύτερη τροχοπέδη είναι η συλλογική αρνητική κουλτούρα στη χώρα μας και εν γένει στην Ευρώπη δυστυχώς, σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να αναπτυχθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. Ιδιαίτερα όταν αφορούν τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, όλο και περισσότερες εξαγωγικές εταιρίες τεχνολογίας σπάνε αυτό το στερεότυπο κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που διαρκώς αναπτύσσεται», θα πει στο BD ο ιδρυτής της Lambda.

Όσον αφορά την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στην ανάπτυξη τέτοιων εταιρειών, ο κ. Δημ. Κώττας θα σημειώσει: «Διαχρονικά και διακομματικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα στήριζε και στηρίζει νεανικές προσπάθειες καινοτομίας, είτε μέσα από (ευρωπαϊκά ή εθνικά) χρηματοδοτικά εργαλεία για έρευνα και ανάπτυξη, είτε μέσα από αντίστοιχη εθνική νομοθεσία (π.χ,. για τον ευκολότερο επαναπατρισμό εργαζομένων)». 

Για το μέλλον οι άνθρωποι που ίδρυσαν και εργάζονται στην Lamda Automata έχουν μεγάλα σχέδια, καθώς βρίσκονται σε συζητήσεις με επενδυτικά κεφάλαια τόσο εγχώρια όσο και σύμμαχων χωρών, ώστε να επενδύσουν τόσο στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη των προϊόντων της, όσο και στην εξωστρέφεια της, προς αγορές άμυνας και ασφάλειας, σύμμαχων κρατών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θέλουν να γίνουν το ναυπηγικό hub της Μεσογείου

Με επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου αναγέννησης των ναυπηγείων από την ONEX. Η στήριξη της αμερικανικής τράπεζας DFC και οι δύο κλάδοι δραστηριότητας.